shutterstock 750073606 optimized

6 největších změn pro rok 2023: Zorientujte se v daňovém balíčku

Daňová sezóna je za rohem. Nemělo by vám tedy uniknout, že 1. ledna 2023 vešel v platnost nový daňový balíček, který obsahuje celou řadu novinek, týkajících se DPH i daně z příjmu fyzických a právnických osob. Podívejte se, jaké nejdůležitější změny se s balíčkem pojí, a inspirujte se tipy na knihy o daních, které vám prozradí veškeré podrobnosti.

Navýšení limitu pro DPH

Limit ročního obratu pro povinnou registraci plátce DPH se z 1 mil. Kč zdvojnásobil na 2 mil. Kč. To se vztahuje i na podnikatele, kteří limit 1 mil. Kč překročili (ale nedosáhli příjmu 2 mil. Kč) v průběhu prosince 2022. Díky tomuto kroku menším podnikatelům odpadne velké množství administrativní zátěže a povinností, které se k plátcovství DPH pojí.

Nastudujte si:

Tři pásma paušální daně

Zásadních změn se dočká i paušální režim. Limit příjmů pro vstup do paušálního režimu je nově 2 mil. Kč, z důvodu širokého rozpětí příjmů byla nově také zavedena tři pásma v závislosti na výši příjmů a typu podnikání (tedy i toho, jaký by byl paušální výdaj). Na jejich základě je stanovena výše paušálních záloh.

uz

Pásma paušální daně a zálohy:

  • příjem do 1 milionu korun: 6 208 Kč
  • příjem do 1,5 milionu korun: 16 000 Kč
  • příjem 1,5 až 2 miliony korun: 26 000 Kč

Přečtěte si:
ÚZ 1518 – Daně z příjmů

Povinnost podání daňového přiznání

Od zdaňovacího období 2023 se navyšuje se i výše ročních příjmů, při které musí fyzické osoby podávat daňové přiznání. Původní limit 15 000 Kč nově vzrostl na 50 000 Kč. Stejně tak byl navýšen i limit pro podání daňového přiznání pro příjem ze závislé činnosti, a to ze 6 000 Kč na 20 000 Kč.

Povinná datová schránka

Zásadní změna čeká i datové schránky. Její povinné užívání se týká každého subjektu vedeného v registru osob – tedy živnostníků, spolků i nadací. K postupnému automatickému zřizování bude docházet od 1. ledna do 31. března, kdy budou subjektům, kterých se povinnost týká, zasílány přístupové údaje. Dobrá zpráva je, že na běžné občany se tato povinnost nakonec nevztahuje.

Zrušení elektronické evidence tržeb

Od 1. ledna 2023 také došlo k úplnému zrušení povinnosti elektronicky evidovat tržby. Ta byla v důsledku covidové pandemie od března 2020 pozastavena, od začátku tohoto roku je ale zrušena úplně a systém EET již není funkční. Pro podnikatele to opět znamená úlevu od množství administrativy a klesne tím i vytížení úředníků Finanční správy.

Milostivé léto

Od 1. července 2023 do 30. listopadu 2023 bude opět probíhat akce Milostivé léto, která poplatníkům umožní zbavit se dluhů na daních a sociálním pojištění. Dlužníci tak budou moci zaplatit pouze základní jistinu daňového nedoplatku, očištěnou o úroky z prodlení, penále nebo náklady na řízení exekuce.

Přečtěte si:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *