Anders de la Motte – Pán hory. Severský thriller. Foto: LUXOR

V hloubi švédských lesů se usadilo zlo: recenze knihy Pán hory

Novinka od mistra krimi Anderse de la Motte Pán hory tentokrát potěší fanoušky severských thrillerů – stejně jako klasici Jo Nesbo a Stieg Larsson vás autor v mrazivém příběhu nechá nahlédnout do temných stránek lidského nitra. Více než 500 stránek uplyne rychleji, než byste čekali. Nechte se navnadit recenzí čtenářky Evy!

20240227 Luxor 32

V hloubi jihošvédských lesů se usadí zlo, které šíří bolest, hrůzu a smrt. Prahne po další trofeji. Je tu s vámi. Vždy tu byl s vámi. Nevíte o tom, ale patříte mu. Váš dům je jeho domem. Je dobré si všímat detailů. Ale kdo to dnes dělá?

Inspektorka Leonore Askerová by mohla mít snadný život. Její matka se jí permanentně snaží vyšlapat cestu tím „správným“ směrem. Leo je skutečně vystudovanou právničkou, ale opravdu netouží pracovat v advokátní kanceláři své matky. Našla si svou vlastní cestu. Pracuje na prestižním oddělení policie. A to je právě ta potíž.

Leonore má své rituály. Ráda si zaběhá, ráda si dá kávu. Jen ta častá bolest hlavy… Pro jistotu v kapse každého oděvu nosí plato léků proti bolesti.

Někdy se nám minulost neváhá připomenout v té nejméně vhodné chvíli. Ano, Leonore měla kdysi poměr. Ano, byl z branže a rozhodně to nebylo nic, na co by byla hrdá. Měl rodinu, děti. Po rozchodu se ho nemohla dlouho zbavit. A právě tento muž je ten, kdo jí bude v příštích dnech velmi znepříjemňovat život. Vrátil se. Ovšem ne za ní.

Nejprve ji připraví o její pracovní pozici, když si společně s její matkou domluví novou strategii. Leonore tak skončí ve sklepních prostorách policejní budovy. Tam, kam sluneční svit nedopadá. V místě, kde se řeší ztracené duše. Oddělení zdrojů. Přičemž nikdo neví, co to vlastně znamená a čemu se lidé na oddělení věnují. Nikdy o takovém oddělení neslyšela. Prý povýšení…

A tak v momentě, kdy se rozjel nový případ, který měla na starosti a vedla jeho vyšetřování, musí se sbalit a potupně před zraky všech odejít. Jako by už tak nestačilo, že ji nikdy neměli rádi. Na hlavní pozici by totiž měl být muž. Někdo, kdo má pořádné „koule“.

Po zmizení dalších dvou osob jim běží čas. Smilla Holstová a Malik Mansur nejsou nikde k nalezení. Oba měli jako hobby urbex. Vniknout do opuštěné budovy, prohledat ji, nafotit. Tajemno, vzrušení, nepřístupnost. Jedno pravidlo platí pro všechny: Nic si z daného místa nesmíte odnést. Co když tam ale někdo něco naopak nechá? Například další figurku člověka bez obličeje.

Jsou stále naživu? Co by za vším mohlo být? Ano, Smilla pochází z nejbohatší rodiny a s Malikem se před časem rozešla, ale prý to dali zase dohromady. Pokud by chtěl někdo výkupné, proč by je unášel oba dva?

Uprostřed lesů se ale skrývá někdo, kdo pravdu zná. Pán hory.

Máte pocit, že pro vás už v lese není bezpečno? Bojíte se přiblížit skalám, kde by se mohl skrývat? Omyl! Ví o vás. Vždy to tak bylo.

Když se objeví další figurky, inspektorce Askerové začne docházet, o co tu vlastně běží…

Anders De la Motte je jedním ze nejoblíbenějších a nejprodávanějších švédských autorů detektivek. V minulosti pracoval jako policista, a tak je zřejmé, kde bere inspiraci pro své knihy. V roce 2010 debutoval s velmi kladně přijatým a oceňovaným thrillerem Hra. Protože již v minulosti autor dokázal, že je i skvělým autorem knižních sérií, nemůžeme se divit, že i Pán hory je první knihou z nové série. Inspektorka Leonora Askerová tak dostane příležitost hned ve čtyřech dílech.

Kniha je rozdělená do mnoha krátkých kapitol. Díky tomu je přehledná a velmi dobře se čte. Všudypřítomné napětí vás rozhodně nenechá knihu odložit.

Víte jistě, že znáte svůj dům dobře? Dívali jste se všude? A co vaši přátelé, skutečně je znáte?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *