Naděje blog

Den, kdy oslavujeme štěstí

V roce 2012 vyhlásila OSN 20. března Mezinárodním dnem štěstí. Každý rok tak můžeme v tento den vzpomenout na vše, co nás činí šťastnými, a pořádně to oslavit. Ale štěstí nemusíte slavit jen v jeden den roku, můžete si ho zkusit zařídit na každý den svého života.

Možná nevěříte, že být šťastný se dá naučit, ale nic nedáte za to, když se o to pokusíte. Můžete to zkusit například s meditačními kartičkami s citáty Sri Chinmoye.

Naděje blog 3

Sri Chinmoy byl indicko-americký myslitel a duchovní učitel. Jeho učení se zakládá na rozvíjení vnitřních schopností člověka, míru, harmonii, lásce a jistotě. Své žáky inspiroval k životnímu stylu, jenž spojuje modlitbu a meditaci s aktivním životem. Během svého života vytvořil velké množství básní, hudebních skladeb, knih a obrazů.

Když se naučíte dodržovat několik základních pravidel a řídit se jimi v každodenním životě, možná časem zjistíte, že se vám do všednosti vkrádá pocit štěstí. Meditujte, což nemusí znamenat nutně jakousi formu modlení. Spíše se zkuste ve shonu a stresu zastavit, utřídit si myšlenky, najít vnitřní klid, díky němuž budete moci pokračovat. Žijte v přítomnosti, užívejte si maličkosti, udělejte sobě či svým blízkým denně i malou radost. I když to není v dnešní době vůbec jednoduché, dívejte se na věci pozitivně. Nenechte se semlít vším, co se děje ve světě okolo vás. Možná se přestanete tolik rozčilovat. Hýbejte se, zajděte si na procházku, zaběhat, nadýchat čerstvého vzduchu. A v neposlední řadě buďte vděční. Vděční za to, co máte, vděční za svou rodinu, přátele. Místo, abyste ráno vstávali naštvaní do práce, buďte vděční, protože máte práci. Usmívejte se pro sebe a časem se začnete usmívat i na ostatní.

S tím vším vám mohou pomoci také právě kartičky s citáty Sri Chinmoye, nad jejichž texty se zamyslíte, pozastavíte a občas možná i nenápadně usmějete. Kartičky Naděje jsou vyvedené v opravdu kapesní verzi a můžete si jednu třeba denně vzít s sebou jako záložku do knížky, abyste ji měli vždy při ruce. Naděje je sada 55 aforismů pro život plný radosti a optimismu. Nechte se každý den inspirovat novou nadějí a novými příležitostmi.

Naděje blog 1

Usmějte se a vykročte s chutí do každého dne, který vás právě čeká. A věřte, že vám jistě přichystá něco nečekaného a krásného.

Helena Herynková