Když autor najde svou múzu

Jméno Charles Dickens jste již zcela jistě slyšeli, jedná se o anglického autora, který napsal bezpočet velmi úspěšných děl. Například jeho dílo Vánoční koleda se pro mnoho lidí v anglicky mluvících zemích stalo synonymem Vánoc, stejně jako pro nás Tři oříšky pro popelku. Kniha o lakomém boháči, kterého postupně navštíví tři duchové – minulých, současných a budoucích Vánoc, aby mu otevřeli oči a napravili jeho pokřivenou duši, se postupně dočkala několika různých zpracování. Stejně známá je také Dickensova další kniha o životě chudého sirotka Olivera Twista, z kterého špatný výběr přátel udělal zloděje. A nakonec nesmíme opomenout ani zpracování Dickensových děl, které v minisériích představila stanice BBC (např. Malá Doritka, Nadějné vyhlídky, Záhada Edwina Drooda a další).

Tyto bezesporu vynikající díla ale nemohla vzniknout jen náhodou a život tohoto geniálního spisovatele zcela jistě nebyl tak běžný, jak si většina lidí stále myslí. Zajímavé odhalení nabízí film Vášeň mezi řádky, který představuje Dickense ve zcela odlišném světle. Objevíte zde manžela a otce (deseti dětí!), který byl nejen spisovatelem, ale i divadelníkem, novinářem, společenským aktivistou a celebritou. A přitom všem stihl udržovat milostný románek, který mu dodával novou krev do žil.

V tomto milostném dramatu se vše upíná k dívce jménem Nelly Ternan, která má s Dickensem milostný románek trvající až do jeho smrti. Nelly, přesto že se stala jeho múzou, se musí smířit s tím, že ve společenských kruzích je její role brána negativně a ve viktoriánské Anglii, pokud nechce být odsunuta na okraj společnosti, musí hrát neviditelnou.

Film nevznikl jen tak náhodou, inspirací mu byla kniha Invisible woman – The story of Nelly Ternan and Charles Dickens, kterou napsala Claire Tomalin. Příběh o vztahu mezi slavným spisovatelem, kterému v době prvního seznámení bylo 45, a mladičké, teprve osmnáctileté Nelly. Tomalin, díky Dickensově zachované korespondenci, deníkům a fotografiím, přivedla zpět k životu milostný příběh jedné ženy, která zůstala v literární historii opomíjená, ačkoliv se stala autorovou inspirací.

Hlavní postavu ztvárnil Ralph Fiennes, kterého si zcela jistě všichni pamatují z filmů jako je Schindlerův seznam, Předčítač a nebo z Harryho Pottera, ve kterém hrál toho, jehož jméno nesmíme vyslovit. Herectví ale není to jediné, čemu se Fiennes věnuje. Kromě hlavní role si v tomto filmu vyzkoušel i roli režiséra, která pro něj není až tak neznámou. Své režijní ambice již stihl představit ve filmovém zpracování jedné ze Shakespearovských her s názvem Coriolanus

Milostné spojení dvou lidí, které není založeno pouze na fyzické lásce, ale zejména na duševním souznění, zcela jistě diváka zaujme. Kromě toho film přináší také zajímavý pohled do minulosti a života jednoho z literárních velikánů.

Autorka: Ema Krhovská

Zdroje obrázků: Bontonfilm.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *