Klidná oáza uprostřed prachu stavby

Jako jedna z prvních firem se knihkupecká síť Neoluxor podílí na radikální změně tváře Hlavního nádraží. Sleduje tím u nás ještě neznámý evropský trend, který ukazuje, že knihy by měly být součástí všech velkých nádraží.

Společnost Neoluxor, která provozuje sedm velkých knihkupectví po celé Praze, z toho jedno největší v Česku, otevřela mezi prvními svůj obchod na postupně obnovovaném Hlavním nádraží. I když ve vestibulu nádraží zatím cestující nepoznají markantní zlepšení, které má v budoucnu přinést rekonstrukce, už nyní si každý všimne jedné anomálie. Ostrůvek prosklených patrových obchodů jakoby nepatřil do interiéru staveniště. Při vstupu dovnitř ucítíte klid a důstojnost, které byly do donedávna tomuto místu cizí.

Knihkupectví NeoPalladium nabízí zákazníkům oddělení pragensií, velký výběr map, beletristické knihy, naučnou literaturu, pohádky, CD a DVD, kancelářské potřeby a milé, drobné dárky. V NeoPalladiu nyní probíhají zajímavé slevy na knihy a lze si tak tam opatřit od pohádek pro nejmenší až po kuchařky nebo encyklopedie od 39 do 79 korun. Vedle toho je v prvním patře kavárna, ve které si můžete dát při čekání na svůj spoj kávu v kulturním a čistém prostředí třiceti tisíc knih. Když neseženete v pobočce knihu, kterou si chcete koupit, můžete si ji objednat a následně si ji v NeoPalladiu vyzvednout. Mimo to funguje jako ve všech pobočkách knihkupectví Neoluxoru, předprodejní portál TiketPro. Pobočku čeká postupné vybudování oblíbené sekce Knižního klubu.

Manažer společnosti Neoluxor, Jiří Bílek, říká: „Podílet se již od začátku na revitalizaci Hlavního nádraží je náš obchodní záměr. Věříme, že Hlavní nádraží bude opravdovou reprezentativní branou Prahy a knihy rozhodně ke kultivovanosti prostředí přispějí. Proto jsme jedni z prvních, kdo obchod otevírají, ač je to na staveništi. Věříme, že cestující si k nám cestu najdou a zvyknou si na to, že si mohou v knihkupectví NeoPalladium na Hlavním nádraží nakoupit knihy pro svou zábavu i vzdělání, informace o Praze nebo dárky pro své blízké. Knižní a dárkový sortiment zboží budeme postupně rozšiřovat a přizpůsobovat zejména potřebám cestujících a turistů.“

Za 14 let existence společnost Neoluxor ukázala českému knihkupectví dosud neobvyklý směr. Vybudovalo šest velkých knihkupectví v Praze, které dají dohromady plochu 8,5 tisíce metrů čtverečních. Rozlohy poboček mají svůj důvod – široký sortiment, který do malé prodejny nevměstnáte. Navíc se majitelům podařilo zachovat důvěrnou atmosféru společnosti knih a i na tak velkých plochách knihy nepůsobí neosobně.

Prodejny mají i svá specifika – Dům učebnic a knih Černá labuť nabízí nejrozšířenější sortiment učebnic, Palác Luxor na svých 3 500 metrech čtverečních najdete na 60 000 titulů, z toho i speciálně vedené oddělení knih o umění a designu. Na jeho půdě se mohou čtenáři několikrát v měsíci setkat tváří v tvář se zajímavými spisovateli u příležitosti křtů a autogramiád. Palladium v obchodním centru na Náměstí republiky je unikátní svým interiérem, jehož součástí jsou archeologické vykopávky ze zbytků původního románského paláce stavby. V další knihkupectvích – v obchodním centru Chodov, v obchodním centru Nový smíchov a v metru Dejvická najdou zákazníci široký sortiment beletrie, naučné literatury, luxusní papírenské zboží, milé dárky anebo předprodejní službu TicketPro.