Škola končí, kino volá

Původní knihy od autorské dvojice Goscinny – Jacques vyšly poprvé v 50. letech 20. století pod názvem Le Petit Nicolas. Od doby prvního vydání již uplynulo 55 let a celkový počet prodaných výtisků ve více než 30 zemích dosáhl neskutečných 10 milionů kusů. V letech 2004 a 2006 vyšlo ještě několik doposud nevydaných příběhů, které shromáždila Anne Goscinny. Kromě knižní verze byl příběh Malého Mikuláše zfilmován a dočkal se také vlastní seriálové, animované verze.

Hlavní vypravěč Mikuláš ve svých knihách popisuje všechny zážitky, které společně se svými spolužáky zažívá. Jen málokdo si nevzpomene na věčně se cpoucího Vendelína, mazánka Celestýna a nebo na přísného vychovatele pana Polívku (jak asi víte, není to jeho pravé jméno, ale pokaždé když s někým mluví, říká “Podívejte se mi do očí!” no a polévka má přece oči, ne?).

Protivný Celestýn:

Mikulášovy Patálie

K dispozici na DVD.

Příběh o školákovi a jeho kamarádech, kteří jsou každý něčím originální, baví celý svět a není tak divu, že došlo na filmovou verzi. Prvního filmu se ujal scénárista a režisér Laurent Tirard. Kromě ústředního příběhu, ve kterém se Mikuláš dočká sourozence, nezapomněl scénárista ani na návštěvu tatínkova šéfa nebo zábavnou scénku s návštěvou ministra školství. Aby Laurent Tirard našel co nejvěrohodnější herce, prošel na castingu okolo osmi tisíc dětí, ze kterých si pak vybral herce pro svůj film. Hlavní roli získal desetiletý Maxime Godart.

Spojením zajímavých herců a vtipných situací vznikla rodinná komedie, která ačkoliv se přímo nedržela knižní verze, získala od fanoušků pochvalu za perfektní převedení knihy do filmové podoby. Nad tvorbou scénáře bděla také Anne Gosciny, která je dědičkou autorských práv a měla tak poslední slovo ohledně jeho podoby.

Mikulášovy patálie na prázdninách

Druhé pokračování na sebe nechalo chvíli čekat a do kin se dostane až v létě 2014. Tentokrát film opouští školní prostředí a věnuje se naplno prázdninovým příběhům, které potkají samotného Mikuláše. Ten odjede se svými rodiči a babičkou k moři a najde si zde nové kamarády: místního chlapce Bena, Freddyho, který stále něco jí, George, který je angličan (tím pádem vtipný sám o sobě), Paula, který je věčně uplakaný a Christophera, který musí mít vždy pravdu. Skupinku přátel tak čeká spousta nových zážitků a vylomenin.

Obsazení zůstalo oproti prvnímu filmu relativně stejné, největší změny se dočkal jen hlavní představitel, kterého nahradil Mathéo Boisselier.

Filmu se v českých kinech dočkáme 10. července 2014 a společně s ním vychází také knižní verze filmového příběhu.

Autorka: Ema Krhovská

Zdroje: Wikipedia.org, csfd.cz, Fdb.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *