Komiks není jen Čtyřlístek a Superman – komiks je kultura

Mnoho lidí se domnívá, že grafický román (pod tímto názvem jsou komiksy často k nalezení v knihkupectví) je oblíbený pouze mezi počítačovými nadšenci či mezi fantasty běhajícími po ulici se světelnými meči. Ano i tací se mezi námi najdou, dokonce jsou v menšině, ale o to více viditelní. Zpracování příběhu pomocí obrázků má v České republice poměrně dlouhou tradici (více než sto let). Za jednoho z průkopníků můžeme považovat karikaturistu Ladislava Vlodeka, který se ho pomocí časopisu Koule snažil představit veřejnosti. Ale mezi malíři komiksů nalezneme i taková jména, jako jsou Josef Lada nebo Adolf Born. 

Nejvíce má naše generace komiks spojený nejspíše s Jaroslavem Foglarem, Kájou Saudkem a časopisem ABC. Právě tento časopis ovlivnil spoustu dětí (převážně chlapců) a vzbudil v nich touhu po dalších a dalších číslech. Pokud se vám poštěstí dohledat některá ze starších vydání, určitě doporučuji se zaměřit například na sérii Vzpoura mozků, Kometa či Stopa velkého Tora

Jak je to s komiksem dnes? Filmová zpracování Millerova Sin City a 300: Bitva u Thermopyl zvedla vlnu nadšení pro tento žánr. Jedno z největších komiksových nakladatelství na světě, MARVEL, dokonce vytvořilo speciální dceřinou společnost, která se zabývá převáděním svých největších komiksových hrdinů na stříbrná plátna. Nicméně, komiksy nejsou jen příběhy o superhrdinech, gangsterech, postavené na jednom principu. 

Čím dál tím více se na pultech knihkupců začínají objevovat komiksy, které se svou hloubkou a kvalitou mohou rovnat i klasickým románům. Právě teď například můžete v knihkupectví objevit populární příběh od Stiega Larssona – Muži, kteří nenávidí ženy. Můžu říct, že je to opravdu nářez. Knihu jsem nečetl, film neviděl, ale příběh i jeho zpracování mě doslova dostalo a všem ho vřele doporučuji. Stejně tak série DMZ vyprávějící o mladém novináři, který se najednou objeví uprostřed válečné zóny a neví kudy kam. Komiksy se začínají zabývat silnými společenskými tématy, a to je jedině dobře.

Mezi čtenáře komiksů se neřadí jen podivíni a geeci, ale i úplně normální lidé. Jen si prostě občas rádi oblékneme tričko s velkým červeným S na hrudi a popřejeme si „Nechť tě provází síla.“

Autor: Jakub Šumanský

Zdroje obrázků: MARVEL, ABC

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *