Génius na planetě idiotů

Walter Isaacson: Steve Jobs. Kniha vyšla před Vánocemi 2011. Byla předurčena k výsluní. První oficiální biografie s Jobsovým jménem v titulu musela zákonitě strhnout pozornost i těch, co se produktům od Applu vyhýbají. Když odmyslíme zkušeného Isaacsona, zůstává tlustotlusté knize dosud neutuchající aura osobnosti, která se nikdy neodstřihla od své hippies minulosti a současně mílovými kroky přeskakovala konkurenci v IT inovacích. Ale kdyby jen to. Jobs si nesl břímě odloženého dítěte. Byl veganem, který odmítal maso a v době své nemoci také běžnou léčbu. Nepřizpůsobivým asociálem, co dělal z lidí trosky, nebo je dokázal vtáhnout do procesu, jímž měnil svět. Byl objevitelem i stvořitelem. Nebál se ale ani kopírovat, nebo chcete-li krást. Oživovat, stejně rychle něco a někoho pohřbít. Čtete knihu a říkáte si: Ty jo, to by byl biják! Uplynulo pár úplňků a na plátnech kin se promítne Jobsova tvář a střípky jeho života. Ten film je předurčen k pozornosti.

Už třeba jen proto, že si na něm smlsnou kritici, co tak rádi komparují. Knihy a filmy, skutečné lidi a biografie a bůhvíco ještě. Že sedačky zaplaví geekové a nerdi, fanoušci Applu, také roztodivní uctívači. A že tam někde v přítmí usednou i ti, kteří bytostně diktátory a totalitární Apple nesnášejí. Ostatně, sledovat, jak se tyto dvě skupinky nerd-hooligans popasují se sebou navzájem, by mohlo být když ne na další film, tak aspoň na článek do (pseudo)vědeckého časopisu o sociologii a psychologii.

(Mimochodem, na ČSFD už nyní můžete najít první hodnocení doposud nikde neprezentovaného filmu, přičemž uživatel-génius, co se zove Brondy, dává jednu hvězdičku filmu proto, že odmítá na ten film jít. Stejně jako Jobs nejím maso a jsem proti násilí, ale něco mi říká, že i on by si Brondyho dal jako zákusek po obědovém tofu.)

A proč se vlastně na knihu nebo na film podívat? Pravda, pokud rádi paličkujete slovácké vzory, exkurze do zrodu prvního osobní počítače vám žádné zimomriavky nepřivodí. Nám ostatním, co (třeba tento článek) klepou do klávesnice a koukají do monitorů, má ale životopis Jobse co říct. O tom, jak vlastně takové produkty ovládat. K čemu jsou dobré? Proč vypadají tak, jak vypadají? (A proč – zcela pochopitelně – Windows sucks?) Jobsova biografie je fascinující v tom, kolik poloh v ní najdeme:

Zajímavý příběh, protože Jobs celý život trpěl tím, že se jej biologičtí rodiče vzdali. Prožil a nesl si v sobě stopy hippies. Měl dojem, že je génius, a proto se nebál ostatní urážet a odhazovat přes palubu. Současně miloval svou rodinu a odmítal násilí na zvířatech. Onemocněl rakovinou, bojoval s ní a prohrál.

Učebnici leadershipu a podnikání, protože Jobs může posloužit jako ideální/varovný vzor. Ukázat, jak (ne)jednat se zaměstnanci. Jak prezentovat a prodávat své produkty, jak zmanipulovat dav a přesvědčit jej, že chce to, co Jobs vymyslel.

Učebnici designu, protože každé ze zařízení od Applu dělá zářez do historie světového designu, ať už se vám to líbí, nebo ne. Dozvíte se, jak zakomponovat podobu živého mořského tvora do stolního počítače, jak znemožnit uživatelům, aby vám vaše dokonalé dílo rozvrtali, nebo co je to minimalismus a proč vás může osvobodit.

Zatím lze jen odhadovat, které z motivů z Jobsova života a biografie zhmotní Joshua Michael Stern, režisér nobody. Zda dá přednost životnímu příběhu (asi), nebo se pokusí diváky zasvětit i do Jobsovy filozofie a tedy i filozofie firmy Apple. (To stojí za to, protože najednou ta zdánlivá omezení a podivnosti na zařízeních začnou dávat smysl, i když se vám nebudou líbit.) Upřímně, on ani Ashton Kutcher nevyvolává kdovíjaká očekávání. Vypadá jako Jobs, ale bude jej umět i zahrát? Necháme se překvapit…

Viděli jste film Jobs a máte chuť zjistit víc? Na Jobsův autorizovaný životopis od Waltera Issacsona vám až do 30. září dáme výměnou za použitý lístek do kina na film Jobs slevu 100 Kč.

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *