Severní vítr je krutý aneb Zorientujte se v severských detektivkách

Stieg Larsson

Nemůžeme začít nikým jiným. Fenomén skandinávské krimi u nás odstartovala trilogie Milénium Stiega Larssona. Příběh Lisabeth Salanderové začal v knize Muži, kteří nenávidí ženy a Češi se do jejího osudu zamilovali. Z knihy se přes noc stal bestseller a stejný osud čekal další dvě pokračování: Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda. Čtivé thrillery odhalují, jak je v tomto žánru zvykem, velké problémy švédské společnosti: například pravicový extremismus nebo problematiku dětských domovů.

Jo Nesbø

Zatímco Stieg Larsson teprve sbíral materiál pro své knihy, Jo Nesbø se etabloval na norském literárním nebi. Svou sérii knih s Harrym Holem zahájil již v roce 1997 románem Netopýr. Netrvalo dlouho a z Nesbøho se stala literární superstar, která přitahuje lidi po celém světě. Nejinak je to u nás: Když Jo Nesbø přijel navštívit své české čtenáře, fronta před Palácem knih Luxor trvala mnoho hodin. Do češtiny byly zatím přeloženy tyto knihy: Netopýr, Nemesis, Pentagram, Spasitel a Sněhulák (další části série budou pokračovat v cca půlročních intervalech). Vedlé „holeovek“ vyšla v češtině i kniha Lovci hlav, která byla úspěšně zfilmována. Dětské čtenáře (a ty starší také) si omotal kolem prstu příběhy bláznivého doktora Proktora.

PS: Skloňování Nesbøho jména je pro Čechy pěkný oříšek! Poradíme vám, jak na něj:
1. pád Jo Nesbø
2. pád Joa Nesbøho
3. pád Joovi Nesbømu
4. pád Joa Nesbøho
5. pád Joe Nesbø
6. pád Joovi Nesbøm
7. pád Joem Nesbøm

Jussi Adler-Olsen

V roce 2011 vyšla v českém překladu první kniha dánského spisovatele Jussi Adler-Olsena nazvaná Žena v kleci. Čtenáři se okamžitě zamilovali do příběhu Oddělení Q, které se zabývá dávnými nevyřešenými případy. Žena v kleci byla hit předminulého léta a s podobným úspěchem pak vyšly další dvě části této volné ságy: Zabijáci a Vzkaz v lahvi. Jussi Adler-Olsen dál pokračuje v psaní případů komisaře Karla Morcka, další kniha nazvaná Složka 64 vychází již letos na podzim. Jussi Adler-Olsen je mimořádně oblíbený téměř po celém světě, jeho knihy si mohli přečíst čtenáři ve 35 jazycích a v Německu byl serverem Amazon vyhlášen za nejoblíbenějšího spisovatele vůbec.

Henning Mankell

Jedním z nejúspěšnějších švédských autorů je Henning Mankell, dlouholetá stálice tamní literatury. Nejznámější postavou Henninga Mankella je komisař Wallander, jehož případy se staly předlohou pro stejnojmenný úspěšný seriál britské televize BBC. První knihu s komisařem Wallanderem napsal již v roce 1991 a opakovaně si v nich pokládá tutéž otázku: „Co se to stalo se švédskou společností?“ V češtině dosud vyšly například knihy Číňan a Neklidný muž. V roce 2013 vyjde úvodní díl série s komisařem Wallanderem – Vrazi bez tváře.

Johan Theorin

Švédský ostrov Öland je dějištěm série, díky které si Johan Theorin podmanil čtenáře nejen ve své vlasti, ale i daleko za jejími hranicemi. Přestože bývá často srovnáván se svým slavnějším krajanem Stiegem Larssonem, jeho knihy jsou jiné – plné mystiky a dávných příběhů, které se na Ölandu vyprávějí. Hned první jeho thriller – Mlhy Ölandu, se stal bestsellerem roku a švédská kritika ji označila za detektivku roku (to bylo v roce 2008).  Uhrančivá atmosféra Ölandu (který Theorin dobře zná) bavila čtenáře i v dalších dílech, v českém překladu ještě vyšly knihy Smršť a Zkamenělá krev. Na jaře 2013 vychází další díl nazvaný Skrýš.

Thomas Enger

Jedním z nejnovějších přírůstků skandinávské krimi je u nás Thomas Enger. Pochází z Norska a tak bývá často připodobňován k Joovi Nesbømu. Debutoval v roce 2010 knihou Kamenný déšť, která právě vyšla v českém překladu. Hlavní postavou série je novinář Henning Juul a v norštině zatím vyšly čtyři knihy. Druhá kniha série s Hennungem Juulem – Fantomová bolest – vyjde na podzim 2013.

Lars Kepler

Pod tímto pro nás (pro severské země netypicky) snadno vyslovitelným jménem („Larš Kepler“) se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril. Oba již mají zkušenosti s psaním, ale pro krimi žánr se rozhodli zvolit novou identitu, kterou se jim nějaký čas dařilo tajit. Lars Kepler debutoval knihou Hypnotizér a zrodila se tak nová fenomenální série psychologických thrillerů. Také obě pokračování – jak Paganiniho smlouva, tak Svědkyně ohně, našly silnou základnu fanoušků a manželům Ahndorilovým zajistily úspěch nejen doma ve Švédsku, ale i v dalších třiceti zemích. V žánru krimi jsou jejich knihy v Česku jedny z nejčtenějších. Tři z nich již byly přeloženy do češtiny, zatím posledním dílem je román Písečný muž, který u nás vyjde koncem roku 2013.

Leif GW Persson

Bývalý špičkový kriminalista Leif GW Persson se rozhodl své zkušenosti zúročit v literatuře, a tak se již v roce 1978 rozhodl vedle kriminalistické dráhy pro kariéru spisovatele. Jako úspěšný spisovatel se navíc v roce 1986 pustil do rozplétání případu vraždy známého švédského premiéra Olofa Palmeho, čímž si získal srdce Švédů. Toto téma, nejen pro Švédy stále žhavé, zpracoval do románové trilogie Mezi touhou léta a chladem zimy, V jiném čase, v jiném životě a Volně padat jako ve snu. První dvě knihy již byly přeloženy do češtiny, třetí se své české verze dočká v průběhu června 2013. Jen ve Švédsku se knih této trilogie prodalo víc než milion kusů.

Mari Jungstedtová

Švédské ostrovy přitahují napětí – Johan Theorin má svůj Öland a Mari Jungstedtová zase Gotland. Tráví tam letní prázdniny a sbírá inspiraci pro své knihy, které se zde odehrávají. Napsala jich už deset, první vyšla v roce 2003 pod názvem Neviditelný. Mari Jungstedtová byla původně rozhlasová a televizní novinářka, ale dnes se naplno věnuje psaní. Ani není divu, když jejich knih se za deset let prodalo ve Švédsku přes dva miliony výtisků a německé filmové adaptace mívají pravidelně kolem pěti milionů diváků. Druhou knihou v českém překladu je román Této tiché noci. Český nakladatel má v plánu vydat i další její román – knihu Vnitřní kruh.

Åsa Larssonová

Brzy po vypuknutí „severského tornáda“ u nás vyšla kniha jmenovkyně Stiega Larssona Åsy Larsson (Larsson je ve Švédsku velmi obvyklé příjmení). V románu Sluneční bouře se poprvé českým čtenářům představila hlavní hrdinka Rebecka Martinssonová. Od té doby vyšly v češtině další tři knihy Åsy Larsson: Prolitá krev, Temná stezka a Než pomine tvůj hněv. Tyto detektivky vynikají silným ženským prvkem, kterým se od ostatních výrazně odlišují.

Yrsa Sigurðardóttir

Ani Island nezůstává pozadu: severskou krimi zde zastupuje Yrsa Sigurðardóttir, bývalá stavební inženýrka. Detektivek napsala již sedm, a navíc ještě pět knih pro mladší čtenáře, za které získala islandské literární ocenění. V jejích detektivkách se často objevuje motiv dávného tajemství a prvních pět má stejnou hlavní hrdinku: advokátku Tóru Gudmunsdottir. Přitažlivost příběhů Yrsy Sigurðardóttir je v osobitém islandském prostředí a v islandské mystice. V češtině si můžete přečíst třeba Žhavý hrob nebo Led v žilách.

Anna Holtová

V Norsku se severské krimi daří a jednou z nejúspěšnějších autorek je Anna Holtová. První knihu vydala již v roce 1993 – nedávno vyšla v českém překladu jako Slepá bohyně. Představila v ní komisařku Hanu Wilhemsenovou a s touto postavou napsala dohromady 8 románů. Poslední vyšel v roce 2007 pod názvem 1222. Kromě série knih s Hanou Wilhemsenovou napsala řadu dalších románů, které vyšly ve 25 zemích světa. Kromě Slepé bohyně ji mohou čeští čtenáři znát i díky úvodnímu dílu další krimisérie: To, co je moje, která představila dvojici detektivů Inger Viková a Yngvar Stubø.

Torsten Pettersson

Někteří autoři severské krimi jsou známí svou mystikou, jiní drsným prostředím či zhýralým detektivem v hlavní roli. Fin Torsten Pettersson je známý tím, že jeho kriminálky jsou lyrické a vyprávěné intimním stylem. Není divu, protože Pettesson začínal jako básník (navíc vystudoval literární teorii). První kriminálku vydal v roce 2008 a hned se dočkal velkého úspěchu: Kniha Dej mi své oči získala stříbrnou medaili v soutěži o nejlepší kriminální thriller. O dva roky později napsal pokračování nazvané Skryj mě ve svém srdci.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *