Navrh bez nazvu 4 mensi

Ženy, které změnily svět: 6 tipů na inspirativní čtení

8. března se po celém světě slaví Mezinárodní den žen. Ten není jen svátkem karafiátů a přáníček – vznikl totiž na oslavu odvážných bojovnic za ženské volební právo a lepší pracovní i životní podmínky. A kdy jindy se nechat inspirovat osudy významných žen, které hýbaly světem? Nechte se vtáhnout do jejich životních příběhů některým z našich knižních tipů! 

Caroline Bernardová – Frida Kahlo a barvy života
Mexičanka Frida Kahlo je jednou z nejproslulejších malířek 20. století, kterou známe především pro její autoportréty plné pestrých barev, ale také bolesti a smutku. V románu Frida Kahlo a barvy života poznáváme 17letou Fridu, kterou strašlivá autobusová nehoda uvrhne do života v utrpení. Ani přesto se však nevzdává a naplno se snaží žít život podle svých představ…   
Edice beletrizovaných životopisů Významné ženy poutavě vykládá životní příběhy žen, které změnily svět – kromě Fridy Kahlo si tak můžete počíst i o Coco Chanel, Edith Piaf nebo Marii Callasové

Justine Picardie – Miss Dior 
O slavném návrháři Christianu Diorovi ví celý svět – ne každý ale slyšel o jeho mladší sestře Catherine, která zůstala ukrytá v jeho stínu. Po přečtení příběhu ženy, po které je pojmenován i legendární parfém Miss Dior, ale o Christianovi budete mluvit jako o bratrovi TÉ Catherine. Tato hrdinka nebyla jen jeho múzou – také odvážně riskovala svůj život v odboji proti nacistům. Přežila mučení, koncentrační tábor i pochod smrti a věrně pečovala o odkaz milovaného bratra.  

Hrdinky
Pro fascinující osudy plné odvahy nemusíme daleko do světa – i v české historii zanechalo stopu mnoho statečných žen, na které můžeme být právem pyšní. Jejich strhující příběhy si můžete přečíst v knize Hrdinky, která představuje šedesát z nich, od těch nejdávnějších dob až po současnost. Některé za odvahu zaplatily cenu nejvyšší, všechny ale svým příběhem inspirovaly tisíce a miliony dalších žen. 

Ženy, které se nebály změnit svět 
Poznejte životy průkopnic, které se nebály měnit svět a posouvat společnost zase o kousek dál! Kniha s milými ilustracemi vám představí 101 medailonků vědkyň, političek, aktivistek, sportovkyň, umělkyň, průzkumnic, zkrátka zajímavých sebevědomých žen, které se nebály žít podle svých představ. Nechte se inspirovat příběhy z celého světa – třeba zjistíte, že i přes ty největší překážky můžete dokázat velké věci. 

María Vegarová – Marie Curie
V mládí nemohla studovat na univerzitě, protože byla žena. I přesto však za svou vědeckou práci získala hned dvě Nobelovy ceny a svými výzkumy významně přispěla k vědeckému pokroku – pod jejím osobním vedením dokonce probíhaly první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. 
Dětským čtenářům fascinující osud Marie Curie i dalších významných žen (i mužů) přibližuje série Malí lidé, velké sny – ponořte se společně do ilustrovaného příběhu Audrey Hepburnové, Davida Attenborougha nebo Anny Frankové. 

Linda Bartošová – Novinářky
Při budování svého kariérního postavení narážejí ženy na úplně jiné bariéry než muži. A jinak tomu není ani v novinářském světě. Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Autorka vás nechá s nebývalou otevřeností nahlédnout do mediálního světa – a to, co uvidíte, se vám možná nebude líbit, rozhodně vás to ale bude nutit číst pořád dál…  

MicrosoftTeams image 8

Chcete ženy ve svém okolí na MDŽ překvapit fajn dárkem? Kniha zahřeje u srdce a nevadne, romantiku od Táni Keleové-Vasilkové jsme pro vás proto na pár dní zlevnili na 199 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *