Zlomení lidé blog

Ani malá lež se rozhodně nevyplácí

Lucy měla velmi dobrý důvod, proč utekla z velkoměsta na venkov. Snaží se začít nový život a je vděčná za milé sousedy. Ale znáte to. Lidé lžou, manipulují s vámi a dělají všechno proto, abyste neodhalili jejich tajemství. Ostatně, ani Lucy není tak nevinná, jak předstírá.

Americká spisovatelka Leah Konenová vystudovala žurnalistiku a anglickou literaturu. Čeští čtenáři ji mohou znát jako autorku několika young adult románů. Aktuální novinka Zlomení lidé je její prvním pokusem o napsání thrilleru pro dospělé. Nebudu vás napínat, a tak rovnou řeknu, že se pokus více než vydařil. Psychologické thrillery jsou v poslední době velmi oblíbené. Čtenářky i čtenáři je hltají po kilech a je báječné najít v tomto žánru něco neotřelého a svěžího. Zlomení lidé vybočují z běžné produkce a příběh je úplně jiný, než byste čekali.

Hlavní postavou je tady osmadvacetiletá Lucy. Nevím, jaký vztah si k ní utvoříte vy, a vlastně ani nevím, co k ní cítím já. Lucy je zvláštní dívka a je skvělé, že se před vámi nebude dělat lepší, než je. Ve skutečném světě byste se jí asi raději vyhnuli, ale jako literární postava funguje dokonale. Lucy využívá první osobu a vy po celou dobu budete mít pocit, že hovoří pouze k vám. Vysvětluje vám své pohnutky, svěřuje se vám se svými pocity a chce, abyste souhlasili s jejím počínáním. Je to hodná holka se srdcem na dlani, nebo naopak prohnaná manipulátorka? Verdikt nechám na vás.

Lucy má setsakramentsky dobrý důvod k tomu, aby opustila vřavu velkoměsta a uchýlila se na venkov, kde dávají lišky dobrou noc. Postupně vám bude poodhalovat svá tajemství a vy budete neustále přehodnocovat svůj názor na ni. Lucy se krátce po příjezdu do nového domova seznámí se sympatickým manželským párem. Oba jsou umělci, je jim kolem čtyřicítky a Lucy fascinuje jejich lehce bohémský životní styl i to, jak lehce si dokážou získat její přátelství. Předpokládám, že nejste v žánru psychologického thrilleru žádnými nováčky, a tak tušíte, co bude následovat.

Stačí jedno unáhlené rozhodnutí a následuje lavina tragických událostí. Lucy má co dělat sama se sebou a se svými démony z minulosti, a když v její blízkosti dojde k vraždě, nejraději by utekla. Jenomže to právě nemůže. Spisovatelka Leah Konenová je zvyklá na dospívající publikum, které nikdy nic neodpouští. Pokud si chcete udržet zájem puberťáků, musíte je neustále překvapovat a šokovat. A tak se těšte na báječně zašmodrchané zápletky, neuvěřitelné zvraty a famózní finále. Všem postavám budete věřit každé slovo, ačkoliv v několika případech se to nevyplatí. Však víte, na co narážím, že?

Tempo příběhu je téměř zběsilé a myslím, že i vy se zamilujete do autorčina stylu vyprávění. Leah Konenová nesnáší patos a kýč. Nebude se vám podbízet ani vás nebude o ničem přesvědčovat. Přesto (nebo právě proto?) si na jejím vyprávění vypěstujete závislost. Autorka i Lucy vám obyčejnými slovy popisují, co se stalo, a nijak nemůžou za to, jako moc vás jejich vyprávění zasáhne. Někdy se autoři snaží tak moc, že je to znát, ale tady si vychutnáte každou větu a každý odstavec. Leah Konenová i Lucy se stanou vašimi kamarádkami, ale otázka je, zda děláte dobře. Někteří z nás totiž dokážou být velmi prohnaní. Obzvláště to platí o ženách.

Veronika Černucká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *