Láska, která jednou skončí

Hvězdy nám nepřály jsou příběhem o teenagerech, kteří žijí s nevyléčitelnou nemocí. Kde kdo by si mohl myslet, že kniha počítá s hrou na city, což ale není úplně pravda. Přijde totiž okamžik, kdy příběh nabídne něco víc, než jen bezduché dialogy s jediným cílem – rozbrečet čtenáře.

Hvězdy nám nepřály jsou zajímavou sondou do života mladých lidí, kteří vědí, že nic netrvá věčně a jejich život bude příliš krátký. Přesto ho nepřestávají žít a snaží se vytěžit maximum z času, který jim ještě zbývá. Hazel ve třinácti letech diagnostikovali rakovinu a její šance na přežití nebyly příliš velké. Jsou tomu už tři roky, kdy se jí změnil svět, a nyní není schopna udělat ani krok bez kyslíkové masky. Její chuť do života se tak postupně vytrácí. Oproti tomu August, který kvůli nemoci přišel o nohu, je momentálně v remisi. Ačkoliv má zatím vyhráno, chodí podpořit kamaráda Izáka na setkání podpůrné skupiny, která má pomoci mladým lidem vyrovnat se s nemocí. Jednoho dne zde potká Hazel a jejich vztah se postupně začne vyvíjet. Čím déle jsou spolu, tím více se Hazel začíná obávat, že její nevyhnutelná smrt nakonec ublíží i jemu. Augustovi už totiž rakovina jednu přítelkyni vzala. Nechce být jako granát, který po sobě zanechá spoušť, a tak se se od něj snaží držet co nejdál. Jenže láska si nevybírá a už vůbec nejde zastavit.

Trailer:


John Green si pro svoji druhou knihu nezvolil zrovna jednoduché téma. Inspirací k jejímu napsání byla jeho práce v dětské nemocnici. Poté, co se setkal s dětmi s nevyléčitelnými nemocemi, ho napadlo téma jeho dalšího příběhu. Možná i proto je kniha napsaná tak zajímavě a ačkoliv se jedná o závažné téma, příběh nevyznívá lacině. Nejdůležitější je uvědomit si, že i když bude život krátký, je třeba vychutnat si každý okamžik.  

Kromě připravované knihy s filmovou obálkou se 5. června 2014 chystá premiéra stejnojmenného filmu. Scénář filmového zpracování napsali Scott Neustadter a Michael H. Weber, režie se ujal Josh Boone (např. Stuck in love). Hlavní roli ztvárnila Shailene Diann Woodley (např. Divergence), která zaujala i samotného Johna Greena díky své lásce ke knize a jejímu porozumění. Dvojici mladých milenců pak doplňuje Ansel Elgort v roli Augusta, který hrál dříve v Divergenci bratra Tris právě v podání Shailene.

Klipy z filmu:

John Michael Green se narodil 24. srpna 1977 ve městě Indianapolis v USA. Vystudoval Keyonskou univerzitu, obory angličtina a náboženství (Religious studies). Jeho původní kroky směřovaly k tomu, aby se stal episkopálním knězem. Po škole pracoval jako kaplan v dětské nemocnici a při práci s dětmi ho napadlo téma pro napsání druhé knihy. První knihu s názvem Hledání Aljašky vydal v roce 2005. Je také vloggerem: https://www.youtube.com/user/vlogbrothers.

Soutěž:

Vyhrajte na naší facebookové stránce lístky na předpremiéru filmu v Praze, ve Zlíně a v Olomouci: http://on.fb.me/15w7MY8

Autorka: Ema Krhovská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *