Navrh bez nazvu 5 2

Květnové novinky: 9 knih, kterých se nemůžeme dočkat

Máj není jen časem lásky, ale také skvělého čtení! Letos totiž přinese tolik netrpělivě očekávaných knižních novinek, že vybrat ty, na které se těšíme úplně nejvíc, byl téměř nadlidský úkol. Podívejte se, které to u nás nakonec vyhrály, a nechte se inspirovat – chystají se pro vás autobiografie, young adult romantika i novinky oblíbených českých autorek.

Princ Harry – Náhradník
Provokativní označení „Náhradník“ (v originále Spare), odkazující na Harryho život ve stínu následníka trůnu Williama, byste od člena královské rodiny hrajícího podle pravidel slyšet neměli. Harry ho však bere za své a jasně tím dává najevo, že si nebude brát servítky. Naopak – odhaluje pikantní detaily rodinných vztahů a přináší otevřenou zpověď o svém dětství, matce Dianě i seznámení s Meghan, ale také o všech strastech, které s sebou život v královské rodině přináší.

Alan Rickman – Deníky
Charismatický herec Alan Rickman je milován napříč generacemi – srdce diváků si získal třeba jako záporák Hans Gruber ve Smrtonosné pasti nebo jako tajemný profesor Severus Snape v sérii filmů o Harrym Potterovi. Nyní vychází knižně jeho deník, které svou citlivou předmluvou doplnila herečka Emma Thompson. Jeho zápisky jsou vtipné, místy nevybíravé, velmi osobní, hlavně ale zcela upřímné.

Jana Bernášková – Koloušek
Ve volném pokračování knih Jak přežít svého muže a Coura se opět vracíme za mladou herečkou Lucií. Ta má právě před svatbou, a tak by se zdálo, že má napůl vyhráno, ovšem jen do chvíle, kdy se do ní osudově zamiluje muž. Koloušek. Na povrch se vynoří spousta otázek. Je vůbec svatba v životě ženy radostnou událostí, nebo jen přežitkem? Měla by vstoupit do manželství, když touží být celou svou duší svobodná? Svižný, čtivý a místy bláznivý román pro ženy zhltnete jedním dechem.

Colleen Hoover – Vzpomínky na něj
Novinka CoHo, neoficiální královny žánru young adult, je údajně tím nejlepším, co zatím autorka napsala! Její knihy mají tu moc vás úplně rozložit a poté zase postavit na nohy – a tahle není výjimkou. Tentokrát sledujeme drásavý a dojemný příběh mladé matky, která si za tragický omyl odseděla pět let. Vrátí se, aby se opět setkala se svou malou dcerkou, zjišťuje ale, že některé mosty už jsou nenávratně spálené. Odepsali ji už úplně všichni – až na Ledgera…

Dustin Thao – Ahoj, tady Sam
Young adult romance s originální zápletkou se stala senzací TikToku i čtenářských Instagramů. A teď se konečně dočkáme českého vydání! Sedmnáctiletá Julie a její přítel Sam jsou spřízněné duše. Plánují společný život, potom ale Sam nečekaně zemře. Julie se s tím těžko vyrovnává – vyhází jeho věci, nejde na pohřeb a raději se snaží zapomenout. Přeje si ještě naposledy slyšet jeho hlas v hlasové schránce, a tak zavolá na jeho telefon. A on to zvedne…

Elena Armas – Láska po španělsku
Další senzací TikToku, na jejíž české vydání jsme netrpělivě čekali, je new adult romance Eleny Armas Láska po španělsku. Hrdinkou hravé fake dating romance je Catalina, která zoufale potřebuje rande na svatbu své sestry. Budou tam totiž všichni, včetně jejího bývalého přítele i jeho snoubenky… Jediný, kdo je ale ochotný s ní přeletět Atlantik a předstírat, že je její americký přítel, je nesnesitelný kolega Aaron. A kam to směřuje, to už asi tak trochu tušíte…

Mieko Kawakami – Nebe
Japonská autorka čtenářskému publiku vyrazila dech svým románem Prsa a vajíčka. Nyní se vrací s kritiky ceněnou novinkou Nebe a ani v té nebude o tíživá témata nouze. Vypravěčem je čtrnáctiletý středoškolák, který je objektem šikany. Jeho svět se rázem změní, když potká spolužačku Karolínu, také šikanovanou outsiderku, a má možnost sdílet své trápení, diskutovat o důvodech šikany, morálce šikanujících, ale i obětí.

Štěpán Javůrek – Sudetský dům II
Pokud jste si oblíbili Šikmý kostel nebo Životice Karin Lednické, Sudetský dům by vám neměl uniknout. Smutný, ale neskutečně čtivý historický román se zabývá odsunem sudetských Němců po 2. světové válce – příběhy českých i německých rodin představuje citlivě a nestranně. V tomto pokračování se můžete těšit nejen na nové postavy, ale i další osudy těch, které znáte z 1. dílu.

Radka Třeštíková – Kde jsi, když nejsi
Romány Radky Třeštíkové si čtenáři zamilovali nejen pro svérázné hlavní postavy a jejich spletité osudy, ale i pro autorčin osobitý styl psaní. Její příběhy ukazují, že nic není černobílé a že mezilidské vztahy jsou málokdy jednoduché. Podle anotace se i u nového románu máme na co těšit: „Bouřlivé, syrové a vášnivé vyprávění o rozchodu. Toto je příběh o svobodě, závislosti, zbabělosti a statečnosti. O poslušnosti, laskavosti i lhostejnosti. O těch nejlepších a nejhorších rozhodnutích.“

Všechny uvedené tituly můžete už teď pořídit v předprodeji. Podívejte se, které další novinky se pro vás už chystají!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *