Jak zabalit knížky pod stromeček

Taky občas brouzdáte po internetu a obdivujete všechny ty úžasné obrázky dokonale vyšperkovaných interiérů jako ze žurnálu? Okukujete perfektně sladěné vánoční stromečky, úžasně zabalené dárky, dekorace, při kterých se tají dech? Tak dnes pro vás máme tento speciální článek plný inspirace. A protože knížky mají dokonalý tvar a balí se jednoduše, jediné, co vás může potrápit, je trocha kreativy při balení. Popusťte uzdu fantazii a zabalte letos dárky tak, že je opravdu, ale opravdu, nebudete chtít ani rozbalit! 😀

Jděte na to osobně

Chcete dát dárek mamince? Vytáhněte staré fotky z dětství, udělejte kopie a fotky přilepte na dárek. Nebo kamarádovi? Vytiskněte si pár fotek z Instagramu, které mapují vaše společné zážitky. Slaďte fotku s dárkem – dáváte někomu knihu Konec prokrastinace? Přilepte na balící papír foto ze zkouškového. Nebo možná kuchařku? Vyfoťte něco, co jste uvařili (fixou můžete připsat i recept). Balící papír pak zvolte podle stylu fotky. Ke starším černobílým fotografiím se hodí obyčejný hnědý baličák za pár korun, k fotkám s retro filtrem vyberte pastelové barvy nebo vintage vzorek. A pokud nechcete troškařit, můžete si rovnou fotku vytisknout ve velkém formátu a knížku do ní zabalit. Nebo rozstříhejte starý velkoformátový kalendář. Černobílé fotky pak určitě osvěžte barevnou stuhou.

Vrstvení, vystřihování a osmisměrka

Vyrobte si dvouvrstvý balící papír. A opět můžete zapojit fotky, obrázky nebo zvolit dvoubarevnou jednoduchost. Do jednobarevného balícího papíru vystřihněte různé vzory. Můžete vystřihnout jen půlku a vyrobit okýnka různých tvarů. Ze spodní strany pak pomocí lepidla nebo lepící pásky přilepte fotky, obrázky, výstřižky nebo barevný papír tak, aby zakryl vytvořené díry. Pak už jen jednoduchá stuha a je to! Pokud papír nepodlepíte a vyrobíte třeba jen jedno malé okénko, může obdarovaný před rozbalením nahlédnout a hádat, co asi dostal. 

Skvělý nápad je i osmisměrka. Jednoduše si ji vyrobíte v Excelu (klidně opište nějakou z časopisu, aby byla skutečně luštitelná, jen si ji trochu upravte). Do osmisměrky schovejte svůj vánoční vzkaz, třeba „Veselé Vánoce“ nebo „Pro nejlepší mámu na světě“. Osmisměrku si vytiskněte na bílý papír a fixou vyznačte svůj vzkaz. Mašli slaďte s barvou fixy.

Razítkování

Určitě jste se ve školce, škole, nebo nějakém kroužku učili vyrábět razítka z brambor. Nebo máte doma starou razítkovací sadu. Využijte ji. Knížky zabalte do nelesklého jednoduchého balícího papíru a místo jmenovek razítkujte. Nebo si do brambor vyřežte různé tvary a pomocí inkoustu nebo barviček ozdobte papír vzory. A pokud se vám nechce razítkovat, vezměte pravítko a gelovou propisku nebo tenkou fixu a vzory sami namalujte. Na světlém papíře bude skvěle vypadat i stopa z plnícího pera.

Písmenka a malování

Vytvořte netradiční jmenovku na dárek. Vystřihněte jméno z novin nebo z okopírované stránky z knihy (třeba i té, co je pod obalem). Pokud máte starý Scrabble, můžete jméno obdarovaného nebo vzkaz vyskládat z jednotlivých dílků. A pokud máte chuť na něco náročnějšího, zabalte knížky do tmavého vánočního papíru (opět je ideální matný, aby dobře sál a nerozmazával). Stačí si sehnat bílou gelovou propisku, pastelku nebo fixu a kreslit. Vypadá to o kousek líp, než když malujete černou fixou na bílý papír.

Přírodní inspirace

Základem je určitě přírodní papír. Ideálně hnědý nebo béžový balící. Jakýkoliv lepší, popř. dokonce lesklý, by mohl přidat příliš luxusu. A to se k přírodnímu balení moc nehodí. Udělejte si vycházku do lesa nebo do parku, kupte si po cestě na trhu jmelí, posbírejte pár větviček, šišky a vlastně cokoliv zajímavého, na co narazíte. Na zabalenou knihu můžete pak tyto kousky buď přivázat nebo přilepit (třeba tavnou pistolí). Použijte jednoduchou mašli nebo jutový provázek.

Tak trochu jiná mašle

Zavažte svůj dárek netradičním uzlem. Nebo si pod jednoduchou mašli  vyrobte barevný podklad, je to podobné, jako když stříháte z papíru vločky. Pokud se vám líbí tradiční mašle, ale nechcete jednobarevnou lesklou, vyrobte si ji sami z barevných ústřižků, starého kalendáře, nebo si natiskněte vlastní motiv. 

A nakonec trochu kreativního mixu

Zabalte svůj dárek do čehokoliv, co máte po ruce. Chcete někomu dát třeba cestopis? Použijte starou mapu (můžete fixou zaznačit i konkrétní trasu nebo zemi). Ukradněte z kuchyně pár košíčků na muffiny. Na jejich dno nalepte barevné kolečko nebo výstřižek z novin a fixou dopište jméno nebo namalujte obrázek. Na balící papír pak stačí přilepit jen jednoduchou stužku a košíček na ni. A do třetice se můžete vrhnout i na vyšívání. Vyšijte něco přímo do papíru. Jednoduchou hvězdu, stromeček nebo jen křížky určitě zvládne každý. Ideální je tlustší bavlnka nebo vlna. Jen zvolte pevný papír, aby se hned nepotrhal.

Krásné Vánoce a ať jsou vaše dárky ty nejkrásnější ze všech!

Zdroj obrázků: Pinterest.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *