Divná planeta blog

Komiksová lahůdka k teplému nápoji

Divná planeta, kde žijí podivné bytosti, zažívající neobyčejné věci. Zní to skoro jako začátek sci-fi thrilleru, ale nebojte, tahle knížka vás nevyděsí, ale naopak pobaví.

Komiksů najdete v knihkupectvích nepřeberné množství. Jsou plné superhrdinů, geniálních dětí a rošťáků, nebezpečných zlotřilců i zvířat, prožívajících neuvěřitelné historky. Takový komiks, jako je Divná planeta, jste ale možná ještě neviděli. Divná planeta je totiž jiná.

01 narození dítěte

Narození potomka na Divné planetě

Komiks Nathana W. Pyla staví na jednoduchém humoru, umění zasmát se našim každodenním radostem a strastem, jež prožíváme v rodinném i sousedském životě, s dětmi, při fandění oblíbenému sportovnímu týmu či oslavě narozenin. Možná si řeknete, kde v tom hledat tu zábavu. Vtip je v tom, že autor všechny tyto neskutečné obyčejnosti zobrazuje díky planetě milých modrých bytostí, které v ryze technickém jazyce diskutují o banalitách lidského života. Ale každá banalita je pro ně dobrodružstvím či objevem.

Autor umí podat i něco tak obyčejného (jako je třeba nafukování balónků na narozeninovou oslavu) s takovou dávkou suchého humoru, že zatoužíte mnoho jeho výrazů zařadit do svého běžného slovníku a otravovat s nimi svoje nejbližší. Při čtení budete donekonečna někoho nutit, aby se na tu či jinou stránku podíval a zasmál se s vámi. Máte-li rádi například takovou klasiku, jakou jsou už dnes Mártyho frky nebo Simon’s Cat, budete nadšeni. Mně osobně ale styl „vyprávění“ a ten humor, nečekaně vznikající z naprostých banalit, nejvíce připomněl Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku.

04 narozeniny

Oslava narozenin

03 nafukování balonků

Zasmějete se nad tím, jak modré bytosti stavějí skříň, přijmou do rodiny nové dítě, najdou kočku nebo řeší vyrušení nezvaným nočním návštěvníkem. Stejně tak se možná poznáte v situaci, kdy vás noví sousedé poctí koláčem na uvítanou. Modré bytosti vše říkají tak pravdivě, jak byste rádi reagovali také, ale společenské konvence to nedovolují.

Divná planeta je komiksem (a dokonalým dárkem) pro všechny, jimž není cizí smysl pro humor a schopnost udělat si legraci sám ze sebe. Uvařte si teplý nápoj a vydejte se na Divnou planetu za modrými bytostmi. Určitě nebudete litovat.

05 návštěva sousedů

Uvítací koláč od sousedů

06 stavění nábytku

Stavění nábytku (no, kdo něco podobného nezažil)

Autor knihy Nathan W. Pyle je americký kreslíř, karikaturista a spisovatel žijící v New Yorku. Navrhoval také vtipné obrázky a nápisy na trička a v roce 2014 mu vyšel komiksový průvodce New Yorkem s názvem NYC Basic Tips and Etiquette. Prozatím největší úspěch zaznamenal webový komiks Divná planeta.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *