Václav Tobořík: Myslím si, že ten opravdový boom je daleko před námi

Vaše agentura Kristián si odnesla sice jen jedno vítězství (audiokniha Forrest Gump vyhrála v kategorii Cena posluchačů), ale přeci jen asi to nejdůležitější…

Samozřejmě si tohoto vítězství vážím nejvíce, ale co mě doopravdy potěšilo, bylo to, že kromě Ceny posluchačů jsme byli dvakrát nominováni mezi třemi nejlepšími, a to v kategoriích Jednohlasá kniha a Nejlepší interpret. Tedy neberu to tak, že nás ocenili pouze posluchači, ale že jsme byli oceněni i odbornou porotou.

Bylo těžké dostat se mezi nominované? Předpokládejme, že čtenář tohoto článku netuší, jaká je konkurence na poli audioknih.

Celkem se do soutěže přihlásilo 86 titulů, to znamená, že ta konkurence tam byla opravdu velká. Takže ano, považuji za těžké dostat se mezi nominované.

86 je velké číslo. Dá se říct, že audioknihy jsou nyní na vzestupu, stejně jako obliba e-knih?

Zaplať pánbůh ano. Je dobře, že sledujeme trend, který je všude ve světě. Lidé si začínají vážit svého času a přestávají, například během jízdy autem, poslouchat rádio, které hlásí pořád dokola to samé. Takže kromě toho, že si poslechnou zprávy, věnují více času i tomu, že se vlastně jakýmsi způsobem dovzdělávají. Ono poslouchání audioknih není jen o tom, že se člověk baví, ale samozřejmě si rozšiřuje i rozhled, a to mi přijde podstatné. Takže ano, trend je stoupající.

Platí to i pro počty posluchačů a prodeje?

Ano, každoročně to jde nahoru a myslím si, že ten opravdový boom je daleko před námi. I to byl jeden z důvodů, proč jsme se na začátku roku rozhodli založit Asociaci vydavatelů audioknih. Jsme přesvědčeni, že lidi ještě nevyužívají audioknihy tak, jak by měli. Prostor pro zlepšení tady pořád je.

Řekněme, že lidé vaše vydavatelství vůbec neznají. Jak byste se představil?

Kristián je v první řadě komunikační agentura, takže to není tak, že bychom byli klasickým vydavatelstvím. My se snažíme orientovat na to nejlepší, a poté to vymazlit naprosto po všech stránkách. Dám příklad: potom, co se vše natočilo (audiokniha Forrest Gump) s panem Hartlem, který je mimochodem veliký profesionál, tak jenom čištění zvukové stopy zabralo osmdesát hodin práce, muselo se to projít větu po větě a odebrat všechny mlasknutí a ruchy, aby si to posluchač opravdu užil.  Zatím jsme tedy vydali pouze tento titul, pro letošek připravujeme ještě jeden, maximálně dva další. Ale spíš předpokládám, že letos uděláme opět jen jeden titul, s kterým si opravdu pohrajeme a který vymazlíme.

Proč vlastně vůbec padla volba na Forresta Gumpa? Šlo tam o chuť začít s něčím dobře známým, srdeční záležitost, nebo to byla jen souhra náhod?

Vždycky je to jakási souhra náhod. U Forresta šlo ale v prvé řadě o srdeční záležitost. Myslím, že mezi čtenáři není nikdo, kdo by neviděl filmovou podobu a už vůbec nikdo, kdo by tvrdil, že by  film nebyl povedený. A když si vezmeme, že předloha je takřka vždy lepší než filmové zpracování, což platí i v tomto případě, tak  volba byla vcelku jasná.

To je překvapivé. Jak to vůbec funguje? Majitel práv knižního vydání vlastní i práva na případnou audioknihu?

Ne, ty se kupují zvlášť. Musím říct, že současní lídři a velcí vydavatelé se obecně moc do audioknih nehrnou. Asi vědí, proč to dělají, ta obliba zatím není tak velká a ty investice do realizace jsou poměrně vysoké: studio, interpret, režie, postprodukce atd. Navíc prodeje se ani zdaleka nepřibližují počtu prodaných knížek.

Zůstaneme ještě u Forresta Gumpa. Pan Hartl byl vaše první volba?

První, kdo nás napadl, byl samozřejmě pan Dlouhý, ale bohužel, s ním jsme to již nestihli zrealizovat. Poté jsme hledali dál a musím říct, že mám pocit, že právě pan Hartl je nakonec přesná trefa do černého.

Když vezmeme, že jste zmínil postprodukci a jako příklad jste uvedl, že čištění stopy u Forresta Gumpa zabralo 80 hodin, jak dlouho vlastně audiokniha vzniká? Je to otázka týdnů, měsíců?

Rozhodně měsíců. Minimálně dvou, když budete hodně kvaltovat. A to mluvím o situaci, kdy jedete na jeden hlas a vše jde tak, jak má. Pokud je to vícehlasá audiokniha, pak je to samozřejmě ještě delší a komplikovanější.

Autor: Lukáš Palán

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *