KG blog 1

Karel Gott, největší česká a československá hudební legenda

Karel Gott. Jméno, které snad hovoří samo za sebe. Muž, jehož není třeba představovat. Zpěvák a hudební legenda, kterou miluje snad bezmála celá republika (a nejen naše), by 14. července oslavil 82. narozeniny. U této příležitosti vyjde jeho unikátní autobiografie s názvem Má cesta za štěstím.

Uměleckou kariéru i životní pouť největší legendy české a československé hudební scény všech dob se pokoušelo popsat již mnoho autorů či novinářů, ale nyní přichází něco, co tu ještě nebylo. Karel Gott se na sklonku hvězdné kariéry rozhodl zrekapitulovat svůj strhující životní příběh – napsat vlastní autobiografii. Na textech i obrazové dokumentaci intenzivně pracoval až do posledních dnů.

Publikace Má cesta za štěstím tak předkládá autentický obraz fascinující životní dráhy vynikajícího umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech. Obrovská kniha obsahuje zhruba 1800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů, z nichž mnohé dosud nebylo zveřejněno.

Karel Gott se otevřeně rozhovořil o svém soukromí, dcerách (Dominika, Lucie, Charlotte Ella, Nelly Sofie), manželství s Ivanou Gottovou, ale také o věcech, které byly doposud z různých důvodů zahaleny rouškou tajemství. Jeho vzpomínky sahají až do nejútlejšího dětství, vyprávějí o rodičích i širší rodině, o školních letech, o kamarádech i osobních zálibách, k nimž patřilo už v klukovských letech zejména malování. Je ve své inventuře osudu sebekritický i mimořádně upřímný, především v závěrečných kapitolách, v nichž popisuje těžké období zápasu se zákeřnou chorobou.

KG blog 2

Paní Ivana Gottová při prohlídce vznikající knihy v tiskárně

Čtenářům se tak dostává do rukou ucelený, v mnoha směrech strhující obraz osudového vzepětí výjimečné osobnosti, která díky vrozenému talentu, jedinečnému hlasu, nezměrné píli, pracovitosti, poctivosti, slušnosti a osobnímu nasazení rozdávala publiku krásu, radost i sama sebe až do samého konce své životní pouti.

Vydání autobiografie Má cesta za štěstím je právem považováno za jednu z literárních událostí letošního roku. Kniha je nejen vzpomínkou, ale asi také posledním krásným dárkem od zpěváka a šoumena Karla Gotta, jenž potěší všechny jeho fanoušky, ale také milovníky dobré české hudby.

Helena Herynková

Knihu si již nyní můžete předobjednat ZDE

Další knihy, hudební nosiče či jiné zajímavosti si můžete vybrat ZDE.