5 důvodů, proč poslouchat audioknihy

1.  Poslouchejte kdekoliv a kdykoliv

Když zrovna umýváte nádobí, žehlíte, jdete si zaběhat nebo před sebou máte dlouhou cestu autem, na knihu nebo čtečku většinou nemáte volné ruce. Jakákoliv činnost, která příliš nezaměstnává mozek dává šanci audioknihám. Čtením tak můžete strávit mnohem více času. A nic taky nebrání tomu, abyste si místo do sluchátek pustili audioknihu doma do reproduktorů a poslouchali společně s celou rodinou.

2. Nechte si vyprávět příběh od svého oblíbeného herce

Máte rádi hluboký a klidný hlas Pavla Rimského? Nebo vám sedne rozpustilý projev Veroniky Khek Kubařové? Oblíbili jste si v televizi Hynka Čermáka? Ti všichni a mnozí další vám můžou vyprávět příběhy přímo do ucha. Načítání audioknih je čím dál tím víc profesionálnější a i v zahraničí se do toho pouštějí ty největší hvězdy – Richard Armitage (Thorin Pavéza z Hobita) načetl Romea a Julii, Rosamund Pike (hlavní role ve filmu Zmizelá) se pustila do Pýchy a předsudku a Benedict Cumberbatch propůjčil i v audioknižní podobě hlas Sherlocku Holmesovi. Stejně tak v Čechách se do našich oblíbených hrdinů proměňují ti nejlepší – Jiří Dvořák je Karlem IV., Martina Hudečková ztvárnila Bridget Jonesovou a Lucie Pernetová vypráví Marian Sutro.

3. Nový zážitek u oblíbené knihy

Už jste někdy zkoušeli knihu nejdřív přečíst, a pak si ji poslechnout? Vraťte se s audioknihou ke klasikám nebo příběhům, které jste kdysi dávno četli a zamilovali si. Nebezpečné známosti, Velký Gatsby, Duna nebo Norské dřevo… Když vám je někdo vypráví, je to úplně jiný zážitek.

4. Audiokniha jako vstupní brána do světa knih?

Občas se radí, že když někdo nečte, ať začne s komiksem. Ke knihám však dotyčného mohou přivést i audioknihy – ostatně, zapnout přehrávač umí každý a navíc nic nebrání tomu, aby se posluchač věnoval při čtení i něčemu jinému (viz bod 1). A číst si tímto způsobem můžete i s dětmi. Zachumlejte se před usnutím do peřin a pusťte si Doktora Proktora, Bertíka a čmuchadlo nebo pohádky.

5. Nechte odpočinou oči

Proseděli jste celý den v práci u počítače a už prostě neudržíte oči otevřené? Přikryjte se dekou, ztlumte světlo a relaxujte s audioknihou. Nebo máte spolubydlícího, který už chce zhasnout, i když vy máte chuť si ještě číst? Není problém.

A teď, když už jste všichni přesvědčení o tom, že poslouchání audioknih musíte zařadit mezi své koníčky, vybrali jsme 7 novinek vydavatelství OneHotBook, se kterými můžete začít. Náš blogteam si přes svátky všechny poslechl a zrecenzoval je pro vás, stačí si vybrat. 

Dívka, která spadla z nebe pokračuje jako Provazochodkyně

Marian Sutrová hledá způsob, jak se po válečném utrpení začlenit do běžného života. Těžko ale zapomenout na všechny hrůzy mučení a vypudit vzpomínky na koncentrační tábor a lidi, kteří neměli tolik štěstí jako ona. Pokud se tomu dá říkat štěstí. Jako agentka britského Velitelství zvláštních operací padla Marian Sutrová po seskoku nad francouzským územím do zajetí Gestapa. Byla vyslýchána, mučena a nakonec odvezena do koncentračního tábora Ravensbrück. Přežila a po válce se jako jedna z mála agentů vrací zpět domů. Tam ale zjišťuje, že její boj nekončí.

Stát se opět součástí společnosti, mluvit s lidmi, najít si práci. To vše se zatím zdá jako nadlidský výkon. Když se k tomu přidá politický kolotoč studené války, začíná se to zdát až moc překážek na jednoho člověka. Čtěte celou recenzi

Aristokratka před smrtí zachraňuje Kostku

Zkuste zachraňovat hrad, když se máte tvářit jako aristokratka v depresi z blížící se smrti. A k tomu ten humbuk kolem mladé milenky knížete Schwarzenberga a nečekaného zájmu médií o život dnešní šlechty. To by jeden dobrovolně umřel. 

Marie Kostková z Kostky by ráda žila jako dospívající holka, ale to by kolem ní nesměli být samí blázni. Počínaje otcem přezdívaným debilní škudlil a konče Miladou, která má v plánu z návštěvníků vyždímat, co se dá. Plán, jak zachránit Kostku, spočívá v představení chuděrky prokleté Marie, která co nevidět zemře strašlivou smrtí a celý příběh nechat otisknout v Blesku. Věřte, že kombinace domácí ořechovky paní Tiché a Prozacku, podaného v dobré víře matkou, vykonají svoje. Čtěte celou recenzi

Ta pravá

Působivý příběh ze soukromí jednoho z autorů, kteří jsou na seznamu povinné literatury. Ernest Hemingway tak, jak ho neznáte, a jeho tvorba zasazená do souvislostí s dobou, životními událostmi a osudovými ženami. Příběh o vzplanutích, nevěrách a láskách muže, který ženy miloval a ženy milovaly jeho. Zažijete světového spisovatele jako lovce (nejen zvěře) a potkáte se s jeho depresemi z pohledu těch nejbližších, manželek a milenek. 

„Jak je okouzlující. Jak přitažlivý. Ženy se kvůli němu vrhají z balkónů a následují ho do válek. Ženy před jeho zálety klopí zrak, protože manželství ve třech je lepší než samota.“ Čtěte celou recenzi

Kde končí člověk?

Tam, kde končí, začíná android, ale rozdíly mezi nimi se tenčí s každým dalším modelem. Kdy tedy nastane ten zlomový okamžik a zabít androida už bude stejným hříchem jako zabít člověka?

Jediné, co ve světě knihy Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách odlišuje člověka od posledního modelu androidů Nexus-6, je právě schopnost snění a empatie. To jediné zatím androidi postrádají. Zůstává však jen otázkou času, kdy jim bude implantována i tato poslední chybějící část. I tak se ale někteří androidi vzpírají svým úkolům a prchají na Zemi, která je zpustošena nukleární válkou a kterou obývá už jen malá část obyvatel. A proto existuje Rick Deckard, lovec a zabiják androidů, který má za jediný den najít a zabít šest z nich. Čtěte celou recenzi

Jsou světla, která sice nevidíme, ale můžeme je slyšet

Pokud vás prozatím minul Doerrův světový bestseller z roku 2015 Jsou světla, která nevidíme, napravte to, o hodně přicházíte. Naštěstí dostáváte novou příležitost – tentokrát v podobě audioknihy.

Marie Laure žije během druhé světové války se svým otcem v Paříži. Jako malá oslepla, je tedy zcela závislá na svém otci a stabilním prostředí, ve kterém se začíná pomalu orientovat. Válečné boje ale zasáhnou i hlavní město a Marie Laure musí uprchnout do bezpečí – k prastrýci na pobřeží. Po několika letech je ale válka najde i tam. Čtěte celou recenzi

Olomouckým detektivům propůjčili hlas Postlerová s Kubesem

Detektivní román Modré stíny od olomouckého spisovatele Michala Sýkory dobyl televizní obrazovky v podobě čtyřdílné série, v rozhlase byl uveden jako patnáctidílná četba na pokračování a poté jej představilo vydavatelství OneHotBook ve formě audioknihy. Televizní diváci si možná vzpomenou na název cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice, který zahájila adaptace Případu pro exorcistu, prvního příběhu s Marií Výrovou a jejími kolegy. Jako audiokniha je momentálně dostupný pouze druhý román s názvem Modré stíny, a to v režii olomouckého rodáka Michala Bureše.

Sýkorova detektivka je zasazena do důvěrně známého prostředí olomoucké univerzity. Na její půdě je zavražděn Ondřej Chalupa, docent komparatistiky, který se snažil usvědčit kvestora Jonáše ze zpronevěry při rekonstrukci historické budovy konviktu. Čtěte celou recenzi

Konec světa: koncert pro tři hlasy

Všemi dary obdarovaná je pro mě jednou z největších literárních událostí minulého roku. Její verze do uší za tou psanou nijak nezaostává, právě naopak – tři pečlivě zvolení vypravěči posouvají napínavý příběh na novou úroveň a nenechají vás ani na chvíli v klidu. Tohle musíte vyzkoušet na vlastní uši.

Ačkoli audioknihy nejsou můj šálek čaje, tohle jsem si nemohla nechat ujít. Všemi dary obdarovaná mi ve své knižní podobě vzala dech, jak si můžete přečíst v předchozí recenzi, a její audiozpracování od OneHotBook posunulo můj zážitek ještě o kus dál.  Příběhu o konci světa, o epidemii nemoci, která mění lidi v hladová monstra, o boji o život a síle vůle se totiž dostalo hned trojhlasného zpracování. Čtěte celou recenzi

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *