20230125 Luxor 29

Ferda Mravenec slaví 90. narozeniny! 7 věcí, které jste možná nevěděli

Ferda Mravenec slaví své 90. narozeniny! Sympatického hrdinu kreslených dětských knížek i filmů mohli čtenáři poprvé spatřit v roce 1933 na stránkách Lidových novin, kde Ondřej Sekora působil jako sportovní redaktor a autor rubriky pro děti. Co jste o světě veselého mravenčího chlapíka s červenou mašlí kolem krku možná nevěděli? Přečtěte si 7 zajímavostí!

ondrej sekora1

Ondřej Sekora, zakladatel českého ragby
Věděli jste, že Ondřej Sekora Československu nepřinesl jen Ferdu Mravence, ale i ragby? To se mu zalíbilo při jeho pobytu ve Francii, a tak si sehnal pravidla, přeložil je do češtiny a sestavil dvě mužstva pro vůbec první zápas. Jednotlivé pozice hráčů jako pilíř, mlynář nebo vazač se dodnes jmenují tak, jak je Sekora v roce 1926 přeložil.

ferda mravenec

Je Ferda vlastně holka?
Entomolog Zdeněk Kejval poukazuje, že u mravenců černých rodu Formica či Camponotus ligniperda, kam Ferda zřejmě patří, mají samci křídla, která však kreslený hrdina nemá. A tak se ukazuje, že je Ferda vlastně mravenčí dělnicí.

Ferda se oženil
Do knižních a ani televizních příběhů se nedostaly úplně všechny příběhy Ferdy Mravence – některé zůstaly jen na stránkách novin. A mezi ty patří i komiks, ve kterém si Ferda namísto namyšlené Berušky vezme mravenčici a stane se otcem.

Ferda Mravenec v opeře
Podle knižní předlohy vznikla dokonce operní verze Ferdy Mravence! Tu hrálo Národní divadlo v Brně v letech 1977–1986. Za tu dobu se toto 120minutové dílo dočkalo 80 repríz. Jak asi zpívá takový Brouk Pytlík?

F02 2020 i 1

Tajemný Brouk Pytlík
O tom, kdo je vlastně Brouk Pytlík, se vedou dlouhé debaty. Ty se většinou shodují na tom, že jako jediná postava ze Sekorových knih nepředstavuje žádný konkrétní živočišný druh. Pytlíkův životní příběh ale napovídá, že se jedná o létajícího dřevokazného brouka, mezi které patří i červotoč. Ten byl dříve larvou zakuklenou v trámu v hledišti biografu, odkud se později prokousal.

knizka brouka pytlika

Všude byl, všechno zná
Označení „Brouk Pytlík“ si našlo své místo i v obecné češtině! Hanlivě ho využíváme pro osoby, které se odvažují mluvit do příliš mnoha oborů – a přestože o nich mají jen povrchní znalosti, rádi ostatní poučují. U Brouka Pytlíka má toto chování na svědomí jeho vyrůstání v kině. Tam totiž z filmů načerpal spoustu znalostí, které nejsou vždycky pravdivé a už vůbec hluboké, přesto se o ně ale rád podělí.

20230125 Luxor 26

ferda mravenec fajfka

Mravenec, co přestal s kouřením
V úplně prvních komiksových stripech je tehdy ještě bezejmenný mravenec mnohem větší rebel – opije se šťávou z květů, pohoršuje berušky, a navíc kouří fajfku. Teprve poté, co se zklidnil a etabloval jako hrdina příběhů pro děti, vzneslo námitku proti dýmce dětské nakladatelství, které nepodporovalo kouření u dětí a mladistvých. V první knize tak Ferdu ještě vidíte bafat z fajfky, po které už ale potom není ani vidu.

Knížky Ferdy Mravence v nové reedici nakladatelství Pikola:

20230125 Luxor 29

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *