Velký Gatsby opět na scéně

Gatsbyho příběh

Velký Gatsby sleduje příběh Nicka Carrawaye, který opustí středozápad a na jaře roku 1922 se vydává do New Yorku, města ztělesňujícího uvolňující se morálku a populární jazz. Carraway hledá svou vlastní verzi amerického snu a usadí se nedaleko domu záhadného a časté večírky pořádajícího Jaye Gatsbyho, a také kousek od své sestřenice Daisy a jejího záletného manžela s modrou krví Toma Buchanana. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Nick jako svědek tohoto světa píše příběh nemožné lásky, věčných snů a automobilové tragédie, a nastavuje zrcadlo moderní době a jejím soubojům.

Gatsby v knize

10. dubna 1925 byl pátek. Tento den se nijak významně do historie nezapsal, ale pro nás je toto datum více než důležité. Poprvé totiž vyšel román Francise Scotta Fitzgeralda nazvaný Velký Gatsby. Přestože jej dnes považujeme za literární klenot, svému autorovi během života slávu nepřinesl. O 15 let později umírá, aniž by tušil, jak se jeho kniha později proslaví. To přišlo v padesátých letech, kdy znovu vyšla. Čtenáři ji obdivovali a v amerických školách se zařadila na seznam povinné literatury. Po téměř devadesáti letech se o Velkém Gatsbym mluví jako o jednom z nejlepších amerických literárních děl. Podle francouzských novin Le Monde patří mezi 100 nejdůležitějších knih na světě.

Gatsby ve filmu

Filmových zpracování bylo hned několik, to první se objevilo hned v roce 1926, rok po vydání. Do dnešního dne nejslavnější verze je ta, která měla premiéru v roce 1974 a vidět jste v ní mohli Roberta Redforda. Nyní ale máme rok 2013 a látky se ujal slavný režisér Baz Luhrman. Film se blýská jednou filmovou hvězdou vedle druhé, v čelem s Leonardem di Capriem, který je pro roli Jaye Gatsbybo fantastickou volbou. Vidět můžete také Carey Mulligan, známou z Pýchy a předsudku, o které se mluví jako o Audrey Hepburnové 21. století. Film má fantastický soundtrack, který vás pravděpodobně překvapí. Uslyšíte Lanu del Rey, Florence and The Machine a výkonným producentem soundtracku byl raper Jay-Z. Máme se na co těšit.

Gatsbyho otec

Francis Scott Fitzgerald se narodil v roce 1896 v Minnesotě a pochází z rodiny irských přistěhovalců. Velký Gatsby vznikl v době, kdy bylo Fitzgeraldovi 28 let a pobýval na francouzské Riviéře, po úspěchu své svého debutu „Na prahu ráje“ se oženil se Zeldou Sayrovou. Po vydání Velkého Gatsbyho se ale autorův život stal tragédií, svatební cesta nedopadla dobře, u Zeldy se projevila psychická nemoc a byla převezena do sanatoria. Fitzgerald zanedlouho propadl démonu alkoholu. Poslední roky pracoval jako hollywoodský scénárista. Mezi jeho další slavné knihy patří Něžná je noc, Povídky jazzového věku nebo Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

Soutěžíme s Gatsbym

Jestli jste pozorně četli tento článek, jistě nebudete mít problém odpovědět na naši soutěž a vyhrát zajímavé ceny – tričko nebo knižní záložku s motivem filmu Velký Gatsby, filmový plakát nebo rovnou knížku.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *