Nuda v Anglii? V Hinstonu rozhodně ne!

Manželé si koupili starší domek v Hinstonu, vesnice nedaleko univerzitního města Oxford, který si pomalu přetvářejí k obrazu svému. Sžívají se se sousedy, přicházejí na kloub místním zvyklostem. Hana má výhodu, že umí výborně anglicky, snáze se v novém prostředí adaptuje. Ona i její manžel Paul milují Hinston se všemi svéráznými obyvateli, kteří je přijali mezi sebe.

Hana píše historické romány a překládá angloamerickou literaturu do češtiny, může tedy pracovat z pohodlí domova. Zároveň pečuje o domácnost a věnuje se své velké vášni – zahradničení. Je doslova v jednom kole a chvíli se nezastaví, ale i přesto má čas, aby si v Hinstonu udělala nové přátele a poznala zdejší život. Stává se členkou několika hinstonských spolků a rychle se začleňuje do místní komunity.

Poklidná vesnická atmosféra však brzy vezme za své. Tiché vody rozvíří bývalá zámecká paní, která se po smrti tchyně vrací na panství svého muže. Víc než snaha o záchranu manželství ji zajímají peníze. Všichni hinstonští, včetně Hany a Paula, se musí spojit dohromady, aby zabránili prodeji půdy, na které by měl vyrůst kamenolom…

Vyprávění o životě v Hinstonu jsem si jako vášnivý anglofil zamilovala. Autorka má schopnost  popsat i ty nejmenší detaily poutavě a hlavně barvitě, takže máte pocit, že jste přímo v Anglii, s Hanou sázíte růže na zahradě, klábosíte se sousedy nebo se účastníte místní charitativní akce. Také musím vyzdvihnout vztah Hany a Paula. Brali se v poměrně pozdním věku (i když… co je dneska padesátka), váží si jeden druhého i společných chvil, které si umí náležitě vychutnat. Jejich láskyplný vztah mile hladí po duši a je jím prodchnutá téměř každá stránka románu. Celé vyprávění je okořeněno špetkou humoru a hlavně pořádnou dávkou nadhledu, autorka si dokáže udělat legraci i sama ze sebe.

Knihy, jejichž tématem je srovnávání dvou různých kultur, jsou mezi čtenáři velmi oblíbené, připomeňme třeba dílo Stephena Clarka nebo Petera Maylea. I vyprávění Hany Parkánové-Whitton zapadá do této kategorie. Zároveň se stává jakýmsi průvodcem po oxfordských zákoutích a manuálem, který poradí jak na typickou anglickou rezervovanost.

Jste-li fanoušky všeho anglického, toto humorné a zároveň laskavé vyprávění se stane vaším šálkem čaje a budete se k němu, stejně jako já, rádi vracet.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *