346449444 1590701781442356 6485260489093495624 n

Nulové DPH na knihy! Proč knižní svět slaví?

S představením nového vládního balíčku knižní svět obletěla zásadní zpráva: Od 1. 1. 2024 se sazba DPH u knih snižuje na 0 %. Proč jásají vydavatelé, knihkupci i čtenáři, ale zároveň se jedná o krok prospěšný pro celou společnost?

Proč si knihy zaslouží nulové DPH?

Knihy nejsou jen poněkud návykovým koníčkem (i když ani tuto funkci jim nemůžeme upřít), ale především významným vzdělávacím nástrojem. V době internetu máme sice informace na dosah ruky, odborné publikace jsou ale věrohodnějším a spolehlivějším zdrojem, kde za správnost informací obvykle ručí experti v dané oblasti. I beletrie má ale mnoho přínosů – kromě toho, že nabízí únik od každodenních starostí, taky rozšiřuje nejen slovní zásobu, ale i obzory.

308888674 5585334728223175 8480973841042733686 n

Knižní trh potřebuje rozmanitost

Při rostoucích nákladech na publikaci knih musí nakladatelé víc a víc dávat přednost titulům se velkým prodejním potenciálem – to ale může knižní trh ochudit o jistou rozmanitost a barvitost. Nulové DPH tomuto předchází a ponechává prostor i pro odborné a náročnější publikace nebo například pro dětské knihy, jejichž vydávání je kvůli barevným ilustracím i hravým prvkům často finančně náročné.

Budou teď knihy levnější?

Názory na to, jestli nulové DPH přinese i snížení koncových cen, se různí. Zatímco někteří jásají a slibují zlevnění, jiní upozorňují na to, že situace na knižním trhu je napjatá. Covidová i válečná krize vydavatele zatížila výrazným zvýšením nákladů, a tak spíš než o zlevnění knih mluví o tom, že nulová sazba DPH odvrátí hrozbu zdražení. Není ale pochyb, že se jedná o skvělou zprávu!

Takto situaci komentuje Šéf Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN), majitel nakladatelství Práh a spisovatel Martin Vopěnka:

„Nakladatelům to pomůže vydávat i nadále náročnější literaturu nebo odborné knihy. Zároveň je to skvělá zpráva pro české čtenáře a zejména rodiče. Knihy totiž určitě zlevní, což je obzvláště důležité u dětských knih, které musí zůstat dostupné i v těchto náročných dobách. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že výrazné snížení DPH na knihy má navíc pro státní rozpočet ve výsledku výrazně pozitivní dopad.“

– Martin Vopěnka, zdroj: idnes.cz

Nevíte, jaká kniha by byla důstojnou oslavou takové události? Inspirujte se žebříčkem těch, které u nás teď čtenáři kupují nejvíce. Aktualizujeme ho pro vás každé pondělí. Nebo se vrhněte rovnou na novinky.

knizni zebricek

Jeden komentář

  1. Zdeněk Šotola Odpovědět

    Dobrý den, od Nového roku budou knihy s nulovou sazbou DPH. Jak to ale bude u poštovného se zaslanou knihou? Také bude sazba nulová? Díky moc za odpověď,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *