Liane Moriarty - Jablka ze stromu nepadají, foto: LUXOR

Čtyři sourozenci, nezvěstná matka a podezřelý otec: recenze knihy Jablka ze stromu nepadají

Liane Moriarty, autorka bestselleru Sedmilhářky, který se dočkal i neméně úspěšného seriálového zpracování, po čtyřech letech přichází s čerstvou novinkou – pořádně napínavým detektivním dramatem Jablka ze stromu nepadají. Jak novinka obstála u čtenářky Markéty? To si přečtěte v její recenzi.

IMG 20231116 144104

Co kdyby policie tvrdila, že váš otec zabil vaši matku? Dokážete mu stoprocentně věřit, že je nevinný? Seženete mu právníka? Nebo červík pochybností vám nedá spát a začnete o něm pochybovat? Byl by toho přece jen schopen?

Ve stejné situaci se ocitnou čtyři dospělí sourozenci Delayneovi. Jejich matka odešla z domu, poslala jim jen zmatenou zprávu, kterou nešlo rozluštit a její mobil je nedostupný. Ani její manžel netuší, kde by mohla být. Když už to trvá několik dní, rozhodnou se kontaktovat policii. Všichni jsou přesvědčení, že je jistě v pořádku a jen někde trucuje, ale přece jen semínko pochybností je donutí jednat…

Policie, dobrovolníci i sourozenci Delayneovi se zúčastní prohledávání okolí. Jediný, kdo se k nim nepřidá, je jejich otec Stan. A snad i díky tomu policie, novináři, sousedé i některé z dětí začínají obracet hlavní pozornost na něj. Všichni z okolí považovali vždy Stana a Joy za úžasný pár, který neměl v manželství žádné problémy. Spoustu let vedli tenisovou školu, rozuměli si na kurtu i v domácnosti. Vychovali společně čtyři úžasné děti a i po padesáti letech manželství se na veřejnosti stále objímali. Ale bylo vše tak dokonalé, jak se zdálo? A nebo po tom, co se děti osamostatnily a oni prodali tenisovou školu, jim nezbylo nic, co by je spojovalo?

Před časem do jejich života vstoupila zcela nečekaně mladá dívka Savannah, která zazvonila na jejich dveře a žádala o pomoc. Její přítel ji surově zbil. Ona utekla a nemá se kam vrátit. Joy ji okamžitě přijme pod vlastní střechu. Když se tuto novinku dozví Joyiny a Stanovy děti, rozhodně s jejich počínáním nesouhlasí. Vždyť o Savannah nikdo nic neví! Může to být zlodějka, psychicky narušená osoba či dokonce vražedkyně. Nebo, jak tvrdí Joy, je to jen milá hodná dívka, která neměla v životě štěstí. Tak co tipujete vy? Joy vypadá, že je se Savannah po boku šťastná a konečně její dny jsou opět plné radosti. Má Savannah něco za lubem? Nebo z jejího života zmizí tak nečekaně, jak se v něm objevila? Mohla by snad mít něco společného se zmizením Joy, nebo o to se postaral opravdu její manžel Stan? Kde je celá pravda?

Autorčina nejslavnější kniha Sedmilhářky byla zfilmována a v hlavních rolích zazářila Nicole Kidman a Reese Witherspoon. I díky tomu se Liane Moriarty dostala do povědomí širšího okruhu čtenářů. Perfektní psychologie postav a překvapivý závěr je její doménou. Právě díky totálně šokujícímu konci si mě autorka získala hned po přečtení její první knihy Manželovo tajemství.

Poté jsem si všechny její knihy s nedočkavostí pořizovala ihned po vydání a ve většině případů jsem byla vždy nadšená. Její předposlední kniha však nebyla tím, co bych od Liane očekávala a byla jsem mírně zklamaná. Proto jsem tentokrát ke knize přistupovala s mírnějšími obavami, zda se Liane dokázala vrátit do svých původních kolejí a předvede opět svůj majstrštyk. A jsem ráda, že mohu opravdu s upřímností zajásat. Máme tady opět naprosto perfektní příběh.

20231024 Luxor 57 1

I přestože v knize vystupuje dost hlavních postav, nijak se nepletou a každému se dostaneme přímo do hlavy. Zjistíme, jaké situace z dětství formovaly jejich povahu. Jaká rozhodnutí ovlivnila budoucnost. A jak se každý z nich porval se svými obavami, nemocemi a smutkem.

Jedinou výtku mám snad k počtu stran, kdy možná trochu zbytečně Liane příběh natahuje a on tím stagnuje. Uprostřed knihy mohl být text trochu svižnější. Ale radím vám, rozhodně vydržte, protože ten závěr je opět bravurní. Nečekaný a šokující. A ještě dlouho po přečtení budete nejen nad závěrem, ale vlastně nad celým dějem přemýšlet. Jak nebezpečné jsou domněnky a mylné předpoklady. Jak málo o svých blízkých víme a jak některá rozhodnutí, jež činíme z lásky a s nejlepším úmyslem, mohou druhé ranit.

Autorkou recenze je Markéta Pospíšilová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *