Žena v kleci je po pěti letech znovu na scéně!

Kniha

Komisař Carl Mørck byl účastníkem traumatické přestřelky, při které jeden z jeho kolegů zemřel a druhý následkem poranění míchy ochrnul. Ač se Carlovi nic nestalo, trpí výčitkami, zda nemohl udělat něco více pro záchranu svých přátel. Po této události je přeložen do nově vzniklého oddělení Q, ve kterém se má věnovat protřídění odložených a nedořešených případů. Jeho detektivní instinkt ho nasměruje k případu údajné sebevraždy mladé političky Merete Lynggaardové, která zmizela před pěti lety při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který od tragické nehody rodičů nepromluvil. Plavil se společně s Merete a po jejím zmizení byl nalezen v podpalubí.

Carl se společně se svým asistentem Asadem pouští do vyšetřování případu. Je totiž možné, že Merete Lynggeaardová nezemřela, ale stále žije, držená na neznámem místě.

Kniha nabízí napínavou četbu, při které se prolínají kapitoly z pohledu Merete, která popisuje své držení v kleci, s kapitolami které se věnují Carlovi a jeho postupnému vyšetřování. Vše je psáno velmi autenticky a zejména z vyprávění Merete Vám jistě půjde mráz po zádech.

Žena v kleci vyšla v roce 2007 a je první knihou ze série Oddělení Q s komisařem Carlem Mørckem. Knihy vyšly ve více než 35 zemích světa a celkový počet prodaných kusů je okolo 7 milionů. U nás knihy vydává nakladatelství Host a počet prodaných kusů za celou knižní sérii se pohybuje okolo 40 tisíc.

Společně s filmem se uvádí do prodeje i audiokniha, kterou načetl Igor Bareš.

Film

Za první víkend film v Dánsku navštívilo okolo 175 tisíc diváků a stal se tak společně s filmem Muži, kteří nenávidí ženy nejúspěšnějším dánským filmem za posledních deset let. Tyto filmy nepojí pouze vysoká návštěvnost, ale i společný scénárista Nikolaj Arcela.

Režii filmu měl na starost Mikkel Nørgaard, který má za sebou třeba komedii Klaun z roku 2010. S Ženou v kleci nyní představuje typickou temnou severskou detektivku. Kromě pochmurné atmosféry se můžete těšit i na oblíbenou kombinaci osamnělého a cynického vyšetřovatele (Nikolaj Lie Kaas) s rýpavým asistentem (Fares Fares), kteří přes začáteční potíže vytvoří sehranou dvojici.

Autor

Jussi Adler-Olsen se narodil v roce 1950 v Kodani, kde vystudoval politologii a filmovou vědu. Jeho otec byl psychiatr a Jussi tak v dětství vyrůstal v různých psychiatrických léčebnách. Z této zkušenosti čerpá i inspiraci a informace pro své knihy, ve kterých pracuje s motivem psychických poruch.

Jeho literární kariéru odstartovala kniha Alfabethuset v roce 1997. V roce 2007 začal se sérií kriminálních případů Oddělení Q. Jako první knihu představil Ženu v kleci. Další knihy jsou Zabijáci, Vzkaz v láhvi a Složka 64, za kterou získal prestižní dánské ocenění Zlatý vavřín.

Nyní vydává nejnovější knihu ze série Marco, která je v Česku plánovaná na rok 2014.

Autorka: Ema Krhovská

Soutěž

Soutěžte s námi o filmové balíčky Ženy v kleci! 3 z vás kteří správně odpoví na soutěžní otázku, se mohou těšit na vstupenky do kina společně s knihou a audioknihou. Soutěž končí 12. listopadu 2013, výherce budeme kontaktovat e-mailem.

Výherci:

  • Kamila Zázvorková 
  • Markéta (nenapsala nám příjmení) 
  • Miloslav Maleček
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *