David Lagercrantz

David Lagercrantz – Odvážně svůj

Ještě nestačil napsat ani první větu Dívky v pavoučí síti, a už bylo jasné, že se kniha i její dvě pokračování stanou bestsellery. Jak se to může stát? Inu, knižní svět je někdy zapeklitější než život sám.

Cestu k úspěchu tří Lagercrantzových knih ze série Milénium proklestil Stieg Larsson. Slavný švédský novinář psal pět let do šuplíku první tři knihy Milénia, smrtelný infarkt ho bohužel zastihl v roce 2004, jen pár týdnů před vydáním rukopisu. Hodně škodolibý výmysl osudu. Tím spíš, že napínavý příběh Michaela Blomkvista a Lisbeth Salanderové doslova strhl svět a po dočtení posledního dílu zůstalo těžkopádné, nedořečené prázdno.

Jedno se Davidu Lagercrantzovi rozhodně upřít nedá. Nechybí mu odvaha. Bez ní by se do pokračování Milénia – se svolením dědiců práv – pustit nemohl. Možná, že bojovnost a pořádnou dávku zdravého sebevědomí odkoukal o pár let dříve u fotbalové ikony Švédska Zlatana Ibrahimoviče. Napsali spolu chytlavou biografii, která se záhy po vydání v roce 2011 stala nečekanou senzací.

Každopádně, čtenáři i kritika se shodli na tom, že David Lagercrantz se ujal role pokračovatele Milénia se ctí a důstojně v ní odehrál tři dějství pojmenovaná Dívka v pavoučí síti, Muž, který hledal svůj stín a Dívka, která musí zemřít. První trochu tápající, další dvě skvělá. Prodeje této fenomenální série dosáhly 100 milionů výtisků a on se díky tomu zařadil mezi nejúspěšnější švédské spisovatele.

„Jednu věc vím ale jistě: nechci už být do smrti jen Stiegem Larssonem,“ zopakoval v několika rozhovorech Lagercrantz a oznámil, že se vrací na sólovou tvůrčí dráhu. V roce 2021 vydal ve švédštině Temnotu, první případ z vlastní řady detektivek. Určitě v ní využije několikaleté zkušenosti, kdy pracoval jako zpravodaj kriminální rubriky v největším švédském deníku Expressen a pokrýval případy vražd v pozdních 80. a 90. letech. A vypadá to, že už je zase na úspěch zaděláno. Titul právě vychází nejen v češtině, ale i v dalších 23 zemích, a na rok 2023 je ohlášeno další pokračování.

David Lagercrantz (1962), švédský novinář a spisovatel. Pochází ze stockholmské čtvrti Solna. Na univerzitě vystudoval filozofii, religionistiku, později se rozhodl ještě vystudovat žurnalistiku. Svou kariéru začal v regionálních novinách Sundsvalls Tidning, později v deníku Expressen, kde se zabýval některými z hlavních trestních případů přelomu 80. a 90. let ve Švédsku. Je ženatý, má tři děti.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v květnu 2022.