KR na blog1

Čtenáři podruhé vybrali svoje Knihy roku

Možná, že jste v letošním, řekněme zvláštním roce. četli ještě o něco víc než vloni. Možná stejně. Rozhodně jste ale chtěli ocenit knihy, které vám dělaly společnost v tramvajích, bavily vás na dece u vody nebo odpočívaly na vašem nočním stolku.

Do letošního ročníku ankety Kniha roku jste totiž poslali neuvěřitelných 119 978 hlasů a vybrali jste tak čtenářsky nejoblíbenější knihy ve dvanácti kategoriích!

12 1

Absolutním vítězem ankety se stal román Šikmý kostel, prvotina z pera české autorky Karin Lednické. Tradiční formou napsaný román je úvodním dílem připravované rodinné ságy zasazené do karvinského regionu, oblasti, kterou literatura doposud spíše opomíjela. Příběh líčí sedmadvacet let ze života postav, jež tvrdě zasáhlo tragické důlní neštěstí, první světová válka a následný československo-polský konflikt, o němž učebnice dějepisu obvykle mlčí. Autorka podává autentický, historicky přesný a zároveň silně emotivní příběh místa, lidí a doby. Román Šikmý kostel z nakladatelství Bílá vrána byl čtenáři oceněn nejen jako absolutní vítěz ankety, ale i jako Společenský román roku.

V kategorii Napětí uspěla Smrtící bílá, thriller Roberta Galbraitha. Za známým pseudonymem se neskrývá nikdo jiný než oslavovaná britská spisovatelka J. K. Rowlingová. Smrtící bílá (nakladatelství Kniha Zlín) je již čtvrtým případem Cormorana Strika a Robin Ellacottové. „Viděl jsem, jak zabili dítě,“ s těmito slovy na rtech navštíví mladý muž soukromého detektiva Cormorana Strika a prosí ho o vyšetření zločinu, jehož byl údajně svědkem v dětství. Třebaže je mladík zjevně nevyrovnaný, jeho příběh zní věrohodně. Než ho ale detektiv stihne vyslechnout, muž v panice uteče. Strike se pustí do složitého vyšetřování, které ho zavede do zákulisí britského parlamentu i světa temných rodinných tajemství.

Rodinným tajemstvím se věnuje také kniha, které jste v kategorii Umělecká próza poslali nejvíce hlasů. Vrány, román renomované autorky Petry Dvořákové, jsou komorním příběhem dvanáctileté Báry nacházející se na prahu dospívání. Výtvarně nadaná dívka je živelná a občas nezvladatelná. Její konflikt s matkou se stále více prohlubuje, vztah s otcem nabývá na dramatičnosti a pod povrchem bublá rodinná tragédie. Jedinými dívčinými zpovědníky jsou vrány hnízdící v parku za oknem. Existuje-li pro Báru nějaké východisko, to již prozradí Petra Dvořáková ve své knize. Vrány vydalo nakladatelství Host.

Východisko hledají i hrdinky Svědectví, románu Margaret Atwoodové, který vyšel v Argu, a ovládl letos kategorii Sci-fi a fantasy. Svědectví navazuje na autorčin kultovní román Příběh služebnice a pokračuje v příběhu Gileádu, dějově více než patnáct let poté, co June zmizela neznámo kam. Rozvíjí ho ve zdrcujících výpovědích tří hrdinek, které mají s tímto režimem co do činění, byť každá ve zcela jiné roli. Ne náhodou získala autorka za svoje dílo plné sžíravé, bezelstné a neohrožené kritiky totality prestižní Bookerovu cenu.

Mnoho vášnivých diskusí podnítila kniha z první příčky kategorie Populárně naučná. Kniha Třicet let pod přísahou je rozhovorem Roberta Šlachty, bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstka pátrání celní zprávy ČR, se známým českým investigativním novinářem Josefem Klímou. Šlachta se v knize svěřuje se svým neobyčejným osobním, ale především profesním životem. Otevřeně hovoří o ožehavých tématech a kauzách (Nagyová, Pitr, Vidkun, Berta a mnohé další), o nichž v době služby mluvit nemohl. Knihu vydalo nakladatelství Universum.

KR na blog3

Jestliže jste propadli poslechu audioknih, jistě jste neminuli Dopisy, které nikdo nečetl, příběh z pera Iony Greyové, který jste ocenili jako Audioknihu roku. Její vyprávění nás zavádí do nálety zničeného Londýna, kde se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Těch pár dnů roku 1943, kdy spolu byli šťastní, však uteče příliš rychle. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, které Stelle poslal, a na které mu nikdy neodpověděla. Audiokniha vyšla v nakladatelství Fragment.

Za nejkrásnější Obálku roku čtenáři vyhlásili kouzelný přebal knihy Kroniky prachu (nakladatelství Fragment). Lin Rina ve svém poeticky nazvaném románu vypráví příběh Animant, dívky, která místo pozlátkového světa šatů a plesu tráví čas raději mezi knihami a příběhy. Neodolá tedy nabídce pracovat měsíc v univerzitní knihovně v Londýně. Obklopena tolika knihami se však jen těžko dokáže soustředit na své pracovní povinnosti. Její už tak rozptýlenou pozornost narušuje i vrchní knihovník – nejprotivnější muž na světě, se kterým není lehké vyjít. Přesto v ní začne probouzet city, které předtím neznala. A ani ta nejučenější kniha jí neporadí, jak se s nimi vypořádat.

V kategorii Young Adult si prvenství vydobyla kniha Mony Kasten. Cítit znovu je romantickým příběhem mladé a drsné Sawyer Dixonové, která zůstala od smrti rodičů sama a nikoho k sobě nepustí. To se ale změní, když se seznámí s Isaacem Grantem. Nerdovské brýle s tlustou obroučkou, dost divně oblečený, vlastně úplný opak jejího obvyklého typu. Isaac, kterého už nebaví být single, jednoho dne poprosí Sawyer o pomoc. Uzavřou spolu dohodu: Sawyer z Isaaca udělá drsňáka, aby měl větší úspěch nejen u holek, a za to si nechá fotky z jeho přeměny, které použije pro svůj studijní projekt. S čím ale Sawyer nepočítá, jsou intenzivní city, které se mezi ní a Isaacem rozhoří. Cítit znovu vydalo nakladatelství Omega.

Pokud se rádi dobře najíte, jistě vás potěší vítězná kniha z kategorie Životní styl a hobby. Stala se jí kniha 365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka, která vyšla v nakladatelství Došel karamel. Kniha vznikla ze stejnojmenného blogu, kterému se autor věnuje již 7 let. Herec a gastronadšenec Lukáš Hejlík objíždí české luhy a moravské háje a každý den přináší jeden tip na místo, kde se lidé můžou dobře najíst i napít. S Gastromapou můžete plánovat výlety a objevovat nová místa. U každého podniku máte navíc prostor na razítko, a že vám ho tam rádi lípnou!

Všem dětem i jejich rodičům udělá radost Kapitán Adorabl a bambitka černokněžníka Vorána z nakladatelství Pikola. Veselý příběh Dominika Landsmana, známého také sérií knížek o moderním fotrovi, získal nejvíce hlasů v kategorii Dětská kniha. Jedná se již o druhý příběh ze Sedmimoří, plný pirátů, výbuchů, přestřelek, a hlavně dobrodružství malého hrdiny Čeňka. Čeněk se vrací do Sedmimoří, kde opět hrozí probuzení vládce všech démonů, a vezme s sebou i tatínka. Ten mu ale kazit zábavu dlouho nebude, protože ho brzy i s lodí unesou rytíři Zlaté korouhvičky. Záchranná výprava začíná, takže vítejte na palubě a nemněte se háky v oku.

V kategorii Výjimečný nakladatelský počin ocenili čtenáři obrovskou, výpravnou a graficky výjimečně zpracovanou knihu Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách, autorského kolektivu sdruženého kolem odborníka na komiks Pavla Kořínka. Kresby Jaroslava Němečka a příběhy svérázné čtveřice provázejí dětstvím již několikátou generaci a letos oslavily krásnou kulatou padesátku. Kniha První půlstoletí v Třeskoprskách je velkou retrospektivou Čtyřlístku a obsahuje kromě zajímavých informací i množství unikátních archiválií, přetisků původních komiksů a dalších zajímavostí.

S rodiči a dětmi má trpělivost i pochopení letošní Objev roku, kniha Dvojtáta z dílny autora a sportovního moderátora Vojtěcha Bernatského. Ten ve své knize, vydané nakladatelstvím BizBooks, popisuje nevšední příběhy, spojené s otcovstvím po čtyřicítce, slasti i strasti života se dvěma malými rošťáky. Vojtěch Bernatský je dvojtátou a nadšeně se o to se všemi čtenáři ve svém vyprávění podělí.

KR na blog4

Za celoživotní dílo a přínos české literatuře byl v letošním ročníku Knihy roky oceněn významný český spisovatel Pavel Kohout (*1928). Tvorba Pavla Kohouta je výraznou součástí české kultury. Sám autor prošel velkým osobnostním vývojem a přes postupné vystřízlivění a účast na pražském jaru dozrál až v silného odpůrce komunistického režimu. Je autorem desítek dramat a románů, jež vycházejí v mnoha světových jazycích. Mezi jeho nejznámější díla patří dramata August, August, august a Taková láska a romány Katyně, Kde je zakopán pes či Hodina tance a lásky.

Další skvělé knihy, které se v anketě Kniha roku umístily jen o stupínky níž, najdete ZDE.

Všem vítězům a oceněným gratulujeme! A děkujeme vám, báječným čtenářům, kteří jste pomohli ocenit ty nejlepší knihy tohoto roku. A také za to, že čtete a sdílíte nadšení, které vám knihy přináší!