Matky

Brit Bennett – Matky

Dopady některých rozhodnutí odplynou jako proud vody, jiné se nás drží roky. Plody takových rozhodnutí pak sklízíme celý život, stejně jako Nadia, Luke a Aubrey, hrdinové knihy Matky.

Matka dívky jménem Nadia Turnerová spáchala sebevraždu. Nadie je teprve 17 let, truchlí nad ztrátou té nejbližší osoby, jakou měla, a žije dál pouze s otcem, s nímž si vůbec nerozumí. Jako by žili sice spolu, ale každý sám. Samotný otec se totiž těžce vypořádává se ztrátou manželky a dospívající dcera pro něj představuje spíš zátěž než radost v těžkých časech.

Luke Sheppard je syn místního pastora a nadějná hvězda místního fotbalu, ovšem vážné zranění ho donutí se sportem skončit a začít pracovat jako číšník v místním bistru.

Jemu je 21 a jí 17 let. Ani jeden z nich netouží po vážném vztahu, a tak si spolu prostě jenom tak užívají. Přesto je z jejich vztahu cítit určitá niternost a láska, která přesahuje hranice něčeho, co bychom mohli nazvat krátkodobým.

Do vývoje jejich vztahu však zasáhne nechtěné otěhotnění Nadii. Řešení nečekaného problému vidí oba zcela jasně a shodně. Luke se na dítě zatím necítí a Nadiu čeká studium na Michiganské univerzitě. Potrat stojí v podstatě na začátku celého příběhu, přitom je vlastně symbolem konce: konce života, který ještě ani neměl šanci začít. Konce krátkého, ale hezkého románku dvou mladých lidí.

Dopad jejich společného rozhodnutí je oba provází po celý další život a zároveň také tvoří jakousi tenkou nit táhnoucí se celým tímto příběhem.

Nadia o svém nechtěném těhotenství a potratu mlčí, dokonce i před svou nejlepší kamarádkou Aubrey. Její život pokračuje běžným tempem. Opouští své rodné město a vydává se studovat na univerzitu. Život, který zanechala doma, plyne stejně tak rychle jako ten její a roky nezadržitelně ubíhají.

Jednoho dne ji však okolnosti donutí vrátit se zpět domů a čelit chtě nechtě rozhodnutí, které učinila ve svých sedmnácti letech. Čím dál tíživěji na ni dopadají myšlenky spojené s otázkou, jak by všechno dopadlo, pokud by se tehdy rozhodla jinak.

Maloměstskou atmosféru, v níž je problém jednotlivce záležitostí všech, podtrhují i bdělé zraky místních matek, které v celém příběhu figurují coby vypravěčky.

Kniha Matky, kterou napsala Brit Bennett, před nás předkládá jedinečný a čtivý příběh ve stylu Jodi Picoultové. Emočně vás chytne, smyslově vtáhne a zápletka vás baví až do poslední stránky. Je to silný příběh o jednom zásadním rozhodnutí a jeho následcích. Matky se vás nesnaží šokovat, ale síla celého příběhu ve vás bude hodně dlouho rezonovat.

Autorkou recenze je Andrea Simoglu.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.