11 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbila Hra o trůny

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Píseň ledu a ohně je epická historická fantasy, ve které najdete dávné i nové bohy, prastarou magii, draky, krále, princezny, bojovníky a politiku. Hlavně politiku! Takovou, která se koupe v potocích krve. Jakmile si nějakou postavu oblíbíte, brzy ji někdo zabije. Jistí si nemůžete být vůbec ničím. A právě to dělá z Martinovy série velice chytlavé a uvěřitelné čtení. Pokud jste jeho kouzlu propadli také, tento článek je přesně pro vás. Do výběru jsme zařadili i řadu knih, které doporučuje sám autor.

1. Steven Erikson: série Malazská Kniha padlých

Měsíční zahrady | e-kniha (1. díl) – V rozlehlé Malazské říši to vře, podrobené státy téměř vykrvácely během dlouhých let nekonečných válek, čistek a bratrovražedných bojů, a také při srážkách s pánem Měsíčního Kamene. Císařovna Laseen však dál vládne tvrdou rukou s pomocí svých obávaných asasínů. Nyní svůj nenasytný zrak upřela na Darúdžistán, poslední ze Svobodných měst Genabakis, starobylou a ušlechtilou baštu nezávislosti, která ještě vzdoruje. Nicméně říše není jediným hráčem v této hře. Svůj první tah ze stínů učinila ještě zlověstnější síla… Tato skvěle vymyšlená epická sága je zasazená do dokonale ztvárněného světa a uvádí do říše fantasy literatury nový zajímavý hlas. Přináší chytrou a napínavou zápletku, temnou a složitou mytologii, divokou a vrtošivou magii a houf přesvědčivě napsaných postav.

2. Robin Hobb: série Živé lodě

Magická loď (1. díl) – Bingtown je známým střediskem exotického obchodu a domovem obchodnické šlechty známé svými živými loděmi – vzácnými plavidly zhotovenými z čarodějného dřeva, které magickou cestou dozrává k vnímajícímu vědomí. Osud jedné z nejbohatších bingtownských rodin leží na nově probuzené živé lodi Vivacii. Pro Altheu Vestritovou je loď jejím právoplatným dědictvím, které jí rodina nespravedlivě odepřela – a ona se rozhodne riskovat všechno, aby ho získala zpátky. Pro Altheina mladého synovce Wintrowa, kterého vytrhli ze studia na kněze a přinutili sloužit na palubě lodi, znamená Vivacia rozsudek na doživotí. Avšak osud Vestritovy rodiny – i její lodě – se nakonec může ocitnout v rukou úplně cizího člověka. Krutý pirát Kennit hledá způsob, jak se chopit moci nad všemi obyvateli Pirátských ostrovů… přičemž první krok jeho plánu vyžaduje, aby se zmocnil živé lodě a podrobil ji své vůli…

3. Joe Abercrombie: Hrdinové

Hrdinové – O Černém Dowovi se říká, že zabil víc mužů, než zima, a na trůn Severu se vyšplhal po hoře lebek. Král Spojeného království nemíní s úsměvem přihlížet, jak leze ještě výš. Rozkazy byly vydány a vojska se plahočí severským blátem. Tisíce mužů se blíží k zapomenutému kamennému kruhu, bezcennému pahorku v naprosto nedůležitém údolí, a nesou si s sebou spoustu ostrého železa. Šermířský mistr Bremer dan Gorst přísahal, že na tomto bojišti znovu získá svou ukradenou čest. Je tou představou tak posedlý a tak navyklý na zabíjení, že se nestará, kolik krve při tom prolije. I kdyby měla být jeho vlastní. Prince Caldera čest nezajímá a už vůbec nemá v úmyslu se nechat zabít. Jediné, po čem touží, je moc a řekne jakoukoliv lež, použije každý trik a podrazí třeba všechny své přátele, aby jí získal víc. Alespoň dokud o ni nebude muset bojovat sám. Curnden Dávič je poslední čestný muž na Severu a život válečníka mu nepřinesl nic než opuchlé klouby a pocuchané nervy. Už mu sotva záleží na tom, kdo zvítězí, chce jen dělat správné věci. Ale jak poznat, které to jsou, když svět kolem něj zmírá v plamenech? Ve třech krvavých dnech bitvy rozhodnou o osudu Severu. Ale jelikož jsou obě strany prolezlé intrikami, hloupostí, řevnivostí a malichernou žárlivostí, je velmi nepravděpodobné, že o něm bude rozhodovat čistota srdce nebo i síla paží. Vyzkoušet můžete i další knihy autora, např. Nejlépe chutná za studena a Rudá Země.

4. Brandon Sanderson: série Cesta králů

Archiv bouřné záře (1. díl) – První kniha plánovaného desetidílného cyklu je vstupní bránou do světa Rošáru. Rošár je kamenná země zmítaná bouřemi, jimž se přizpůsobila příroda (rostliny rostou z kamene a v bouřích se zatahují do země, zvířata se ukrývají do ulit a tvrdých schránek) i lidé (města se staví podle přesných schémat v místech mezi skalami). Při bouřích se uvolňuje zvláštní energie, bouřná záře, kterou je možné nabít polodrahokamy a ty potom využít třeba k pohonu fabriálů (důmyslných zařízení, která lidem zjednodušují život). Předurčení jedinci dokáží pomocí bouřné záře znásobit své síly a získat mimořádné schopnosti. Tento svět čelí dvěma hrozbám: periodickým obdobím katastrofálních spouští, z nichž ta nejhorší a poslední má teprve přijít, a odvěkému nepříteli, pustonošům, proti němuž lidstvo v dávné minulosti bránily rytířské řády paprsku, než záhadně zmizely ze země. Lidem po nich zůstaly jenom střepkordy a střepláty, mystické zbraně, které mění obyčejné lidi v neporazitelné válečníky. Není jich mnoho a platí se za ně královstvími. V tomto světě se odvíjejí na pozadí poněkud absurdní války aletů proti paršendům osudy tří hlavních hrdinů, zprvu samostatně, postupně se v náznacích začínají prolínat. Jasnopán Dalinar Kholin, bratr zavražděného aletského krále a vojenský velitel, usiluje o návrat k dávným rytířským ctnostem podle staré knihy Cesta králů, což vyvolává nesouhlas širokého okolí. Za bouří trpí halucinacemi a to všechno ho postupně připravuje o autoritu. Mladá dívka Šalán po smrti svého otce usiluje o studium u Dalinarovy neteře Jasny Kholinové, známé badatelky a kacířky. Šalán k tomu ovšem nevede zdaleka jen touha po poznání. potřebuje Jasnin fabriál. Lékařův syn Kaladin se vzdává kariéry, aby mohl chránit svého malého bratra, který je povolán do války. Shodou nepříznivých okolností upadá do otroctví a stává se ochráncem těch nejubožejších, kteří už dávno rezignovali. Všechno se začíná zaplétat. Události se vyvíjejí velmi rychle, a ačkoliv kniha svým rozsahem působí jako čtivo na dlouhé zimní večery, dlouho rozhodně nevydrží. Čte se jedním dechem.

5. Jim Butcher: série Kodex Alera

Živly Calderonu (1. díl) – Obyvatelé Alery po tisíce let odráželi krvežíznivé nepřátelské rasy za pomoci svého jedinečného pouta s živly – bytostmi svázanými se zemí, vzduchem, ohněm, dřevem a kovem. Gaius Sextus, vladař Alery, však už stárne a nemá žádného dědice. Ambiciózní šlechticové pletichaří v boji o moc a na obzoru se rýsuje válka o nástupnictví. Daleko od městské politiky, v Calderonském údolí, se zatím mladý Tavi musí vyrovnat s tím, že ještě nemá žádné živly. Nemá živel větru, který by mu pomohl létat, ani živel ohně, s jehož pomocí by si mohl rozsvítit lampu. Když se však do údolí vrátí nejkrutější nepřátelé aleranů – maratové – Tavi zjistí, že jej čeká úchvatnější osud, než si kdy dokázal představit. V bouři plné smrtících větrných živlů Tavi zachrání život zběhlé otrokyni Amaře. Ukáže se však, že Amara je ve skutečnosti agentka Gaia Sexta, již vladař vyslal do údolí, aby shromáždila informace o zrádcích, kteří možná navázali spojenectví s hordou barbarských maratů. Když pak v údolí vypukne chaos – když rebelové bojují se stoupenci koruny a živly se utkávají navzájem – Amara zjistí, že Taviho odvaha a vynalézavost je zbraní mocnější než všechny živly. Zbraní, která může zvrátit průběh bitvy.

6. Robert Jordan: série Kolo času

Oko světa (1. díl) – Není příliš mnoho fantasy cyklů, které se staly legendami. Jordanovo Kolo času mezi ně ale rozhodně patří. Opravdu je to velký fantasy epos. Velký v tom nejlepším slova smyslu. To, že má něco víc dílů, neznamená, že to je špatné. Vždy jde o autora a jeho schopnosti. Robert Jordan je toho dokladem a jeho sága bude už navždy patřit k tomu nejlepšímu z klasické fantasy… Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.

7. Caleb Carr: Legenda o Brokenu

Legenda o Brokenu | e-kniha – Před dvěma staletími získal britský historik Edward Gibbon překlad starého rukopisu, jenž líčil osudy dávného království, které se počátkem středověku údajně rozkládalo v srdci dnešního Německa. Hodlal jej zveřejnit, jenže přítel ho od jeho záměru odradil – zaštítit svým jménem dobrodružnou smyšlenku plnou magie a dvojsmyslných narážek by prý zničilo Gibbonovu pověst seriózního vědce. Britský historik proto svůj nápad zavrhl a po rukopisu se slehla zem… až donedávna, kdy ho v neoznačené krabici v jednom archivu objevil americký spisovatel Caleb Carr. Brokenský rukopis jej uchvátil natolik, že se rozhodl uskutečnit to, k čemu neměl jeho předchůdce odvahu. A tak se i my můžeme seznámit s osudy bohatého opevněného města Broken ležícího na hoře uprostřed Davonského lesa. Tajné brokenské kliky snují intriky, aby království ovládly, zatímco za žulovými hradbami přežívá kmen vyděděných lesních sběračů – Banové. Ti se vydávají na dobrodružnou pouť, aby za pomoci věhlasného učence a kouzelníka pokořili vznešené hradby, pomstili se za svůj nespravedlivý osud a napomohli konečnému vítězství vědy nad pověrou.

8. Daniel Abraham: série Kvartet vysoké ceny

Stíny v létě (1. díl) – Městský stát Saraykeht představuje osvícenou baštu míru a pokroku v jinak drsném světě. Klíčem k jeho moci jsou andat – přízraky připoutané k básníkům, svým stvořitelům. Ohromné bohatství láká do městských přístavů obchodníky z nejvzdálenějších končin. Rušný pouliční život kypí stovkami jazyků a dialektů, cizinci rozmanitých ras a kultur plní pokladnice drahokamy a zlatem. Každé přání, jakkoli exotické a nezvyklé, může být uspokojeno ve vyhlášených domech potěšení. Přesto je zářivá metropole jen krůček od svého zániku. Galtská říše, mocný soused ze západu, si touží podrobit všechny okolní země. Svobodná města byla díky přízrakům vždy až příliš silná, nyní se však objevila možná slabina. Pokud se podaří odstranit jednoho z básníků, jím spoutaný duch unikne a Saraykeht padne. V nezvyklé roli tělesného strážce se do složité sítě intrik čirou náhodou zaplete Otah, prostý dělník se složitou minulostí. Záhy zjišťuje, že na něm závisí nejen osud celého města, ale i všech jeho blízkých. Ovšem v Saraykehtu, sídle moci a intrik, má každý svá tajemství. Ukazuje se, že cena, kterou je nutné zaplatit za záchranu, může být vyšší, než si kdokoli dokáže představit. A přitom Galtové nejsou největším nebezpečím, kterému město musí čelit.

9. Ursula K. Le Guin: série Zeměmoří

Čaroděj Zeměmoří (1. díl) – První román cyklu o Zeměmoří – fascinujícím světě stvořeném Velmistryní žánru SF&F Ursulou K. Le Guinovou. Knihy o Zeměmoří jsou často porovnávány také s Tolkienovou Středozemí nebo Lewisovou Narnií. Někteří lidé se zde rodí obdařeni magickým talentem. Ten je však třeba cvičit a naučit se věci pojmenovávat jejich pravými jmény, což je skutečným a jediným klíčem k čarodějné moci. Mladý čaroděj Ged se musí postavit tajemnému Stínu, svému temnému Já, které v mladické nerozvážnosti vyvolal z říše mrtvých.

10. Guy Gavriel Kay: Lvi z Al-Rasanu

Lvi z Al-Rasanu – Spisovatel G. G. Kay potvrzuje své mistrovství v úchvatném epickém fantasy románu. Paralelu k politické situaci ve Španělsku 12. století zde tvoří mocné království, toužící znovu připojit ke své zemi kdysi ztracenou oblast nejednotných knížectví. Al-Rassan, domovina tří odlišných kultur, je zemí úchvatné krásy a divoké historie. Mír mezi Džaddity (paralela ke křesťanům), Ašarity (muslimové) a Kindathy (židé) je vratký a nejistý a válka je všudypřítomným temným stínem, který na jedné straně rozděluje národy, a na druhé k sobě přitahuje jedince mimořádného charakteru: Ašaritu Ammara ibn Khaírana – básníka, diplomata a vojáka: Džadditu Rodríga Belmonta – nejlepšího vojevůdce své doby, a vynikající kindathskou lékařku Džehane bet Išak. Jejich životy se navzájem proplétají v řadě pozoruhodných událostí, které vedou Al-Rassan do svaté války. Román, přízračně evokující středověké Španělsko, je hluboce dojímavým, vzrušujícím příběhem o lásce, porušených slibech loajality, a o tom, co se stává, když se mocní rozhodnou ve jménu náboženství obnovit – nebo zničit – svět.

11. David Eddings: série Althalus

Smaragdová bohyně (1. díl) – Nejpřesvědčivější lhář na světě, ozbrojený lupič, příležitostný špičkový vrah a „oblíbenec boha štěstěny“ – Althalus – je tajemným cizincem v plášti jménem Ghend najat, aby ukradl tajemnou knihu. Althalus se vydává do Domu na Konci Světa, kde se má kniha nacházet – ovšem, až poté, co Ghendův skvělý plášť změní majitele, aniž by to jeho původní vlastník tušil: koneckonců, blíží se zima. V Domě na Konci Světa, v místnosti, kde se nachází kniha, kterou Ghend popsal, zažívá Althalus velké překvapení. Něco je zde navíc – dominantní mluvící kočka – a neohrožený bojovník záhy také zjišťuje, že jednu věc naopak postrádá – dveře, kterými se dostal do nekonečně rozlehlé a záhadné pevnosti jsou pryč… Vyzkoušet můžete i další sérii autora s názvem Belgariad, první díl se jmenuje Pěšec proroctví.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová, Knižní poradna

Jakou další, podobnou knihu byste doporučili vy?

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *