Jsem ve vztahu s knihou

Jste věrní?

Načnete novou knihu, když jste právě ve vztahu s jinou? Zvládáte jich více najednou? Ve světě lidí to většinou znamená průšvih, protože ženy/muži jsou žárliví. U knih to není tolik dramatické, tři knihy na vašem nočním stolku si navzájem mnoho špatného neprovedou (a možná ani vám). Pokud však najdete knihu, která se přesně trefí do aktuální nálady, čeká vás intenzivní několikahodinový vztah, na který se nezapomíná.

Je vztah s knihou a člověkem podobný?

Povrchní známost

Pokud se člověka, který má povrchní známost s knihou, zeptáte na jakýkoliv detail, zřejmě si nevzpomene. Jakž takž vám odříká anotaci, ale víc nečekejte. Takoví lidé mají mnoho známostí. Četl jsi nového Dana Browna? „Eh, jasně, někdy přes léto, bylo to fajn.“ znamená v překladu „Trápil jsem se s tím celé léto a vždycky jsem zapomněl, co se stalo minule.“ Do této kategorie buď patří lidé, kteří mají opravdu málo času na čtení, není to jejich největší hobby, nebo narazili na knihu, které jim úplně nesedla, ale měli tak nějak pocit, že ji musí dočíst.

Sériový monogamismus

Sérioví monogamisté jsou lidé, kteří jdou z jednoho dlouhodobého vztahu do druhého a nezahýbají. Kniha, kterou čtou, je pro ně dlouhodobý projekt, kdy se věnují jen jí a nikomu jinému. Takový vztah najdeme hlavně u sérií. Když už dotyční dočítají aktuální díl, sedí na netu a googlí, co bude dál, a kdy se dočkají příští várky svého oblíbeného příběhu. S tím samým se můžeme setkat i u lidí, kteří jsou zaměřeni na konkrétní žánr. Po dočtení jedné knihy zadávají do pole vyhledávání klíčová slova „similar to…“ nebo projíždí listy na Goodreads.

Manželství

Manželství s knihou znamená usadit se a možná mít i pár dětí. Jde o lidi, kteří přesně vědí, co mají rádi a drží se toho. Proč zkoušet něco nového? A když už se jim náhodou do rukou dostane nějaká novinka mimo jejich zavedenou oblast zájmu, možná se jí chytnou a mají pocit, že zažívají v životě nějaké nové, dosud nepoznané dobrodružství. Manželství s knihou je krásné, idylické, ale logicky zažívá i trable, nudu a rutinu.

Záležitost na jednu noc

Jednorázovka je rychlá, intenzivní, vášnivá a hodí se přesně na tu jednu noc, kdy na ni máte náladu. Normálně byste po ní možná nesáhli, ale třeba se zrovna dnes přihodilo něco, co vás přimělo strávit s ní noc. Hltáte stránku za stránkou a nechcete, aby bylo ráno. Protože s ránem přichází vystřízlivění a říkáte si, co se to vlastně stalo? Tuhle knihu bych normálně vůbec nečetl/a? No a zítra už máte na stole další.

Hluboké přátelství

Velká přátelství máte s knihou, která vás vždycky utěší, vždy vám poradí, vždy vám zvedne náladu. Je většinou už hodně ošmatlaná, vazba se začíná rozpadat a nese stopy po kávě, obědech a čokoládě. Nikdy byste ji ale nevyměnili, protože vás nikdy nezradí a vždycky zůstane po vašem boku.

Ta pravá

Když poznáte tu pravou, je to tak trochu nesmírná radost, tak trochu smutek a tak trochu začátek dlouhého hledání. Jste šťastní, že jste našli knihu, na kterou nikdy nezapomenete, kterou budete milovat po celý život. Zároveň, ale máte pocit, že je tohle konec, že už ji žádná nepřekoná a vše, co budete číst dál, bude jen slabý odvar. A také tu máme touhu najít další, která uchvátí vaše srdce. Možná je vaší láskou Harry Potter, se kterým jste vyrůstali (je prokázáno, že potterismus je neléčitelný a jedná se o nemoc, která vás provází celý život – naštěstí není zdraví nebezpečná), nebo jste zamilovaní do pana Darcyho, či se rádi bojíte s Stephenem Kingem?

Jaké další vztahy se svými knihami máte? Jste rozvedení, ovdověli jste, je to komplikované?

Zdroje: Book Riot, My Hands Made It, Facebook

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *