11

Dovolte si pročíst dovolenou

Letošní trochu podivný rok se přehoupl do léta. Přišel červenec a s ním doba dovolených. Knižní svět už naštěstí dávno nestojí, takže si můžete na tu svou dovolenou, ať už se vydáte kamkoliv, vybrat celou náruč dobrého čtení.

Švédský humorista opět udeřil
Fredrik Backman je osvědčený švédský autor, který omráčil čtenářstvo hned svou prvotinou Muž jménem Ove. Od té doby na každou jeho knihu čekají fanoušci stejně netrpělivě jako děti na prázdniny. A nyní, po půl roce se konečně objevila nová kniha tohoto vypravěčského mága. Fredrik Backman uchvacuje čtenáře a posluchače květnatostí svého projevu, barvitostí jazyka a zdánlivou složitostí příběhů. Pokud čtete (nebo posloucháte) Backmana poprvé, může se totiž zdát, že se nikdy nedoberete rozuzlení. Opak je však pravdou, jak dokazuje i v této novince. Úzkosti a jejich lidé jsou příběhem o ledasčem, hlavně však o sounáležitosti, pochopení a naději. Backman je geniální v tom, že vás vrhne doprostřed příběhu a pak polehoučku rozbaluje celý obraz, aby vás postupně uchvacoval, dojímal a rozesmával k slzám. Hltáte stránku za stránkou, s vypravěčem ladně kloužete vyprávěním, abyste několikrát během postupného rozuzlení nadšeně vykřikli: „Aha, tak ono je to úplně jinak.“ Fredrik Backman je vskutku neuvěřitelný a vy se o tom můžete přesvědčit třeba právě u této knihy.

111

Romány českých literárních dam
Jedenáctiletý Štěpán si vroucně přeje co nejrychleji vyrůst a být soběstačný, postarat se o maminku, netrávit víkendy s tátou a jeho novou ženou. Soběstačný je výjimečný román Zuzany Dostálové román o dospívání a dospělosti, o samotě a samostatnosti. Může se beze studu zařadit mezi další podobné romány na složitá sociální témata a rozhodně zaujme ty, kteří žasli nad knihami Zmizet či Klub divných dětí od Petry Soukupové, nebo se rozčilovali nad Vranami Petry Dvořákové. Ke čtení vřele doporučujeme uvařit horký čaj a nějaký hodně sladký zákusek na obalení nervů, až vám začne stoupat tlak nad nemožností Štěpánova otce a bezmocností jeho matky. Při čtení zatajujete dech, co všechno se jednomu malému klukovi může přihodit. Autorka dokonale vystihla myšlenkové pochody, dětskou naivitu, se kterou hlavní hrdina sleduje dění ve vlastní rodině. Nechává ho prožít strasti, ale i první lásku a drobnou sexuální zkušenost.

1 2

Druhý román, který pro vás máme, napsala Mirka Skočílková. Autorka vyučuje na střední škole v Litomyšli a u jejích příběhů si moc hezky odpočinete, i když jejich hrdinové to v životě vůbec nemají snadné. Stejně je to i v nové knížce Kdo věří na zázraky. Hlavní hrdinka Gábina je docela obyčejná holka z malého města. Studuje vysokou školu, má skvělého kluka a velké plány do budoucna. Co víc si přát, ale život není vždycky růžový. Jednoho dne zjistí, že její milovaný bohužel nemá oči jen pro ni. Svět se jí zhroutí, ale naštěstí se objeví Jakub, který Gábinu miluje. Jakub je rozhodně ten pravý, následuje svatba a dvě děti. Hrdinové se vrhají do víru rodičovských povinností, manželského života a všednosti. Najednou řeší problémy, s nimiž vůbec nepočítali, a Gábina touží věřit na zázraky, aby si štěstí udržela.

1111

Pro milovníky romantických komedií
Annie je dvacet sedm let, je single a čeká na toho pravého. Na muže, který bude jako Tom Hanks. Ne ten reálný herec, ale jako hrdinové, které ztvárnil v desítkách romantických komedií. Annie je totiž hltačkou a závislačkou, která zná snad všechny romantické komedie světa, dovede z nich citovat, a tak trochu podle nich touží žít. Především miluje ty od Nory Ephron. Má úplně jasno v tom, jak bude vypadat muž jejího života, jak se bude chovat, a zná i dokonalý scénář jejich prvního setkání. Nebyl by to ale romantický humoristický román, aby všechno nedopadlo trochu jinak. Láska totiž není film a romantickou komedii sice zažít můžete, ale scénář si budete muset napsat sami. Čekání na Toma Hankse je příběhem pro ty, jež touží po tom pravém, ale i pro ty, kteří už jsou šťastně zadaní a chtějí se prostě jen pobavit u vtipného románu.

11

Zahrádku kdekoliv a kdykoliv
Poslední knížkou, kterou dnes doporučíme, nebude příběh, ale velké dobrodružství s ní určitě zažijete. Nemůžete-li jen tak jednoduše vyrazit na chalupu a celý víkend tiše zahradničit, bude se vám líbit knížka Zahrádka ve městě. Tato knížka by mohla přijít vhod všem městským milovníkům zeleně. Zvláště v létě je totiž město rozžhavené, a co mu nejvíce prospívá, je zeleň. A tato zahradnická příručka se věnuje modernímu trendu zahradničení na malém prostoru. Zaměřuje se na využití volných míst v městské zástavbě, na předzahrádkách, na dvorcích, střešních terasách, balkonech či ve vnitroblocích. Svou malinkatou zahrádku si můžete ale založit třeba jen na okenním parapetu. Zazelenejme společně města, dělejme si radost, i když právě nemůžeme odjet do lesa. Každá snaha se počítá.

11111

Romány, průvodce, příběhy, mapy. Humor, napětí, láska, porozumění, vraždy i svatby. Máte nepřeberné množství možností, čím si zpříjemnit nejen letní dny a dlouhé, vlahé večery. A proto, kamkoliv se letos v létě vydáte, nezapomeňte si přibalit nějakou dobrou knížku.

Luxor, v knihkupectví jako doma