Velký knižní čtvrtek 2012

Velký knižní čtvrtek v Neoluxoru

Velký knižní čtvrtek je jen jednou do roka a v Luxoru jsme ho pojali ve velkém stylu. Můžete se těšit na řadu autogramiád: Setkáte se s Martinou Formanovou, Milošem Urbanem, Petrou Hůlovou, Václavem Cílkem, ale také s Madeleine Albrightovou. Připravený pro vás máme také dárek. Za nákup minimálně 2 knih z naší nabídky největších bestsellerů dostanete poukázku na další nákup. Její hodnota je závislá na tom, kolik knih si koupíte. Za dvě knihy je poukázka na 50 Kč, za tři knihy 100 Kč, za čtyři 150 Kč a tak dál.

Více informací najdete na v tomto článku.

Představujeme vám knihy z Velkého knižního čtvrtku

Sněhulák  – Jo Nesbø

Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem „Sněhulák“ a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Děsivý thriller mistra oboru Joa Nesbøho je opět neodolatelný.

Pražská zima – Madeleine Albright

Knihu vzpomínek Madeleine Albrightové nejlépe přiblížil nedlouho před svým úmrtím autorčin blízký přítel Václav Havel: „Madeleine Albrightová napsala strhující příběh plný dobrodružství a vášně, tragédie a odvahy na pozadí okupovaného Československa během druhé světové války a následujících tří let, vedoucích k Únoru 1948. Ve své knize nabízí svěží, neotřelý pohled na události, jež formovaly její život a pozdější kariéru, a dovádí nás k hlubokému zamyšlení o mravních dilematech, které se projevovaly i v našich životech.“

23. října 2012 se navíc s Madeleine Albright můžete setkat v Paláci knih Luxor, přijede osobně knihu pokřtít.

Prohlédni si tu zemi – Václav Cílek

Ve své nejnovější knize Prohlédni si tu zemi Václav Cílek navazuje na své předchozí úspěšné tituly věnované především krajině a místům – Krajiny vnitřní a vnější, Makom a Dýchat s ptáky. Jádrem knihy jsou eseje věnované Praze a jejímu geniu loci, v dalších částech se pak autor zaměřuje jak na českou a moravskou krajinu (České středohoří, Jižní Čechy, Ostrava…), tak na místa, která ho oslovila na jeho zahraničních cestách za geologickými výzkumy (Súdán, Řecko, Turecko). Knihu doprovázejí ilustrace výtvarníka Vladimíra Kokolii a 80 autorských fotografií.

Václav Cílek bude hostem Paláce knih Luxor – 12. října 2012 v 16:30 začíná křest a autogramiáda.

Snědla dětem sladkosti – Martina Formanová

Deset let po vydání své veleúspěšné prvotiny Skladatelka voňavého prádla přichází Martina Formanová s volným pokračováním, autobiograficky laděnou knížkou Snědla dětem sladkosti. Autorka vtipným stylem přibližuje čtenáři nejen svou každodenní realitu – přesazení do odlišné země a kultury, uvykání venkovu, výchovu dospívajících dvojčat, vlastní plány a sny -, ale dokáže humorně reflektovat i vážnější životní okamžiky.

S Martinou Formanovou se můžete přijít osobně setkat k nám, do Paláce knih Luxor. Křest knihy spojený s autogramiádou bude probíhat 11. října 2012 od 16 hodin.

Dívka, která spadla z nebe – Simon Mawer

Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Během druhé světové války ji naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek ve Francii. Její mise ve Francii má ale kromě podpory domácího odboje ještě jedno, velmi speciální poslání: přesvědčit mladého fyzika Clémenta, jehož výzkum by spojenci rádi využili v nevypsaném závodu o zkonstruování atomové bomby, aby opustil svou zemi a odletěl do Anglie. Skutečnost, že ji s Clémentem pojí citové pouto z dob společného dospívání, může Marian pomoci – anebo jí úkol hodně zkomplikovat.

Také Simona Mawera můžete zažít na vlastní oči – 22. listopadu v Paláci knih Luxor od 17 hodin.

Čechy, země zaslíbená – Petra Hůlová

Hrdinka nového románu Petry Hůlové přijíždí do Čech, aby si vydělala. Příběh Olgy je výpovědí o nelehkém životě v cizí zemi. Vyprávění se pokouší vyrovnat se se stereotypy, týkajícími se jak Ukrajinců, českých zaměstnavatelů a neziskových organizací, tak žánru „gastarbeiterského románu“, který životy svých hrdinů často redukuje na boj za slušnou materiální existenci a rodinné štěstí. V lehce ironickém tónu jsou zde zobrazováni všichni zúčastnění. Hlavní hrdinka není barvotiskovou obětí „zlých Čechů“, ale živou bytostí s vůlí řídit svůj osud navzdory podmínkám, v nichž žije. Prostřednictvím Olžina příběhu poznáváme jak její minulost na Ukrajině, tak širší komunitu pražských imigrantů. Nakonec je ovšem všechno ještě trochu jinak, než si čtenář po celou dobu mohl myslet…

V rámci Velkého knižního čtvrtku se bude konat i autogramiáda Petry Hůlové. V pátek, 12. 10. od 15 hodin.

Toskánsko na každý den – Frances Mayesová

Čtenáře, které si získalo inspirativní vyprávění Frances Mayesové v knihách Pod toskánským sluncem a La bella Toscana, nepochybně nezklame ani třetí svazek úvah a zápisků odrážejících autorčino sžívání s toskánskou krajinou, historií, kuchyní a životním stylem. Dvacáté výročí osudové chvíle, kdy se rozhodla zakoupit opuštěnou usedlost jménem Bramasole poblíž toskánské Cortony a pustit se do její nákladné opravy, je Mayesové mimo jiné příležitostí k opětovnému zamýšlení nad tím, co ji přimělo k navázání až překvapivě hlubokého vztahu s místní krajinou, jejími obyvateli a způsobem života.

Babička drsňačka – David Waliams

Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži.

Joseph Anton – Salman Rushdie

Světoznámý britský prozaik se v dlouho očekávané vzpomínkové knize vrací k létům, která musel poté, co byl ájatolláhem Chomejním v únoru 1989 odsouzen k smrti za autorství románu Satanské verše, strávit pod policejní ochranou a v neustálých obavách o vlastní život i osud svých blízkých. Strhující vyprávění zaujme dramatickým popisem událostí i otevřeností, s níž autor popisuje své vynucené soužití s policejními specialisty, krize svého manželského života či složitý vztah k vlastnímu otci a komentuje postoje těch, kteří jej veřejně podpořili nebo se naopak přidali k jeho kritikům.

Bible osamělého člověka – Gao Xingjian

Druhý román slavného čínského spisovatele, dramatika a malíře, nositele Nobelovy ceny za literaturu, Gao Xingjiana, začíná na jaře roku 1997, kdy se stárnoucí dramatik vydává do Hongkongu na premiéru své divadelní hry. Blízkost pevninské Číny a termínu návratu této britské kolonie do jejího čínského lůna v něm po letech exilu vyvolává vlnu vzpomínek. Jejich dravost mu připomíná hrůzu nesmyslného násilí, kulturu strachu, před kterou uprchl, aby mohl klidně tvořit a žít. Autor vede svého čtenáře pevnou rukou mezi pohyblivými písky vzpomínek a povinného zapomínání zpět k sladkému, tak krátkému dětství, probouzení se světu, osudovým setkáním s ženami, které mu zas a znovu berou dech, i uvržení do víru nenasytné revoluce zvané kulturní, kterou neukojí ani krev obětí.

Velké dobrodružství Pepíka Střechy – Pavel Čech

Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád – ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety – po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.

Nový svět – Shaun Tan

Výjimečné komiksové album beze slov. Co dokáže tolik lidí přimět k tomu, aby vše opustili a sami bez rodiny a přátel se vydali na cestu do tajemné země, v níž je vše bezejmenné a budoucnost nejistá? Grafický román zachycuje příběh každého přistěhovalce, uprchlíka či vysídlence a zároveň je poctou všem, kdo takovou cestu podnikli. Jedna z těch vzácných knih, které oslovují čtenáře od 10 do 100 let.

Miloš Urban: Praga piccola

Představujeme vám také novou knihu Miloše Urbana Praga piccola. Po loňském „houbařském“ románu Boletus arcanus se Miloš Urban opět věnuje historii. Jedna rodina, jedno město a jedna továrna z doby končícího Rakouska – Uherska. Ocitáme se v prostředí pražské automobilky, v dobách její největší slávy. Lesk nových poměrů první republiky, život pražské smetánky – to všechno má brzy vzít za své. Za rohem totiž čeká Hitler, a v Evropě se situace mění z hodiny na hodinu. Miloš Urban napsal rodinnou ságu na pozadí velkých událostí, a Praga piccola bude jednou z velkých událostí letošní české knižní sezony.

Také Miloš Urban bude hostem Paláce knih Luxor, a to 11. října 2012 od 18 hodin.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *