780x519

Knižní tipy z trezorů knihkupectví

Kamenná knihkupectví jsou – stejně jako mnoho dalších obchodů – jsou stále do odvolání uzavřená. Knížky ale nepřestávají vycházet a čtenáři se nepřestávají ptát po dalších a dalších knižních tipech. Pár jich tu pro vás máme… A všechny tyto i další knížky si samozřejmě můžete pořídit díky našemu e-shopu a obětavým dopravcům, kteří vám je dovezou až domů.

První tip je od odbornice na slovo vzaté, naší skvělé Lucie

90971840 214766326464028 2199490790482562746 n

„Přestože duben teprve začíná, je mi už teď naprosto jasné, že Vzdělaná se zařadí mezi nejlepší knihy roku 2020.
Vzdělaná je memoár Tary Westover, mladé ženy, která se narodila do mormonské rodiny prepperů, fanaticky čekajících na konec světa a „druhý příchod Krista“. Do rodiny, která mi po celou dobu otevírala pomyslnou kudličku v kapse, lépe řečeno její chování vůči dceři. Do rodiny, která s žádným zraněním ani nemocí nepůjde do nemocnice, neboť je to vládní instituce a větří tam ilumináty. A pokud teče synovi mozek z hlavy, je to „boží vůle“ a „máma (hobík přes bylinky) to zvládne“. Do rodiny, která neposílá své děti do školy – to dělá řada rodin, která nevěří institucionálnímu systému vzdělávání, ovšem tato rodina Taru nenaučila nic, než co stojí v Bibli a v Knize Mormonově. Když se pak veškerou svou snahou, pílí a odhodláním dostane na univerzitu, ukáže se, že netuší o existenci Evropy, o holokaustu a výklad otroctví jí papá ve svých knihách taky odprezentoval trochu jinak. Boje za práva černochů v Bibli taky nebyla.
Tara je však jiná než její rodiče. Má touhu dokázat víc, žít jiný, lepší život. Nechce strávit život na šrotišti. Jde studovat. Celý memoár je mimořádně intenzivní. Mimořádně. Tara bojuje sama se sebou, se všemi bludy a démony, které do ní zakořenila výchova, s tím, kým byla vychována, s obrovsky silnou vazbou na rodinu, která se k ní chovala příšerně, která se chovala absolutně příšerně ve všech myslitelných bodech a kde pro vše je omluvou a odůvodněním boží vůle a patriarchát. Uf. Přečtěte si Vzdělanou. Inspirace z morku kosti, obdivuhodná síla a sebereflexe autorky i literární zážitek v jednom. Obrovské doporučení. Taru bych si velmi přála jednou potkat.“

K tomu pár redakčních tipů, třeba na Švába, který připomene Kafkovu Proměnu

3

Když se Jim Sams – chytrý, ale v žádném případě nějak zvlášť důmyslný tvor – jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakousi nestvůrnou obludu, konkrétně v premiéra Velké Británie… Uznávaný anglický prozaik Ian McEwan se netají tím, že jej inspiroval nedávný brexit a on cítil potřebu se k němu vyjádřit. A tak rozehrává příběh o tom, jak snadno může svět politiky zbloudit, podlehne-li okouzlení vlastním „posláním“, snaze vyřešit složitý svět pomocí jednoduchých klišé a touze konat „vůli lidu“…

Dejte si dostaveníčko se Slavnými Čechy

4

I když jste možná právě v karanténě anebo prostě jen nechcete riskovat a zbytečně opouštět svůj domov, můžete si i přesto dopřát zajímavé setkání. Třeba se šesticí slavných Čechů, které ve své nové knize Slavní Češi představuje oblíbená autorka Stanislava Jarolímková.
Jsou to hrabě Karel Chotek, František Palacký, Antonín Dvořák, František Křižík, Emil Holub a Julius Fučík. Ty všechny poznáte tak trochu v jiném světle, než byste možná čekali, a dozvíte se o nich mnoho méně známých informací, které se týkají jejich osobního života i blízkých a v klasických životopisech obvykle nevyskytují.

Radkin Honzák je náš velký oblíbenec a může být i váš

1

Říká se, že žena vydrží víc než kůň. A kolik toho vlastně vydrží kůň? Hodně, i když se někdy splaší, začne vyvádět a občas jde dokonce hlavou proti zdi. Ať to stojí, co to stojí. Jak říká v knize Holky to někdy nemaj lehký psychiatr Radkin Honzák, je bláhové si myslet, že náš život řídí rozum. Jsou to emoce, co vedou naše kroky a občas s námi i pořádně lomcují! V rozhovoru s novinářkou Klárou Mandausovou prozrazuje mnoho dalších věcí o lásce, zdraví, vztazích, rodinných vzorcích, výchově, morálce, zkrátka o všem, čím každý den žijeme, z čeho se radujeme nebo s čím zápolíme. Jeho vyprávění je proložené příběhy deseti žen, se kterými život pořádně zacloumal. Měly namířeno k samému dnu, ale když už bylo na dosah, dokázaly sebrat síly, nadechly se a vydaly zpátky. Jejich životní osudy komentuje s laskavým nadhledem psychiatrička Alena Večeřová Procházková: Jak je ovlivnila rodina, co udělaly špatně, co naopak dobře a v čem můžou být příkladem pro ostatní? To všechno se dozvíte. A pozor, i když jsou v názvu holky, není to zdaleka čtení pouze pro ženy. Mužům vstup na stránky téhle knihy nejenže není zakázán, je dokonce velmi žádoucí! Je vám, pánové, přece jasné, že rčení o koni a výdrži, platí i pro vás?

Nový román českého literárního matadora doporučuje Helena

2

Michal Viewegh už se desítky let hřeje na výsluní přízně českého čtenářstva. Reakce na jeho knihy jsou většinou velmi emotivní, buď ho milujete nebo zatracujete. Je jen málo těch, které nechává jeho styl chladnými. Michal Viewegh po zdravotních komplikacích v roce 2012 se popral se všemi obtížemi, a i přes trvalé následky se pustil do psaní románu. Nějakou dobu to trvalo, ale právě teď si můžeme přečíst první román Michala Viewegha po uzdravení. Převážně zdvořilý Leopold je románovou hříčkou, vyprávěním o party lidí ve středním věku, kteří se vydají na pověstný Sázavafest. Leopold si myslí, že svou ženu a její kamarádky jen doprovodí a užije si skvělou zábavu, ale ukáže se, že osud to má naplánované jinak. Humoristický román vypráví o tom, jak se to všechno může zvrhnout a zamotat, když se zdvořilý muž musí střetnout s realitou.

A na závěr doporučuje originální a nevšední thriller doporučuje spisovatelka Veronika Černucká

Tanči jen pro mě recenze

Kylie Brant si s vámi v thrilleru Tanči jen pro mě bude hrát jako kočka s myší, ale vy ji za to budete milovat. Na své si přijdou milovníci klasických detektivních hádanek, čtenáři psychologických románů, ale paradoxně i čtenáři hororů a milovnice červené knihovny. Vím, že to možná zní šíleně, ale Tanči jen pro mě není žádná tuctová záležitost. Nebo znáte víc thrillerů, kde sadistický a hodně úchylný vrah získá nejen pochopení, ale i sympatie svých čtenářů?
Autorka dokáže skvěle fabulovat i skvěle psát. Jiní autoři by se od ní mohli učit a její autorský styl je snadno rozpoznatelný. Celou dobu budete mít pocit, že příběh vypráví jen a jen pro vás a vy jste součástí děje. Je mi jasné, že je nelogické hodnotit thriller jako líbivý nebo pohodový, ale jiné přirovnání mě prostě nenapadá. Až se pustíte do čtení, brzy vám bude jasné, o čem mluvím a dáte mi za pravdu.“

To bylo pár skromných doporučení na to, co číst právě v těchto dnech. Jestli vás tyto tipy neuspokojily, svěřte se nám v komentářích nebo hledejte spousty dalších knížek na našich sociálních sítích. ?

Luxor, i s vámi doma jako v knihkupectví