Severní vítr nepolevuje

Stella Blómkvist: Andělé

Stella Blomkvist je nám, českým čtenářům, poměrně známá, její první kniha v češtině vyšla už v roce 2006 (Bronzová socha) a do dnešního dne jich vyšlo již pět (Bronzová socha, Vražda v televizi, Falešný svědek, Hra na pravdu a Nevinnost). Šestá v pořadí – Andělé – vychází na konci července. Vlivný obchodník a jeden z nejbohatších Islanďanů je obviněn z vraždy, a na pomoc si bere advokátku Stellu Blomkvist. Autorka (a zároveň aktérka příběhů, které píše) je tajemnou osobou, o jejíž identitě se toho příliš neví. Celý svět už ale přesvědčila o tom, že na její knihy se čekat vyplatí.

Thomas Enger: Fantomová bolest

Thomas Enger – jeden z nejmladších autorů severské krimi. Debutoval teprve před třemi lety, ale velmi rychle se zapsal do podvědomí čtenářů: Engerovo norské nakladatelství, Gyldendal, popsalo jeho román Burned (Kamenný déšť) jako „pravděpodobně ten nejlepší rukopis detektivního románu, který jsme kdy od začínajícího autora přijali.“ Jeho postavou je novinář Henning Juul, který je tentokrát do případu osobně zapojený:  „Pokud zjistíte, kdo to na mě ušil, řeknu vám, co se stalo v den, kdy váš syn zemřel.“ To je zpráva, již detektivní reportér Henning Juul – který se zjizvený vrátil do práce po uzdravení z popálenin utrpěných při požáru, během něhož zahynul jeho syn – obdrží od mafiána a nyní vězně jménem Tore Pulli. Thomas Enger je právem považovaný za nový norský fenomén.

Jo Nesbø: Levhart

Představovat českým čtenářům Joa Nesbøho je podobné, jako nosit sovy do Athén. Jeho knihy pravidelně okupují první místa prodejů a zdá se, že fascinace jeho knihami jen tak neskončí. Na konci listopadu vychází Levhart, osmý případ Harryho Holea a již dnes je jisté, že se opět dočkáme mimořádné porce napětí. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit.

Lars Kepler: Písečný muž

Lars Kepler se objevil krátce po Milléniu Stiega Larssona a nezdálo se, že by mohl někdo tak plynule navázat na švédský úspěch. Hypnotizérovi, prvním příběhu s Joonou Linou, se to povedlo, a od té doby patří knihy Larse Keplera mezi nejočekávanější hity. Jinak tomu není ani u Písečného muže. Očekávání jsou velká. Jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl?

Henning Mankell: Než přijde mráz + Psi z Rigy

Ve Švédsku patří Henning Mankell k doyenům svého žánru, obrovský úspěch jeho knih podtrhla fantastická televizní adaptace Wallander s Kennethem Branaghem v hlavní roli. V druhé polovině letošního roku se s Mankellem můžete setkat hned dvakrát. Ještě během prázdnin vychází kniha Než přijde mráz, ve které se poprvé ke slovu dostane Wallanderova dcera Linda. Příběh začíná téměř mysticky: Na hladině jezera Marebo hoří labutě a Wallander se svou dcerou vyjíždí zjistit, co se stalo. Příběh ale brzy dostane úplně jiný směr. Psi z Rigy, další „mankellovka“ (vychází v polovině listopadu) je další ze série knih, kde je ústřední postavou sám Wallander. Je zima roku 1991. Tým inspektora Kurta Wallandera řeší nový případ: u švédského pobřeží byly vyplaveny dvě mrtvoly přimrzlé k sobě v hrůzostrašném objetí. Mrtví muži byli východoevropští zločinci a na první pohled oběti mafie. Případ však brzy nabere hrozivý obrat poté, co se Wallander ocitne v Lotyšsku v Rize. Je zde ponořen do cizího mrazivého světa policejního dohledu, stěží zakrývajícího hrozby a lži. Pouze jeho zarputilá, podvědomá touha nalézt spravedlnost vynese pravdu na světlo. Napůl politický thriller tohoto švédského bestselleristy potvrdí jeho pevnou pozici nejen ve Švédsku, ale dnes již i u nás.

Håkan Nesser: Hlavolam

Dalším doyenem severské krimi je Håkan Nesser, který píše už od roku 1988 a jeho knihy byly přeloženy do 25 řečí. Více než dvacítka knih si získala pevné místo v duších čtenářů téměř po celém světě. Hlavolam je teprve třetí knihou, kterou si můžeme přečíst v češtině, po úspěšné Síti a Čtvrté oběti vyjde Hlavolam (koncem září). Za slunečného srpnového dne je z vězení propuštěn dlouho vězněný muž. V jednom z deštivých dubnových dnů najdou hrající si děti jeho mrtvolu. Byl zabit, protože si někdo myslel, že nebyl potrestán dostatečně? Nebo se ten někdo bál jeho pomsty? Vždyť údajný dvojnásobný vrah se ke svým činům nikdy nepřiznal a vždy trval na své nevině? Komisaře Van Veeterena přepadne strašné podezření: nemluvil nakonec pravdu a není tedy skutečný vrah stále na svobodě?

Jussi Adler Olsen: Složka 64

Carla Moercka, hridnu knih Jussi Adler Olsena jste mohli potkat již ve třech dílech: Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v lahvi. Nejen jeho, ale i zvláštního pomocníka Asada, či kolegyni Rose. Tato trojice speciálního oddělení Q, které má vyšetřovat staré, odložené případy, kraluje i ve Složce 64. V roce 1987 došlo k řadě zmizení osob, jež spojovala jedna osoba a její životní osud: Nete Hermansenová. Mladá dívka, která nikdy nedostala šanci vést normální život. Byla krutě týrána muži, nedobrovolně sterilizována fanatickým doktorem a vyhnána na Sprog, ostrov pro ženy, které společnost zapudila. Její pomsta bude krutá…

Leif GW Persson: Linda – Příběh zločinu

Naše povídání o „novinkách ze Severu“ zakončíme knihou Linda – Příběh zločinu Leif GW Perssona. Možná i vy jste si oblíbili jeho trilogii (V jiném čase, v jiném životě, Mezi touhou léta a chladem zimyVolně padat jako ve snu) a těšíte se na další příběh tohoto sympatického autora, který byl kdysi kriminalistou švédské policie. Kniha se jmenuje Linda a vychází koncem listopadu: Ve Wäxjö, idylickém provinčním městečku ve Švédsku, došlo k chladnokrevné vraždě, která obzvlášť vzrušila spoustu myslí a vyvolala mimořádnou vlnu emocí: dvacetiletá Linda byla ve svém vlastním bytě krutě týrána a následně uškrcena.

Autor: Tomáš Fojtík

Zdroj obrázku: CC Nikonizer

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *