Italské léto 1

Splněné sny Jennifer Probstové

Svůj první milostný příběh napsala ve dvanácti a od té doby nepřestala. Tenkrát se Jennifer Probstová toužila stát tanečnicí, archeoložkou i majitelkou vinice. „Sny jsem si splnila ve svých románech. A mám v plánu jich takto prožít ještě mnohem víc,” přiznává se populární americká spisovatelka. A její čtenáře to nadmíru baví.

V nedávném rozhovoru vyprávěla příběh z dětství, kdy její otec přinesl krabici s knížkami plnými romantiky. „Máma se nejdříve zlobila, ale když jí vysvětlil, že všechno ostatní už jsem četla a tyhle mu nepřipadají zas tak špatné, nechala si říct. V krabici byly knížky od Judith McNaughtové, Sandry Brownové nebo Jayne Ann Krentzové,“ vzpomínala Probstová.

Pro její české fanoušky máme skvělou zprávu. Právě totiž vychází český překlad její novinky Italské léto, v pořadí již jejího čtrnáctého románu o třech generacích žen a jedinečné pouti Itálií. Představí v něm Francescu, workoholičku posedlou kariérním úspěchem, které se daří v životě vše, až na jednu věc, a to rodinu. Hodně skřípe její vztah s dospívající dcerou Allegrou, a tak se na přání Allegřiny babičky Sofie spolu vydají na prázdniny do Itálie. „Ke knize mě inspirovala moje vlastní cesta do Itálie, na kterou jsem vyrazila se svou matkou, čerstvou sedmdesátnicí, kmotrou a čtrnáctiletou neteří. Strávili jsme spolu patnáct dnů, které nás všechny změnily, a přiměly mě sepsat tento příběh,” odhaluje Probstová. Jak se jí to podařilo? To už musí posoudit čtenáři.

Ukázka z knihy Italské léto

Byl to náš první večer v Itálii a nedokázaly jsme ani povečeřet, aniž bychom se pohádaly. Odsunula jsem židli od stolu. „V pořádku, taky si půjdu lehnout. Všechny se uvidíme ráno u snídaně. Kdybyste něco potřebovaly, napište mi.“ Máma vypadala, že se chystá něco říct, ale pak si to rozmyslela. Vzpomněla jsem si, že když jsem byla malá a ně co nevycházelo, její rada, jak vyřešit jakýkoli problém, vždycky souvisela se dvěma věcmi. Nakrmit mě. Poslat mě brzy do postele. Kéž by to jen bylo tak snadné.

O novince Italské léto

Workoholička Francesca je úspěšná ve všech oblastech svého života kromě jedné – rodiny. Nedokáže si vyhradit čas na svou dceru Allegru, se kterou se prakticky odcizily. Když se Allegra zaplete s novou partou a zatknou ji za držení drog, Franceska vyhoví přání své matky Sophie, a všechny tři se tak vypraví na velkolepou pouť do Itálie po stopách rodinných předků. Sophia ví, že její děvčata mají problémy a zoufale potřebují změnu. Pro žádnou z nich to však nebude snadná cesta. Pomohou jim ruiny starověkého Říma, kostelíky v Assisi a zvlněné kopce Toskánska uvědomit si důležitost rodinných pout, než bude pozdě?

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červenci 2022.