Děkujeme, že jste s Luxorem již 18 let

V letošním divokém roce jsme si ještě více uvědomili, jak moc jsme rádi, že s námi jste už celých 18 let. Vážíme si vaší trvalé náklonnosti, a proto bychom vám za to chtěli poděkovat a podělit se o špetku z historie.

Knihkupectví. Místo, kam zaskočíte, když toužíte po nových příbězích nebo nutně potřebujete tu novou detektivku, co dneska ráno vyšla. Království knih, kde si můžete dát horkou kávu a přečíst kousek z toho, co si chcete pořídit. A my v Luxoru jsme šťastní, že si drobné i větší radosti plníte právě u nás ❤️

Může se zdát, že Luxor je tu odjakživa. Možná je to pro některé z vás pravda, pokud vám ovšem letos bylo teprve 18 let. Přesně tak dlouho jsme pro vás v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí ? Věděli jste, že původně se náš krásný palác jmenoval Palác Avion?

Palác navrhl architekt Bohumil Kozák, jehož nejrozsáhlejším dílem je komplex budov Thomayerovy nemocnice v Praze, a jedná se o jednu z krásných ukázek funkcionalistické architektury. Provozovatelé jej v minulosti naplnili opravdu více než pestře.

První poschodí sloužilo jako kavárna, do 30. let minulého století tu sídli kabaret, tančírna a kino Avion, které je nyní skryto v podzemních patrech našeho knihkupectví. Kino Avion mělo 700 míst a bylo zajímavé také tím, že jeho vedení tíhlo k technickým novinkám – ve třicátých letech se tu promítalo na tři plátna vedle sebe, diváci tu viděli první barevné americké plastické filmy. Ještě před německou okupací se v přejmenovávací hysterii začalo jmenovat Letka, a to mu zůstalo již napořád, i když v padesátých letech promítalo pod názvem Čas pásma dokumentárních filmů.

A pak přišel srpen 2002, celou naší krásnou zemí se prohnaly ničivé povodně, ale také se poprvé otevřely brány největšího knihkupectví ve střední Evropě, tedy Paláce knih Luxor (tehdy ještě Neoluxor). První čtenáři nadšeně vplouvali dovnitř a objevovali zákoutí čtyřpatrového oceánu plného knih. Od té doby jsme nás sortiment hodně rozšířili, takže kromě knih koupíte v Paláci celou kupu dárkového zboží, hraček či hudebních a audioknižních nosičů. Po nedávné rekonstrukci si také můžete užít největšího papírnictví a zabořit se mezi tužky, pera, sešity a jiné krásy třeba i na hodinu ?

Palác knih Luxor byl jedním z prvních, ale od té doby jsme se rozrostli už na 35 knihkupectví po celé republice a jedno specializované papírnictví v Brně. Ve všech Luxorech najdete pochopitelně svoje oblíbené knížky, novinky i oblíbené akce. Pevně doufáme, že se vám v našich knihkupectvích líbí, ať už se brouzdáte Luxorem v Praze nebo v jiném městě.

Děkujeme, že jste po celou tu dobu s námi a doufáme, že nám svou přízeň (a lásku ke knihám) zachováte i nadále!

Luxor, vaše knihkupectví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *