1024740 557769

Nezapomenutelná díla Milana Kundery

Svět (nejen ten literární) obletěla smutná zpráva: 11. července zemřel ve věku 94 let Milan Kundera, jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Díla autora, spojovaného s odporem vůči totalitě, byla přeložená do více než čtyřicítky světových jazyků – a i mnoho let po vydání zůstávají až překvapivě aktuální.

Připomeňte si s námi ta nejzásadnější z nich, která si našla své místo v srdcích i knihovničkách čtenářů po celém světě!

Nesnesitelná lehkost bytí

„Tam, kde mluví srdce, je neslušné, aby rozum něco namítal.“

Romantický psychologický příběh o lásce a nevěře v celé jejich tíze i lehkosti, ale také faktický a věrohodný popis každodenního života v okupovaném Československu. Jedinečný román v sobě nese množství hlubokých myšlenek, pro které stojí za to se k němu vracet.

Žert

„Vyznavači radosti bývají většinou ti nejsmutnější lidé.“

První román Milana Kundery trochu klame názvem – nejedná se totiž o dvakrát veselé čtení. Mistrně napsané dílo sleduje příběh studenta a horlivého komunisty Ludvíka, který je kvůli žertovné pohlednici vyhozen ze strany i vysoké školy. Na pozadí hrdinových vztahů i lásek autor komentuje tísnivou politickou atmosféru 50. a 60. let.

Nevědění

„Nevíme-li, k jaké budoucnosti nás přítomnost vede, jak bychom mohli říct, že tato přítomnost je dobrá nebo špatná, že si zaslouží náš souhlas, naši nedůvěru či naši zášť?“

Příběh české emigrantky Ireny, která se po Sametové revoluci vrací domů, brilantně ilustruje osudy emigrantů i jejich vykořeněnost. Čtivý 152stránkový román je příjemnou literární jednohubkou.

Směšné lásky

„Ale tak už to v životě bývá: člověk se domnívá, že hraje svou roli v určité hře, a netuší, že na scéně zatím nepozorovaně vyměnili dekorace, a on se nic netuše ocitá uprostřed poněkud jiného představení.“

Sbírka dokonale vybroušených povídek chytí za srdce nejen autorovou úchvatnou prací se slovy, ale také tragikomickými osudy postav. Příběhy, ve kterých nechybí laskavý humor ani špetka filozofie, je nejlepší dávkovat postupně a každému dát prostor na rozležení…

Nesmrtelnost

„Být smrtelný je nejzákladnější lidská zkušenost, a přitom ji člověk nebyl s to nikdy přijmout, pochopit a chovat se podle toho.“

Originální filozofický román, který si však zákonitostmi tradičního románu neláme hlavu. Čtenáře seznamuje s postavami, které byly a jsou nesmrtelné – Hemingwayem, Goethem i Napoleonem –, a při každém opakovaném přečtení nabízí nové náměty k přemýšlení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *