Stezka blog 2

Knižně-cestovatelský tip: Po Jižní stezce Via Czechia

Stezky Via Czechia představují nejdelší a nejodvážněji vedené dálkové trasy v České republice. Tyto trasy vznikly v roce 2020 a jejich autorem je cestovatel, fotograf a autor knih Jan Hocek.

Trasy Severní stezky a Jižní stezky přecházejí celou Českou republikou od nejzápadnějšího po nejvýchodnější bod, sledují převážně státní hranici a překračují nejvyšší vrcholy většiny našich hor. Každá měří přes tisíc kilometrů, procházejí v co největší míře přírodou a směřují k hlavním zajímavostem jednotlivých oblastí. Obě stezky dohromady tak tvoří ucelenou, důkladně zmapovanou a popsanou trasu okolo Česka.

Rozhodne není nutné je absolvovat celé najednou, putování si každý může podle chuti a časových možností rozdělit na kratší úseky. Začátek i konec každé části stezky jsou většinou dobře dostupné veřejnou dopravou, aby bylo snadné v daném uzlovém bodě putování zahájit, ukončit nebo na několik dní přerušit.

Základní pěší varianta Jižní stezky měří 1052 kilometrů a je rozdělena na 44 denních etap s průměrnou délkou 20–25 km, vždy s možností ubytování pod střechou. Jižní stezka vede patnácti pohořími a zeměpisnými celky, přes šest chráněných krajinných oblastí, dva národní parky a bezpočet přírodních rezervací a přírodních památek. Pokud tuto stezku zdoláte celou, vystoupáte na dvacet tisícovek, navštívíte dvacet poutních míst a stanete na nejvýchodnějším, nejjižnějším i nejzápadnějším místě České republiky.

Jižní stezka je rovněž skvělá pro putování na kole, najdeme na ní nádherné cyklotrasy vedoucí horami i jihomoravskými vinohrady. Cyklistická varianta Jižní stezky měří 1080 kilometrů a lze ji zvládnout za dva až tři týdny. Velkou část lze projet na lyžích, celkem Jižní stezka nabízí 322 km lyžařských tras, z velké části strojově upravovaných.

Stezka blog

JAN HOCEK (*1970)
Fotograf, publicista a cestovatel. Práce jej postupně zavedla na všechny kontinenty včetně Antarktidy a do přibližně osmdesáti zemí světa. Řadu let cestuje také po Česku a Slovensku. Putuje na kole, miluje backcountry lyžování a skialpinistické výlety a plaví se po českých a slovenských řekách. Jeho fotografie získala hlavní cenu v prestižní soutěži Štíty Viléma Heckela.