Fifty Shades of Grey – Padesát odstínů šedi

O knize

Čtyřicet milionů žen po celém světě už sáhlo po tomto ojedinělém a provokativním románu. Fifty Shades of Grey popisuje nerovný vztah nevinné studentky Anastasie Steelové a multimilionáře Chstistiana Greye. Ten je ve svých vztazích velmi dominantní a je zvyklý své partnerky ovládat. Christian změní mladé Anastasii její život i hodnoty, které do té doby vyznávala. Jejich přitažlivost je vzájemná, ona je posedlá jeho tajemstvím, a na něj zase zapůsobilo kouzlo a charakter křehké studentky. Má však jasná pravidla, ze kterých nehodlá ustoupit.

Fifty Shades of Grey – Padesát odstínů šedi je jednou z nejprodávanějších knih v historii. V prvních jedenácti týdnech od vydání americké verze se prodalo 1,1 milionů výtisků. Práva byla prodána do čtyřiceti zemí a připravuje se filmové zpracování.

Kontroverze

Ve Spojených státech amerických bylo vydání této knihy doslova šokující. Popis sexuálních praktik je na tamní poměry a morálku tak neobvyklý, že některé čtenářky knihu nosily v neprůhledném obalu, aby nevzbudily veřejný poprask. Příběh přináší otázku, kam až je možné zajít ve jménu lásky, a co ještě snese lidský jedinec. V Česku se o knize začalo mluvit před časem v internetové komunitě, a nakladatelství XYZ téměř půl roku usilovalo o práva na vydání.

Kdo je autorka

E L James – jméno, které znát nemůžete. Jedná se totiž o literární pseudonym Eriky Mitchellové Leonardové, televizní produkční a manželky scénáristy Nialla Leonarda. Žije s ním už dvacet let a mají dva dospívající syny. E L James se svou rodinou žije v Londýně, a její dům ani vzdáleně nepřipomíná ten z jejího románu. Marně byste v něm hledali Červenou mučírnu. E L James vystudovala historii kentské univerzitě, svůj dětský sen napsat šokující knihu ale na čas odložila. Fifty Shades of Grey byla původně psaná jako tzv. fanfiction (text psaný fanoušky daného díla) ságy Stmívání. Psala to pod anonymní identitou a úspěch byl obrovský. Dva roky trvalo, než knihu přepracovala a vydala v této podobě. S ještě větším ohlasem a úspěchem.

Malá ochutnávka z knihy

Open publication – Free publishingMore kniha

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *