24 hodin s Tomášem Němcem

6:30 – Probouzím se, sundávám psa z hlavy a s písní na rtech se potácím do koupelny. Na dnešní den se těším, ale ten bídák se mi ještě několikrát vysměje do obličeje.

7:00 – Při snídani sleduji zprávy, které jsou ještě depresivnější než obvykle: mé milované Teplice prohrály v Olomouci vysoko 6:0. Přemýšlím, jestli se dá vydáváním knih vydělat na financování fotbalového klubu. Rozhodnu se, že ano, a dám se do díla.

7:30 – Ignoruji všechny chytré knihy o organizaci práce a probírám se e-maily, které se mi nahromadily za poslední dobu. Na jeden vyřízený přijdou tři další. Trocha zenu po ránu nezaškodí.

9:10 – Vyřizuji objednávky z našeho e-shopu a jednomu ze zákazníků se snažím vysvětlit, že kniha Jet: Procitnutí opravdu není film na DVD.

10:20 – Píše mi kolegyně Alžběta, že v překladu, jejž začala redigovat, jsou texty, které v originálu nenašla. Postupně zjišťujeme, že si překladatel přimyslel zhruba padesát normostran. Několik minut buším hlavou do klávesnice.

13:00 – Pracovní oběd s českým autorem, kterého s kolegou Liborem lanaříme, aby pro Mystery Press napsal sérii thrillerů. Na konci schůzky mě mile překvapí, protože z desek vytahuje koncept prvního dílu. Rád pracuji s profíky.

14:10 – Volá mi neznámé číslo a dotyčný mi nabízí diamanty. Zatímco se mu snažím vysvětlit, že budu investovat raději do knih, zavěsí.

15:20 – Naštěstí mě dnes ještě někdo potěší: náš grafik Honza poslal návrhy obálek na další knihu Tima Weavera Není cesty zpět. Který vybrat, když všechny jsou perfektní?

16:40 – Během odpolední e-mailové směny dorazí nevyžádaný rukopis „filozofického“ sci-fi románu, v němž spolu na daleké planetě soupeří mimozemšťané a čerti. Asi nemá smysl dotyčnému vysvětlovat, že vydáváme detektivky a thrillery. Přemýšlím, co s načatým čelem.

19:00 – Vystavuji, proplácím a eviduji faktury. Úředník ve mně se probouzí. Zběsile razítkuji vše, co mi přijde pod ruku.

23:45 – Před usnutím pročítám druhou verzi rukopisu detektivního románu od talentované české autorky a vyloženě si to užívám. Jdu spát s vědomím, že teplický fotbalový klub již brzy čeká zářivá budoucnost.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *