Navrh bez nazvu 13 1

Vyjde v červnu: Těchto 8 knižních novinek si nenechte ujít!

Sice už se vidíte na plážovém lehátku nebo na vrcholcích hor, ale do dovolené ještě nějaký ten týden zbývá? Zkraťte si nekonečné čekání skvělou knihou! V červnu jich vychází tolik, že vám možná některá zbyde i k přibalení do kufru. Vybrali jsme pro vás ty, na které se těšíme úplně nejvíc – nechybí hit TikToku, mrazivý thriller ani poutavý vhled do vietnamské historie.

Joy Fieldingová – Hospodyně
Bestsellerová autorka New York Times se proslavila čtivými thrillery, ve kterých se nijak neobvyklé životní peripetie přetaví v příběh plný napětí. Na to se můžeme těšit i v novém psychologickém thrilleru Hospodyně. Realitní makléřka Jodi se snaží kloubit práci, rodinu a péči o nemocnou maminku a stárnoucího tatínka, proto pro své rodiče najme hospodyni. Je to ale správné rozhodnutí? Kdo je vlastně ta žena, která najednou nosí matčiny šperky? O co jí jde? A jak daleko je pro to ochotna zajít?

Travis Baldree – Legendy a latéčka
Připravte se na horký šálek něžné fantasy s pořádnou čepicí našlehané poetiky! Hit, kterým žije TikTok i čtenářské Instagramy po celém světě, je přesně tím zpomalením, které jste v dnešním hektickém světě potřebovali. Bývalá bojovnice se po letech vandrování a válčení rozhodne změnit životní dráhu a otevřít si kavárnu. A přestože ji po cestě potkají všemožné překážky, čeká vás především jemný humor a hřejivé momenty spousty vznikajících přátelství.

Vlastimil Vondruška – Černá lilie
V neuvěřitelném 31. dílu série historických detektivek Hříšní lidé Království českého se opět setkáte s Oldřichem z Chlumu a jeho pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem. Ti řeší případ smrti paní Sibyly na hradě Valdeku, kde se právě koná rodinná slavnost, a tak je podezřelých víc než dost. Jaké tajemství skrývá tapisérie zobrazující zahradu s nádhernými květy, mezi nimiž vynikají lilie, ale jen jedna je černá?

Celeste Ng – Naše ztracená srdce
Mrazivě aktuální dystopický román autorky oceněných bestsellerů Vše, co jsme si nikdy neřekli a Ohníčky všude kolem je inspirován mnoha skutečnými událostmi. Během ničivé ekonomické krize v USA zavládnou protičínské nálady, které vedou k zavedení zákonů na ochranu amerických hodnot. Děti jsou odebírány rodičům a knihy, které nejsou dostatečně vlastenecké, mizí z polic knihoven. Včetně té, kterou napsala matka 12letého hlavního hrdiny, která ho před pár lety opustila…

Alaina Urquhart – Řezník a střízlík
Mrazivá prvotina moderátorky úspěšného true crime podcastu a pitevní techničky Alainy Urquhart je čtením pro silné povahy – autorka totiž čerpá ze svých bohatých znalostí z oddělení patologie! Doktorka Wren Mullerová, excelentní soudní patoložka, se ještě nesetkala s případem, který by nedokázala vyřešit. Až dosud. Snaží se totiž dopadnout brutálního vraha se zálibou v lékařských experimentech, který je den ode dne troufalejší…

Radka Třeštíková – Kde jsi, když nejsi
Romány Radky Třeštíkové si čtenáři zamilovali nejen pro svérázné hlavní postavy a jejich spletité osudy, ale i pro autorčin osobitý styl psaní. Její příběhy ukazují, že nic není černobílé a že mezilidské vztahy jsou málokdy jednoduché. Podle anotace se i u nového románu máme na co těšit: „Bouřlivé, syrové a vášnivé vyprávění o rozchodu. Toto je příběh o svobodě, závislosti, zbabělosti a statečnosti. O poslušnosti, laskavosti i lhostejnosti. O těch nejlepších a nejhorších rozhodnutích.“

Nguyen Phan Que Mai – Hory zpívají
Strhující román mapuje příběh tří generací jedné vietnamské rodiny. Na jeho pozadí se odehraje téměř celé století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. I přes to, že je román prostoupený strádáním, hladem, smrtí i mnohdy bolestnou historií, dýchá z něj také naděje, láska a hrdost vietnamského lidu na krásu rodné země i zdejších zvyků.

Červená propiska – 100 přehmatů pro (ne)milovníky češtiny
Poslední díl trilogie „tří P“ – Perličky, Přešlapy a Přehmaty – vás opět jednoduchou a zábavnou formou provede stovkou problematických jevů, ve kterých Češi při psaní často tápou. Populárně-naučná příručka od známého korektorského dua vám ozřejmí pravopis, gramatiku i významy slov, a jejich osvojení vám usnadní pomůckami, užitečnými tipy, příklady i oblíbenými diktáty. Opět nechybí bonusová kapitola, tentokrát na téma výslovnosti množství českých i cizích slov. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *