Daniel Cole blog

Daniel Cole: Hrůzný, ale úžasný!

Jestli Danielu Coleovi nemůžete něco upřít, tak to, že se o něm a jeho knihách mluví ve velkém. Jeho detektivní příběhy patří podle prodejů k nejúspěšnějším titulům posledních let. A čtenáře fascinuje, jak Cole dokáže vyšponovat napětí a děsuplnost na stránkách svých knih do těch nejvyšších obrátek. Určitě proto uvítají jeho nový titul Imitátor. Přestože změnil žánr, je přesvědčený, že jde o nejlepší knihu.

Daniel Cole přitom nepsal vždycky. Dlouhé roky pracoval v profesích, kde pomáhal lidem či zvířatům, ať už v charitě, na záchrance nebo jako úředník Královské společnosti na ochranu zvířat před krutostí. Celou dobu ale snil o tom, že podle jeho scénáře vznikne filmový trhák. Jenže jeho scénář nikdo nechtěl, byť se s ním u různých společností snažil prorazit déle než šest let. Pak ale dostal jeho agent skvělý nápad, aby scénář předělal na knihu. „Jediný problém byl, že jsem o psaní knih vůbec nic nevěděl. Navíc jsem ve škole nebyl silný v anglickém jazyce. Když se ohlédnu, byl to docela odvážný pokus, ale prostě jsem si každý večer po práci sedl, na jednu stranu si položil svůj scénář, na druhou pro srovnání Harryho Pottera a prince dvojí krve a výsledkem je Hadrový panák,“ svěřil se Daniel Cole v rozhovoru pro novinky.cz.

Každopádně se mu to povedlo víc než dobře a literární senzace byla na světě. Možná i proto, že mu vždycky záleželo na tom, aby si čtenáři jeho knížky užili. A tak vybral ty nejlepší ingredience z hororu, thrilleru, dramatu a komedie a umně je spojil. Možná pomohlo i to, že se nebojí jít do extrému. Elegantním britským humorem navíc dokáže obrousit hrany těch nejděsivějších výjevů, které popisuje. A čtenáře to evidentně baví – jeho krimisérie Hadrový panák (v originálu Ragdoll) se stala celosvětovým čtenářským hitem, přeloženým do více než třiceti jazyků.

Daniel Cole blog 2

„Jeden z neoriginálnějších vrahů, s jakým jsem se kdy v literatuře setkala… I díky chytře využitému smyslu pro černý humor IMITÁTOR uchvátí a zároveň pobaví každého milovníka temných krimipříběhu.“
Rachel Abbotová

Daniel Cole žije v přímořském Bournemouthu na jihu Anglie, a pokud tam zamíříte, možná ho zahlédnete na pláži, kde rád píše. Nebo možná jen tak přemítá. O čem? Možná o svém dávném snu, aby byl podle jeho scénáře natočený úspěšný filmový thriller. A dá se předpokládat, že nečekaný úspěch jeho knih vydláždil tomuto snu hodně širokou a pevnou cestu.

 

Článek vyšel v Magazínu Luxor, v září 2021

Foto: archiv KK
Foto: Rasmus Kramer Hoey Schon