Eben Anezka 58

O čem přemítá Marek Eben, když jede na KVIFF?

Již 57. ročník legendárního karlovarského filmového festivalu KVIFF je v plném proudu – a my tam nemůžeme chybět! Festival by však nebyl tím, čím je, bez noblesního Marka Ebena. Jaké plány do konce roku má tento oblíbený český moderátor? Přečtěte si rozhovor, který poskytl Magazínu LUXOR!

Právě probíhá filmový festival v Karlových Varech. Napadají Vás za volantem nějaké specifické myšlenky, když míříte právě tam?
Když jedu do Varů, bývá to často v noci, takže se mé myšlenky většinou soustředí na jediné téma: Hlavně netrefit žádnou zvěř. Už mám čtyři kusy, dva kance a dvě srny a nechtěl bych to zažít znovu. Takže kdybyste jeli v noci do Varů a předjížděli Citroen, co se plouží jako šnek, jsem to já.

Marek Eben rozhovor

Kniha Myšlenky za volantem má kroužkovou vazbu a v předmluvě čtenáře nabádáte, ať vytrhnou, co se jim nelíbí. Víte o někom, kdo to udělal?
A víte, že jo? Ale stalo se to jen jednou, nicméně, na autogramiádu se dostavila jedna moje stará známá a přinesla mi asi deset vytržených listů. A kupodivu zrovna ty, co bych považoval za lepší, kdybych měl trhat já, vybral bych si jiné. No, aspoň jsem se poučil.

Už od roku 1998 natáčíte pro Českou televizi talk show Na plovárně. S kým byste si rád „na plovárně“ promluvil (a proč?), ale zatím to neklaplo?
Rád bych si popovídal třeba s Bobem Dylanem, ale jemu se pořád nějak nechce, nevím proč.

Myšlenky za volantem zaznamenaly u čtenářů velký úspěch. Končí rokem 2021. Mohou se čtenáři těšit na další knižní vydání Vašeho „přemítání za volantem“? Nebo pro ně chystáte jinou knihu?
Já píšu pořád, každý měsíc musím odevzdat jeden sloupek, tak snad, když Pánbůh dá, by to za pár let mohlo zase na knížku být. Rád bych byl rychlejší, ale moc mi to nejde, jsem rád, když ze mě něco vypadne aspoň jednou do měsíce.

Prozradíte nám své nejbližší profesní plány? Na co těšíte v létě roku 2023?
Upřímně, nejvíc se těším, až bude za mnou Mezinárodní filmový festival ve Varech. Je to velké dobrodružství, ale taky pořádná porce stresu, takže když se nám to podaří dotáhnout do konce, vždycky se mi velmi uleví. A pak se jen trochu nadechnu a od půlky října začíná další řada Stardance, takže nervy až do Vánoc. Ale těším se na naši novou desku, která už je hotová a měla by vyjít na podzim. Snad se to bude lidem líbit, dělali jsme, co jsme mohli.

O knize Myšlenky za volantem:

Kniha Marka Ebena Myšlenky za volantem představuje soubor sloupků a fejetonů, které vycházely časopisecky v letech 2014–2021, druhé vydání je rozšířené o čtyři nové texty. „Moje zkušenost s podobnými knížkami je taková, že se mi vždycky něco líbí a něco zase ne. A byl bych vlastně rád, kdyby v té knížce zbylo jen to, co se mi líbí, abych nemusel otravně listovat a přeskakovat to, co se mi nelíbí. Ale nikdy jsem neměl to srdce z knížky něco vytrhnout, připadá mi to barbarské. A proto je tato knížka ve formě kroužkového bloku, protože z bloku člověk vytrhne list jako nic a nemusí se trápit. Pokud někomu po přečtení zbudou jen desky, velice se omlouvám.“

Knížka je dostání v tištěné verzi, ale i jako audiokniha na CD nebo USB – to abyste si ji mohli vyslechnout třeba za volantem.

Chystáte se na karlovarský festival? Těšíme se na vás v KVIFF.TV Parku! Kromě hromady skvělého čtení vezeme i deskovky, které si můžete vypůjčit a ukrátit si s nimi dlouhou chvíli mezi projekcemi.

Rozhovor vyšel v Magazínu LUXOR v červenci 2023.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *