Muži, kteří nenávidí ženy (The Girl with the Dragon Tattoo)

Mikael Blomkvist (Daniel Craig) je finanční reportér, odhodlaný očistit svou pověst poté, co byl obviněn z veřejného pomlouvání. Jedním z nejbohatších průmyslníků ve Švédsku, Henrikem Vangerem (na Oscara nominovaný Christopher Plummer), je povolán, aby rozluštil tajemství dávného zmizení jeho milované neteře Harriet – kterou, jak je Vanger přesvědčen, zavraždil některý z členů jeho rodiny. Novinář se vydává na odlehlý ostrov u promrzlého švédského pobřeží, aniž by tušil, co tu na něj čeká.

V téže době je Lisbeth Salanderová (Rooney Mara), výstřední, ale velmi efektivní detektiv společnosti Milton Security, pověřena úkolem Blomkvista prověřit. Tento úkol má nakonec za následek to, že s Mikaelem spojí síly při vyšetřování vraždy Harriet Vangerové. Ačkoliv se Lisbeth distancuje od světa, který ji opakovaně zradil, její hackerské schopnosti a dokonalé soustředění se ukáží jako zcela klíčové. Když se Mikael postaví tváří v tvář zachmuřené rodině Vangerů, odkrývá Lisbeth tajemství, zametená pod koberec. Dvojice začíná rozkrývat řetěz vražd, táhnoucí se z minulosti až do současnosti, který oba detektivy křehkým poutem sbližuje, ale současně je vtahuje do nejdivočejších proudů řeky moderního zločinu.

Trilogie Milénium, jejíž první částí je právě knižní předloha k tomuto filmu, se záhy po svém vydání stala fenoménem, na svém účtu má 50 milionů prodaných kopií ve 46 zemích světa, pod filmovým scénářem je podepsán jeden z nejlepších autorů současného Hollywoodu Steven Zaillian.

Oficiální filmový trailer na YouTube

Scénář: Steven Zaillian

Námět: Stieg Larsson

Režie: David Fincher

Hrají:
Daniel Craig (Mikael Blomkvist)
Rooney Mara (Lisbeth Salanderová)
Christopher Plummer (Henrik Vanger)
Stellan Skarsgård (Martin Vanger)
Steven Berkoff (Frode)
Robin Wright (Erika Berger)
Yorick Van Wageningen (Bjurman)
Joely Richardson (Anita Vangerová)


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *