Bizarní povídky blog

Sešlost podivných lidí

Povídky jsou považovány za mistrovské odvětví literatury. A když se jich chopí držitelka Nobelovy ceny za literaturu, může čtenář očekávat opravdovou laskominu.

Polská spisovatelka Olga Tokarczuková dosáhla mezinárodního úspěchu svou knihou Pravěk a jiné časy. Podle dalšího jejího románu natočila režisérka Agnieszka Holland celovečerní film. Není tedy překvapením, že novinka Bizarní povídky se stala velmi očekávanou senzací letošního jara.

Bizarní povídky jsou přehlídkou zábavných i překvapujících povídkových jednohubek, které se opřádají kolem společného tématu – bizarnosti světa a společnosti. V jednotlivých příbězích defilují obyčejní, ale také skutečně podivní lidé. Můžete se setkat se zelenými dětmi odkudsi z lesního národa, se synem, jeho matka zavařovala všechno, včetně houby na mytí nádobí. Představí se i muž, který jako malý chlapec viděl vlastní stáří. V další povídce zavede nemocného muže jeho nové srdce na dobrodružnou výpravu. Malí i velcí hrdinové se střídají na stránkách, aby vytvořili barevnou mozaiku vyprávění, jemuž s radostí podlehnete.

Autorka zůstává v těchto deseti povídkách, stejně jako v románech, věrná svému známému spisovatelskému umění a příběhy proplétá prvky magického realismu, jako jemnou pavučinou neskutečna a podivna. Díky tomu čtenář zhltne celou knížku třeba během jednoho líného nedělního odpoledne.

Bizarní povídky jsou skvělým společníkem pro čtení na zahradě nebo na chvilku před spaním a potěší všechny milovníky lahodného stylu Olgy Tokarczukové. Pokud jste ještě neměli s polskou královnou magického realismu tu čest, povídková sbírka může být prvním zábavným krokem k tomu, abyste si ji zamilovali.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *