Seriály s knižní předlohou, které vám nesmí uniknout

Game of Thrones (Hra o trůny)

17. dubna 2011 vysílalo HBO první díl seriálu Game of Thrones, jehož předlohou je dosud nedokončená knižní série George R. R. Martina Píseň ledu a ohně. Už o dva dny později byla schválena 2. série a aktuálně beží už 3. řada! Pokud patříte mezi hrstku lidí, kteří ještě tento seriál neviděli, určitě to napravte. Skvělé a výpravné fantasy drama se docela obstojně drží knižní předlohy, má vynikající herecké obsazení (největší v historii HBO projektů) a můžete počítat s tím, že jakmile si nějakou postavu příliš oblíbíte, za chvíli zemře, někdo ji zmrzačí, popř. ji postihne jiná rána osudu. Žádná pohádka na dobrou noc. Mezi naše oblíbené hrdiny patří zejména Tyrion, John Snow a Daenerys. Ale uvidíme, co přinesou další díly. Podle sledovanosti a ohlasů jich bude ještě požehnaně, ostatně jako knih. A jak to celé skončí? Když byl autor knižní předlohy George R. R. Martin tázán, zda má vymyšlené řešení či konec zdánlivě nekonečného konfliktu, odpověděl, že závěr si představuje jako prach či sníh, který se prohání napříč rozlehlým hřbitovem plným hrobek.

Wallander

Kurt Wallander se nejdříve objevil v roce 2005 ve švédském a později v roce 2008 v britském seriálu. Švédská verze je příjemně lidská a přirozená, žádná hollywoodská přemrštěnost. Britská verze v režii  BBC drží jako eso v rukávu představitele hlavní role – vynikajícího Kennetha Branagha. Netroufáme si říct, která je lepší, obě mají něco do sebe. Pokud ale fandíte detektivkám a neunikl vám jeden z top autorů severu Henning Mankell, jedna ze seriálových verzí pro vás bude příjemným doplňkem ke knížkám.

Sherlock/Elementary (Sherlock/Jak prosté)

Sherlock Holmes je opravdu nesmrtelná postava! Není tedy divu, že se dočkal dalšího seriálového zpracování. Aktuálně proti sobě stojí britský Sherlock a americký seriál Elementary. Nechceme vás příliš ovlivňovat, ale britská verze je absolutně skvostná! Benedict Cumberbatch v roli Sherlocka řeší s pomocí Martina Freemana coby Watsona zločiny, které kopírují knihy Sira Arthura Conana Doyla, jen dostaly nové kulisy 21. století. Pes Baskervillský se tak točí kolem tajemných laboratorních experimentů, ve Skandálu v Belgravii se Sherlock s Holmesem snaží zabránit úniku kompromitujících fotografií a o tom všem navíc seriálový Watson bloguje (http://www.johnwatsonblog.co.uk). 8. nejlepší seriál na ČSFD a hodnocení 91 %. Elementary naštěstí nekopíruje oblíbené britské zpracování. Sherlocka právě pustili z léčebny pro drogově závislé a Lucy Liu v roli Watsona je jeho společnicí ve střízlivosti, kterou Sherlock později zasvětí do tajů dedukce a vyšetřování. Trochu nám tu chybí Moriarty, který se mihne kolem 11. dílu, ale pak zase záhadně zmizí. Takže z toho máme hlavně zajímavou detektivku.

Pretty Little Liars (Prolhané krásky)

Čtyři nejlepší kamarádky, každá s děsivým tajemstvím, spolu řeší smrt té páté. Té, která jim nepřestává posílat tajemné sms. Časopis Entertainment Weekly označil seriál jako kombinaci filmové série Tajemství loňského léta a seriálu Gossip girl a autorka seriálu se netají obdivem k seriálu Městečko Twin Peaks, především k první sérii, přičemž se nebrání ani označení „Twin Peaks pro teenagery“. Tajemné a napínavé, podle knih Sary Shepardové

Little Dorrit (Malá Dorritka)

Milovníci 19. století a fanoušci Charlese Dickense, mějte se na pozoru. Malá Dorritka je minisérie, která by vám neměla ujít. Navíc hlavní mužskou roli ztvárnil Matthew MacFadyen, neodolatelný pan Darcy z filmu Pýcha a předsudek s Keirou Knightley. Je třeba něco dodávat? Malá Amy Dorritová se narodí ve vězení pro dlužníky, ve kterém je uvězněný její otec. Jednoho dne nabídne paní Clennamová Dorrit práci v domácnosti. Tam se spřátelí s jejím synem Arthurem, který se právě vrátil z dalekých cest, aby odhalil rodinné tajemství. Všechno nasvědčuje tomu, že Amy svým způsobem zapadá do záhad spojených s tajemstvím jeho rodiny.

Vampire Diaries/True Blood (Upíří deníky/Pravá krev)

Dva seriály pro fanoušky upírů a ty, kterým chybí legendární Buffy. První zmíněný je inspirován knihami L. J. Smith a fanoušci donekonečna opěvují zejména postavu upíra Damona v podání neodolatelného Iana Somerhaldera, druhý čerpá z knižní předlohy od Charlaine Harris a jde o více mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru. Krev v obou seriálech každopádně “táhne”, v USA vyzýval Červený kříž k dárcovství krve právě pomocí plakátů k seriálu Vampire Diaries a HBO zase na internetu prodává červený nápoj s názvem „True Blood“. V seriálu se jedná o umělou krev, ve skutečném světě je to nápoj z červených pomerančů.

Under the Dome

24. června startuje projekt na motivy stejnojmenného bestselleru Stephena Kinga. Ten vypráví příběh o malém městečku v Maine, kde začnou působit záhadné nadpřirozené síly, které ho uzavřou do neviditelné bubliny, takže ztratí kontakt s vnějším světem. Této krize využije místní zkorumpovaný politik, aby si tak mohl upevnit svůj vliv. Na postu výkonného producenta se usadil Steven Spielberg.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *