Město snů

Kate O’Hara – Město snů

Máte rádi obsáhlé rodinné ságy? Příběhy, v nichž prim hraje láska i houževnatost? Kate O ́Hara, německá spisovatelka s irsky znějícím jménem, napsala třídílnou ságu o sanfranciské rodině Caldwellových. První díl nazvaný Město snů přináší bouřlivý příběh Harriet a Franka, na první pohled nesourodé dvojice pocházející z různých společenských poměrů, který se odehrává na úsvitu dvacátého století.

Harriet Caldwellová se narodila do rodiny bohatého rejdaře. Bystrá dívka se o otcovu firmu vždy zajímala, není tedy divu, že se po otcově nemoci aktivně zapojí do jejího chodu, což se některým členům klanu Caldwellů nelíbí. A co teprve dívčina nespoutanost a vzpurná povaha! Harriet potkala Franka Maynarda už několikrát a nikdy by ji nenapadlo, že by se s chudým dobrodruhem mohla někdy sblížit víc, než by se v jejích kruzích slušelo. Láska si však poručit nedá, mezi mladými lidmi se rozhoří vášnivý vztah, který je velmi intenzivní. Do milostné idylky však zasáhne zemětřesení, jehož fatální následky pocítí celé San Francisco, především pak Harriet s Frankem.

Obsáhlá sága nás zavádí do rozkvétajícího amerického San Franciska. Děj se odehrává na přelomu 19. a 20. století a vrcholí v roce 1906 během ničivého zemětřesení, po němž muselo být město z větší části znovu obnoveno. Na příběhu Harriet a Franka sledujeme zajímavé okamžiky ze života americké společnosti, autorka líčí svět byznysu, v němž vládnou peníze a moc, a seznamuje čtenáře s počátky filmové éry. Jsme svědky prvních promítání krátkých několikaminutových snímků, které ve své době působily jako zjevení.

Přestože se příběh točí z větší části kolem podnikání a vzestupu filmařského průmyslu, jsou jeho hnacím motorem city a vazby mezi lidmi. Harriet je sice velmi sebevědomá, celý život však trpí nedostatkem matčiny lásky, což se odráží na jejich vzájemných vztazích, neosobních a chladných. O to víc dívka tíhne k Frankovi, který má nevyřešený život, a také ke svému otci, pro něhož se stává pravou rukou, co se firmy týče.

Před námi se odvíjí pouze část z barvitého života Harriet Caldwellové a Franka Maynarda. Autorka ji uzavírá za poměrně dramatických okolností epilogem slibujícím další bouřlivé prožitky obou hrdinů, tentokrát v kulisách kolébky filmu – Hollywoodu.

Město snů se neřadí mezi převratné počiny, vlastně nabízí vše, co už napsáno bylo – vášnivé milostné vztahy, intriky v rodině, pády a vzestupy hrdinů, kteří jdou odhodlaně vstříc svým ideálům a cílům – ale právě proto jsou zárukou, že se milovníkům ság a rodinných příběhů dostává právě to, co od takové knihy čekají.

Autorkou recenze je Barbora Javorková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.