V jeho stínu

Blake Audrey – V jeho stínu

Žena v bílém plášti? Žena se skalpelem v ruce? Žena, která se sklání nad pacientem a ošetřuje ta nejintimnější místa? Dnes naprosto normální jev, ale v 19. století něco neslýchaného, ba přímo ďábelského!

Když v roce 1832 epidemie cholery pokosila v Londýně co mohla a nebrala ohledy na to, jestli je to dítě nebo dospělý, vzala s sebou na druhý břeh také rodinu papírníka Francise Beadyho, z níž zůstala naživu pouze malá dcerka Eleanor. Té se ujal excentrický chirurg Horace Croft a poskytl jí domov. Doktor postřehl, že dívenka je velmi inteligentní a šikovná, a proto ji drobnými krůčky vedl k tomu, aby se stala jeho pravou rukou. Zatímco jiné dívky jsou přebornice v ručních pracích a společenské konverzaci, Nora precizně šije tržné rány a anatomii člověka má v malíčku. Je tady jediný problém, a to je nahlížení společnosti na ženu – žádná lékařka či asistentka, ale vzorná hospodyňka, která – pro pírko přes plot skočí. Nedejbože, aby byla přistižena při činu – chirurgické operaci, to by byla tvrdě potrestána. Noře se daří na Crofově soukromé klinice fungovat jako tajná asistentka, dokud nepřijde nový rezident, doktor Daniel Gibson. Dívka se snaží navenek vystupovat jako spořádaná mladá dáma, ale stačí jedna nebezpečná operace, aby byl zachráněn lidský život, a skandál je na světě. V ohrožení je nejen Nořina pověst, ale především chod kliniky a pověst obou lékařů.

Pod jménem Audrey Blake se skrývají dvě spisovatelky – Kanaďanka Jaima Fixsen a Američanka Regina Sirois. Spojily své umělecké ambice, talent a znalosti a napsaly historický román, který zaujme námětem i zpracováním. Knih s tématikou emancipace, vzdělávání žen a jejich role ve společnosti je poměrně hodně, počin V jeho stínu nabízí mimo to náhled do světa chirurgie 19. století. Že nad vaší narkózou bdí anesteziolog, doktor používá nejmodernější přístroje a operuje ve sterilním prostředí, to tehdy samozřejmé nebylo. Autorky líčí dobové operace a lékařské zákroky velmi podrobně a docela drasticky, popisy jsou podrobné a citlivým jedincům s bujnou fantazií a představivostí mohou přivodit mírný šok. Pokud jste zvyklí u čtení něco chroupat a mlsat, tentokrát to prostě nedělejte. Děj je situován do viktoriánské Anglie a zachycuje počátky anestezie, kterou lékaři Croft a Gibson provozovali pomocí tehdejší novinky – éteru, což v konzervativních lékařských kruzích bylo považováno za šílenství – éter byl v té době tzv. večírkovou drogou.

Děj je plynulý, plný emotivních dialogů mezi hrdiny a zaujme skvěle vylíčenou dobovou atmosférou. Postavy jsou sice smyšlené, předobraz však mají ve skutečných lidech, kteří se zapsali do dějin chirurgie, v osobě Nory kniha vzdává hold ženám, jimž se podařilo prorazit v doposud ryze mužském světě.

Román V jeho stínu je perfektně namíchaný koktejl akce i romantiky, který zaujme čtenáře hledající inteligentní příběh vystavěný na reálných základech historie a lékařské vědy.

Autorkou recenze je Barbora Javorková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v květnu 2022.