Veronika Baštová blog

Nakladatelství Šulc-Švarc slaví 30 let!

Kdyby měla nakladatelství před domem vývěsní štít, u Šulc-Švarce v Nuslích by byla zlatým písmem napsaná jména jako Jiří Žáček, Ludmila Vaňková, Adolf Born, Zdeněk Jirotka, Magda Váňová, Šimek a Grossmann. Právě oni jsou totiž s nakladatelstvím, které letos slaví 30. výročí od založení, nerozlučně spjati.

Když zůstaneme u nadsázky, možná by z oken nakladatelství při oslavě létaly koblihy, které by s ledovým klidem ve tváři házel Saturnin. Právě Jirotkova kniha patří mezi nejúspěšnější v nakladatelství Šulc-Švarc. Koblihy tu samozřejmě nelítají, zato zajímavých knižních titulu zde najdete nespočet.

Skutečným klenotem pak je výjimečná šestidílná historická sága Karel IV. Otec vlasti od Ludmily Vaňkové, která v roce 2016 vyšla s bohatým barevným obrazovým doprovodem v exkluzivní grafické úpravě.

Jak to vše začalo? Začátkem 90. let Miloslav Švarc, otec dnešní ředitelky Veroniky Baštové, vybral z vkladní knížky rodinné úspory a založil nakladatelství. Společně s kolegou Jiřím Korejčíkem, který v nakladatelství působí dodnes, se pustili do nejistého dobrodružství – vydávání knih. A první titul byl originální – slavný erotický román Emanuela. „Každý víkend jsme vzali batoh s knihami, kempinkový stolek a prodávali jsme celá rodina knížky na konečné metra C,“ vzpomíná teď již s úsměvem Veronika Baštová.

Veronika Baštová blog 2

Nakladatelství Šulc-Švarc se zaměřuje především na českou beletrii a vychází zde zhruba 25 titulů ročně. Přestože vydalo více než 600 titulů, zachovává si sympaticky komorní charakter. „Jsme vlastně spíš taková velká nakladatelská rodina. S našimi autory vybíráme společně vhodné tituly a náměty pro náš ediční plán. S dobrou kávou a sklenkou studeného prosecca to jde skoro samo,” směje se Veronika.

Pandemie covidu-19 i pro jejich nakladatelství znamená nejtěžší období, jaké zatím zažili. Ustáli ho mimo jiné díky startupovému projektu Linka 451 – zachraňte knížky! Díky zapojení veřejnosti tento projekt poslal nakladatelům přes 3 miliony korun. V době nejistoty a takřka nulových prodejů šlo o pomoc, která malým nakladatelům pomohla přečkat tuto bláznivou dobu.

Veronika Baštová blog 3

A jaký má ředitelka nakladatelství recept na profesní vyhoření, které občas doráží na každého, kdo stíhá věci tak svižným tempem jako ona? „Jeden den v týdnu zavřu podnik a dělám dobrovolnou asistentku v Jedličkově ústavu. Dobíjí mi to baterky a dává nové impulzy. Nikdy bych nevěřila, jak moc velké,“ rozzáří se Veronika Baštová a dodává: „Už jsme díky tomu realizovali i několik knižních projektů, které by nás dřív vůbec nenapadly.“

Knihy z nakladatelství Šulc-Švarc si samozřejmě můžete prohlédnout a nakoupit v Luxoru. Tak se přijďte podívat.

Veronika Baštová blog 4