To nejlepší z nás recenze

Tanči až do konce

Pokud mám být upřímná, tak To nejlepší z nás od Colleen Hooverové je typ knihy, po které bych v knihkupectví sáhla pouze v případě, že bych vybírala vánoční dárek pro mámu nebo pro nějakou moji více citově založenou kamarádku. Obálka s prstýnky a červenou stuhou rozhodně necílí na čtenáře mé kategorie. Pokud se já osobně chci emočně zbořit, používám k tomuto účelu jiné osvědčené autorky, tudíž jsem s Colleen, skrz Grahama a Quin, setkala poprvé. A bylo to dobře.

Colleen Hooverová žije se manželem a třemi syny v Texasu a řadí se mezi autory new adult literatury. Vydala mnoho bestsellerů, které se i u nás těší čtenářské oblibě. V češtině vyšlo už osm románů a v blízké budoucnosti se můžeme těšit na další příběhy. Zatím nejnovější knihou je tedy To nejlepší z nás, kterou jsem zhltla na posezení. Jedná se o romantické drama. A jako každé správné romantické drama začíná nevěrou. Začátek vás neohromí, ani nezklame. Naservíruje vám přesně to, co slibuje obálka. Prstýnková bitva kdo s koho a vy jste svědky, jak se prominentní pětadvacetiletá nána rozhoduje, jestli si vezme boháče nebo krasavce. Pak se ale stane zázrak. Děj odskočí z minulosti do přítomnosti a čtenář se ocitne uprostřed drsné manželské krize, která ho sevře jako kleště. Kapitolu po kapitole vás autorka griluje na paralele mezi vznikajícím vášnivým, bezpochyby dokonalým vztahem dvou mladých perspektivních lidí (kdy si až říkáte, jestli toho sladkého není trochu moc), abyste se pak následně stali součástí nevyhnutelného rozkladu vybojovaného manželství. Jako byste sjížděli tobogán emocí. Chvíli nahoře, div, že nepřepadnete přes okraj, a pak vás čeká sešup dolů, kde hrozí, že si přelámete obě nohy. Když nad tím tak přemýšlím, vztahy prostě bolí.

Quin bojuje s neplodností a Graham se jí snaží podpořit, ale už ho to trochu začíná štvát. Zápletka, kterou jsme četli i viděli už několikrát. Až tady jsem si však dokázala uvědomit, jak jednoduše může zničit perfektní vztah. A pokud ho chtějí zachránit, záleží na každém slovu, gestu, pohledu. Jakýkoliv chybný krok může jejich srdce nenávratně rozervat na kusy. Čtenář s nimi tančí jejich rozvodový tanec, krok sun krok, ne, Quin, nedělej to, Grahame, proč to říkáš, krok sun krok. A pomalu, ale jistě si uvědomuje, že raz dva tři raz lehce zlomí vaz.

Dobře, patosu už bylo dost. Nezapomeňte. Stále je tu ta část seznámení, kde se tančí úplně v jiném rytmu. Pravděpodobně v rytmu tanga. Knihu nedoporučuji číst v přeplněné tramvaji, a ne kvůli slzičce, která vám sem tam zamlží zrak. Pokud máte rádi lehkou erotiku, možná budete zklamaní, román totiž nabízí detailně popsané sexuální scény, jazyková tornáda, vlhké kalhotky, průniky, zničující orgasmy a probdělé noci. Nejednou jsem se u toho začervenala, tudíž čtěte raději v bezpečí domova.

A pokud jsem si z četby knihy To nejlepší z nás měla odnést něco jiného, než příjemný pocit smutku a krásný čtenářský zážitek, bylo by to určitě uvědomění, že nic není zadarmo, a i když máte vedle sebe dokonalý protějšek, nemusí to znamenat, že vás čeká dokonalá budoucnost. Téma neplodnosti bylo pro mě doteď tabu. To se mi přece nemůže stát. Ale ono může. A pravděpodobně se to může stát i někomu v mém okolí. Tudíž nebuďme necitliví a našlapujme opatrně, krok sun krok.

Karolína Meixnerová


Mohlo by Vás zajímat

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *