Comic-Con: sci-fi, fantasy a trocha erotiky

Ve čtvrtek dopoledne probíhal například panel nazvaný „Óda pro Nerdy“, a to proto, že už všichni dávno ví, že popularita autorů sci-fi a fantasy přímo závisí na tom, jak moc zapálení do knih jsou jejich „geek“ čtenáři.

Fanoušci se tak mohli setkat s autory, jako jsou Cory Doctorow (Malý bratr), Chuck Palahniuk (Klub rváčů, Strašidla, Ukolébavka), či Patrick Rothfuss (Jméno větru, Strach moudrého muže). Rothfuss například prozradil, že z jeho oblíbené knižní série s největší pravděpodobností bude seriál ve stylu oblíbených Her o trůny z dílny HBO.

V pátečním panelu „Proč fanfikce začíná dobývat svět“ se Rachel Caine (Upíří z Morganville) a autorské duo Christina Lauren (Božský bastard) rozpovídaly o tom, proč má publikovaná fanfikce v poslední době na knižním poli takový úspěch. Proč si fanfikce tak rády vybírají oblíbené knihy, ale vyprávějí jiné, dosud neprozkoumané možnosti příběhů, nebojí se vkročit tam, kam by originál nešel, a boří sexuální hranice. Fanfikce v poslední době získává čím dál tím větší váhu a vyzývá klasické žánry k inovacím.

Není pochyb, že celosvětově oblíbená i zavrhovaná erotická série Padesát odstínů dokázala vyvolat neskutečný rozruch, vždyť se ve velkém mluví také o její filmové podobě. Není to ovšem jediná erotika, která to dotáhne na filmová plátna. Na paty jí šlape také Božský bastard, jehož scénáristka pravidelně postuje informace o tom, jak daleko se scénářem pokročila.

Dalším zajímavým panelem pátku se stal „Scifi, které vám změní život“. Šlo o diskuzi nad knihami, komiksy, ale i filmy a seriály, které si z tohoto žánru berou co možná nejvíc. Nad „Čarodějnicemi a fae, stvůrami a smrtelníky“ se v sobotu zamysleli Leigh Bardugo (The Grisha Trilogy), Morgan Rhodes (Falling Kingdoms), S. M. Wheeler (Sea Change).

V panelu „Bezpečí nezaručeno“ se autoři dystopických a postapokalyptických knih Marie Lu (Legenda), Brandon Sanderson (Elantris, Poselství práva), Margaret Stohl (Icons) a Amy Tintera (Reset) diskutovali nad tím, co všechno byste museli zvládnout, abyste dokázali v jejich nebezpečných světech přežít. Marie Lu nezapomněla prozradit, že má napsané už 2/3 nové série, jejíž první díl by se měl objevit na jaře příštího roku. Půjde o kombinaci X-Menů a Assassin’s Creed, takže hrdinové ve světě fantasy s renesančním pozadím společnosti. Podle svých slov chtěla vždycky něco takového napsat.

Speciálním hostem Comic-Conu se v sobotu stal Neil Gaiman, jeden z nejpopulárnějších a nejznámějších autorů na světě. Gaiman si vyzkoušel celou řadu médií od komiksů a knih pro děti, přes animaci, až po televizi a filmy. Tento rok slaví 25. výročí od vzniku oblíbeného Sandmana, který si získal velkou oblibu také u nás. Podle posledních zpráv by se oblíbená komiksová předloha měla vrátit v nové sérii.

Autorka: Petra Sýkorová (Syki)

Zdroje obrázků: Appraisingpages.com, Mystgalaxy.com, Onceuponatwilight.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *